Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Ο ανίκητος πληθωρισμός θα εκτοξεύσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο 5% σε λίγες μόλις εβδομάδες

Wall Street: Ο ανίκητος πληθωρισμός θα εκτοξεύσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο 5% σε λίγες μόλις εβδομάδες
Τι δηλώνουν οι Bill Ackman και Larry Fink επιφανή στελέχη της Wall Street
Σχετικά Άρθρα
Οι Bill Ackman και Larry Fink της Wall Street βλέπουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος και αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αγγίξουν σύντομα το 5%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Ackman, ο οποίος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pershing Square Capital, δήλωσε στο συνέδριο Delivering Alpha 2023 του CNBC την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονα υψηλότερος, ενώ σημείωσε ότι οι αποδόσεις ομολόγων  στο εύρος του 4% εξακολουθούν να είναι χαμηλές με βάση τα ιστορικά στοιχεία.
«Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα τα επιτόκια των 30 ετών να ξεπερνούν το φράγμα του 5% και θα μπορούσατε να δείτε και τα 10ετή να φλερτάρουν με το 5», είπε.
«Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ βραχυπρόθεσμα.
Όπως κυριολεκτικά.. σε εβδομάδες»
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,565% μετά την άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 στις αρχές της εβδομάδας.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση της 30ετίας υποχώρησε στο 4,697%.
Ο Fink, ο οποίος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, επεσήμανε επίσης ότι ο διαρθρωτικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί μελλοντικό εμπόδιο, ως αποτέλεσμα ενός τεταμένου γεωπολιτικού τοπίου και του κατακερματισμού των εμπορικών κανόνων.
«Θα έχουμε επιτόκια 10 ετών τουλάχιστον στο 5% ή υψηλότερα, λόγω αυτού του ενσωματωμένου πληθωρισμού», είπε στο Φόρουμ Παγκόσμιου Διαλόγου του Βερολίνου την Παρασκευή.
«Αυτός ο δομικός πληθωρισμός δεν μοιάζει με τίποτα απ΄ όσα συνέβησαν στο παρελθόν, και νομίζω ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί δεν παρέχουν τη βάση για την ερμηνεία του φαινομένου.
Δεν έχουμε δει πληθωρισμό όπως αυτός εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια»
Once Unthinkable Bond Yields Are Now the New Normal for Markets
Η προειδοποίηση του DImon

Οι προειδοποιήσεις τους έρχονται αφού ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις σταθερές πληθωριστικές πιέσεις αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος τις υψηλές ομοσπονδιακές δαπάνες και το αυξανόμενο κόστος της ενεργειακής μετάβασης.
Για να καταπολεμηθεί αυτό, η Federal Reserve θα αναγκαστεί να συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική, με ένα επιτόκιο για τα Fed Funds (τα κεφάλαια με τα οποία η κεντρική τράπαζα αγοράζει χρέος) 7% μια πραγματική πιθανότητα, πρόσθεσε.
Και αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε υψλότερο επίπεδο καθώς κινούνται σύμφωνα με τις προσδοκίες για την πολιτική της Fed όσον ααφορά τα επιτόκια.
Άλλοι σχολιαστές έχουν επίσης προτείνει υψηλότερες αποδόσεις, ειδικά καθώς υπάρχει ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά του Δημοσίου.
Και σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα, ο «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross υπογράμμισε ότι το 10ετές ομόλογο κοστολογείται για έναν πληθωριστικό κόσμο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν η Fed επαναφέρει τον πληθωρισμό στα χαμηλά προ της πανδημίας, η απόδοση είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από 4%.
US inflation outlook brightens as underlying price pressures subside |  Reuters
Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ μετριάστηκαν τον Αύγουστο, με την ετήσια άνοδο των τιμών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας να πέφτει κάτω από το 4% για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, ευπρόσδεκτα νέα για τη Federal Reserve.
Συγκεκριμένα ο δομικός δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε 3,9% σε ετήσια βάση από 4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 3,9%.
Ωστόσο, η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να κερδηθεί, καθώς η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Παρασκευή έδειξε ότι οι συνολικές τιμές παραμένουν αυξημένες, εν μέρει λόγω των υψηλότερων τιμών της βενζίνης.
Ωστόσο, η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού δημιούργησε ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης