Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ «ανέβασε» άρθρο αξιωματούχου των ΗΠΑ που... ζητά πλήρη ετοιμότητα για πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ «ανέβασε» άρθρο αξιωματούχου των ΗΠΑ που... ζητά πλήρη ετοιμότητα για πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πιστεύει ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μία πρώτη περιορισμένη χρήση πυρηνικών με στρατιωτικά αποτελεσματικές δικές του πυρηνικές απαντήσεις»
Σχετικά Άρθρα
Μόνο ως ένας κακός οιωνός, ένα ιδιαίτερα αρνητικό προμήνυμα μπορεί να εκληφθεί η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ να δημοσιεύσει ένα άρθρο του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Πενταγώνου Gregory Weaver, ο οποίος προτρέπει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να προετοιμαστεί εντατικά για έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ο Weaver είναι πεπεισμένος ότι η παραδοσιακή προσέγγιση περιορισμού των πυρηνικών δεν είναι επαρκής σε περίπτωση πλήρους κλίμακας σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πιστεύει ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μία πρώτη περιορισμένη χρήση πυρηνικών με στρατιωτικά αποτελεσματικές δικές του πυρηνικές απαντήσεις».

Προετοιμασία για πόλεμο με δύο πυρηνικές δυνάμεις

« Δεδομένης της ρωσικής στρατηγικής και ικανότητας αλλά και για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με δύο πυρηνικές δυνάμεις (σ.σ. Ρωσία – Κίνα), απαιτούνται πρόσθετες πυρηνικές δυνατότητες από το ΝΑΤΟ», επισημαίνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο βαρύ εξοπλισμό χερσαίων δυνάμεων και να παράσχουν αυξημένες δυνάμεις κρούσης ακριβείας στην Ευρώπη».
«Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι θα πρέπει να παρέχουν αυξημένη βοήθεια στο ΝΑΤΟ ως προς το συμβατικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος αναγνώρισε πάντως ότι η Ρωσία έχει το πυρηνικό πλεονέκτημα.

urgent_nato.JPG
Medvedev: Η Ρωσία έτοιμη για πυρηνική απάντηση


Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev τόνισε, επικαλούμενος το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της που περιλαμβάνει τέτοια όπλα ή σε επίθεση με συμβατικά που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας.
Εξάλλου μετά την πρόσφατη επίθεση των Ουκρανών – με την καθοδήγηση των ΗΠΑ - στο Αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, μια νέα έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας οδηγεί σε μια δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Medvedev: «Το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτά φασιστικό μπλοκ παρόμοιο με τον Άξονα του Hitler, μόνο που είναι μεγαλύτερο.
Φαίνεται ότι η Ρωσία μένει με λίγες επιλογές εκτός από μια άμεση σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ βαρύτερες απώλειες για την ανθρωπότητα από ό,τι το 1945», σημειώνει ο Medvedev.

Ο σύντομος δρόμος …προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Εντατικές πυρηνικές προετοιμασίες είχε ζητήσει προσφάτως και ο Michael Rubin,
πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και τώρα μόνιμος μελετητής στο American Enterprise Institute, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ο Rubin συνέστησε στις ΗΠΑ να παράσχουν τακτικά πυρηνικά όπλα στους ίδιους τους Ουκρανούς.
Το σκεπτικό είναι μια εκδοχή του δόγματος της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής, που διατήρησε τη σταθερότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (στην πραγματικότητα της Ρωσίας) κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η ιδέα είναι ότι αν κάθε πλευρά διαθέτει αρκετά πυρηνικά όπλα για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα της άλλης και να εξαπολύσει ένα δεύτερο δικό της χτύπημα, τότε καμία πλευρά δεν θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο επειδή θα καταστραφεί με τη σειρά της.
Το δόγμα MAD έχει αξία, υπό την προϋπόθεση ενός μακρού καταλόγου προϋποθέσεων, όπως μεγάλα οπλοστάσια, ασφαλείς διαδικασίες διοίκησης και ελέγχου, καλή επικοινωνία μεταξύ των πρωταγωνιστών (όπως η "καυτή γραμμή") και ορθολογική ηγεσία και στις δύο πλευρές.
Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν ισχύει για την Ουκρανία.
Θα έχει ένα μέτριο οπλοστάσιο (όχι αρκετό για να επιβιώσει από ένα πρώτο χτύπημα), έχει αδύναμη διοίκηση και έλεγχο, δεν έχει σχεδόν καμία επικοινωνία με τη Ρωσία και έχει απελπισμένη και ανασφαλή ηγεσία.
Είναι σχεδόν σαν η πρόταση του Rubin να έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει τον Putin να επιτεθεί σε οποιαδήποτε ουκρανική πυρηνική ικανότητα, ως ένας τρόπος για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση από τις ΗΠΑ και να φέρει τις μπότες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ένας σύντομος δρόμος προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οποιαδήποτε συζήτηση για την παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι απερίσκεπτη.
Η ιδέα του Rubin θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από το σχέδιο του Putin να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως ένας τρόπος να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να προχωρήσουν περαιτέρω.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης