Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zakharova: Απύθμενο το θράσος του Blinken να πει ότι οι Σοβιετικοί ήθελαν να «θάψουν» την σφαγή του Babi Yar στο Κίεβο

Zakharova: Απύθμενο το θράσος του Blinken να πει ότι οι Σοβιετικοί ήθελαν να «θάψουν» την σφαγή του Babi Yar στο Κίεβο
Κολάφος για τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken επέτρεψε στον εαυτό του να εκστομίσει ένα κατάφωρο ψέμα όταν είπε ότι η Σοβιετική Ένωση φέρεται να αποσιωπά την ιστορία της τραγωδίας στο Babi Yar δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι της στο Telegram  το Σάββατο 30 επτεμβρίυ 2023.
«Ο Antony Blinken επέτρεψε στον εαυτό του να εκστομίσει ψέματα για μια από τις πιο τρομακτικές τραγωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: την εκτέλεση του άμαχου πληθυσμού του Σοβιετικού Κιέβου στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941 στην περιοχή Babi Yar.
Στη συνέχεια, οι Ναζί, αφού κατέλαβαν το έδαφος της πόλης, ξεκίνησαν επιχειρήσεις «κάθαρσης».
Μέσα σε λίγες μέρες σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι, Τσιγγάνοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.
Μόνο σε μία μέρα, οι Γερμανοί φασίστες δολοφόνησαν βάναυσα κυριολεκτικά 34 χιλιάδες ανθρώπους - αυτό είναι ακριβώς αυτό που θυμόταν ο Blinken, λέγοντας κυνικά ψέματα (περισσότερα για αυτό παρακάτω) για τη μνήμη αυτής της τραγωδίας στην ΕΣΣΔ , και επίσης «ξεχνώντας» ότι οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν μέχρι την απελευθέρωση του Κιέβου από τον Κόκκινο Στρατό, τον Νοέμβριο του 1943», έγραψε η Zakharova.
«Το πιο κραυγαλέο ψέμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιέχεται στη φράση, τερατώδες στην άγνοια και τον κυνισμό του: «Οι Σοβιετικοί έθαψαν (εννοεί ότι έκλεισαν) αυτή την ιστορία».
Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει κατηγορήσει τόσο σταθερά τον εθνικοσοσιαλισμό και τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος ως Σοβιετική Ένωση», τόνισε.

Το μνημείο

Η Zakharova υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο του 1945 εγκρίθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας Νο. 378 «Σχετικά με την κατασκευή ενός μνημειακού μνημείου στην τοποθεσία Babyn Yar», στο σύμφωνα με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία πάρκου και την εγκατάσταση μνημείου στον χώρο ταφής των θυμάτων. 
Ανοιξε στις 2 Ιουλίου 1976 στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Εθνικό Ιστορικό και Μνημείο "Babi Yar" στο Κίεβο.
Όπως σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για τον σοβιετικό λαό, η σφαγή ήταν η ίδια αιμορραγούσα πληγή με την Τρεμπλίνκα ή το Άουσβιτς -  διάσημοι και αναγνωρισμένοι δημιουργοί αφιέρωσαν τα έργα τους σε αυτήν την τραγωδία: ο Σοβιετικός συγγραφέας Ανατόλι Κουζνέτσοφ , ο σκηνοθέτης Μαρκ Ντονσκόι , συνθέτης Ντμίτρι Σοστακόβιτς .
«Πώς είχε το θράσος ο Blinken να γράψει ότι υποτίθεται ότι δεν θυμόμαστε ή δεν θυμόμαστε το παρελθόν, ακόμη και στην επέτειο της τραγωδίας!
Από την άλλη, τι θέλουμε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ανακηρύχθηκε από το ισραηλινό έντυπο ως ένας από τους Εβραίους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο πέρυσι, αλλά δεν βρήκε λόγια καταδίκης για την απόδοσή τιμής σε έναν Ναζί στο καναδικό κοινοβούλιο;
Τι θέλουμε όλοι από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δίνει εντολές να χρηματοδοτήσει το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο, που δόξασε τους συνεργάτες του Bandera;
Τι θέλουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δίνει εντολή να καταψηφιστεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε.
«Δεν θέλουμε τίποτα εκτός από ένα πράγμα - όλοι όσοι λένε ψέματα για τέτοια θέματα να ζήσουν τόσο ώστε να αντιμετωπίσουν τη ντροπή τους στη συνείδησή τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Massacre of Babi Yar, September 29-30, 1941 by Riveda1972 on DeviantArt

Ukraine marks 80th anniversary of mass shootings in Kyiv's Babyn Yar |  Reuters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης