Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο ορατό από ποτέ το «shutdown» στις ΗΠΑ – Σε λιγότερο από δύο 24ωρα το αμερικανικό Δημόσιο «κλείνει» επ' αόριστον

Πιο ορατό από ποτέ το «shutdown» στις ΗΠΑ – Σε λιγότερο από δύο 24ωρα το αμερικανικό Δημόσιο «κλείνει» επ' αόριστον
Το σχέδιο δαπανών των Ρεπουμπλικανών δεν πέρασε στη Βουλή, τροφοδοτώντας τους φόβους για λουκέτο στη δημόσια διοίκηση
Έντονο παρασκήνιο και μεγάλες ανατροπές δείχνουν οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, λιγότερο από δύο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία (30 Σεπτεμβρίου) για το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών απέτυχαν να πάρουν το πράσινο φως για ένα μέτρο χρηματοδότησης της κυβέρνησης για 30 ημέρες από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων… καθώς μόλις 198 ψήφισαν  «υπέρ» έναντι 232 «κατά», με περισσότερους από 20 Ρεπουμπλικάνους να διασχίζουν τον διάδρομο για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο του κόμματός τους.
Αυτό το νομοσχέδιο θα περιόριζε τις δαπάνες και θα επέβαλε περιορισμούς στη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν από τη Γερουσία με πλειοψηφία Δημοκρατικών.
Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής που ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς για να καταψηφίσουν συγκαταλέγονται αρκετοί από τους πιο πολιτικούς αντιπάλους του McCarthy, όπως ο βουλευτής της Φλόριντα Matt Gaetz και οι εκπρόσωποι της Αριζόνα, Andy Biggs και Eli Crane.
Οι εν λόγω σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί απαιτούν τεράστιες περικοπές στις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και μεγάλες ενισχύσεις στην επιβολή των συνόρων και λιγότερη βοήθεια στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.
«Πρέπει να πάρουμε γρήγορα μια απόφαση για να επιτρέψουμε στο Σώμα να ολοκληρώσει το έργο του, να διασφαλίσουμε ότι ο στρατός μας θα πληρωθεί, να διασφαλίσουμε ότι οι συνοριοφύλακές μας θα πληρωθούν» είπε ο McCarthy.
«Ζούμε ένα θέατρο παραλόγου, ο άνθρωπος που μαζεύει τα σκουπίδια στο γραφείο μου δεν θα πάρει μισθό.
Αυτό είναι η θλιβερή πραγματικότητα» δήλωσε η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, από τη μεριά της, προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός επικείμενου παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες και θα προκαλέσει οικονομικούς ανέμους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση των προοπτικών.
«Ένα shutdown θα επηρεάσει πολλές βασικές κυβερνητικές λειτουργίες – από δάνεια σε αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, έως επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων και εργασιών, μέχρι προγράμματα Head Start για παιδιά» είπε η Yellen, σύμφωνα με προετοιμασμένες δηλώσεις που επρόκειτο να παραδώσει την Παρασκευή.
Το Head Start προσφέρει προσχολική εκπαίδευση σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.
Στο μεταξύ, η Γερουσία προώθησε εύκολα το δικό της νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης την Πέμπτη με διαφορά 76-22.
Η επόμενη ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Οι σκληροπυρηνικοί

Σχεδόν 10 λίγο λιγότερο γνωστοί Ρεπουμπλικάνοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων - κυρίως ένθερμοι συντηρητικοί με σκληροπυρηνικές απόψεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση έως τις ομοσπονδιακές δαπάνες - αυτοί είναι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν την Αμερική στο χείλος μιας άλλης δημοσιονομικής κρίσης σταματώντας τη χρηματοδότηση για την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναφέρουν οι Financial Times, σε μία μάλλον επικριτική ανάλυση επί του θέματος.
Η μία είναι μια 36χρονη πρώην εστιάτορας που κέρδισε τη φήμη της επειδή έφερε όπλο στο Κογκρέσο για να διεκδικήσει το συνταγματικό της δικαίωμα να φέρει... όπλα.
Ένας άλλος είναι ένας δικηγόρος από τη Φλόριντα που κέρδισε μια νέα θητεία στην πολιτική ζωή αφού οι ομοσπονδιακές αρχές σταμάτησαν μια μακροχρόνια έρευνα για φερόμενη διακίνηση ατόμων.
Έπειτα, υπάρχει η πιστή του Donald Trump από τη Τζόρτζια, η οποία μείωσε τη φλογερή ρητορική της και πλησίασε πιο κοντά στην ηγεσία του κόμματος τους τελευταίους μήνες, αλλά ξαφνικά αναστατώνει ξανά στο Καπιτώλιο.
Οι αντάρτες είναι το αντίστοιχο του σύγχρονου Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τους συντηρητικούς του Tea Party που οδήγησαν τις ΗΠΑ σε πολλές δημοσιονομικές κρίσεις υπό τον Barack Obama, συμπεριλαμβανομένου ενός 16ήμερου κλείσιμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013.

Moody's: Credit negative ένα νέο κυβερνητικό shutdown για τις ΗΠΑ

Αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα (credit negative) θα είναι ένα νέο κυβερνητικό shutdown στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΑΑΑ, σταθερό outlook), προειδοποιεί σε έκθεσή της η Moody's.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η εν λόγω εξέλιξη θα αναδείξει την αδυναμία των θεσμών και της διακυβέρνησης των ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες κυβερνήσεις με κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ), παρόλο που ο οικονομικός αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι βραχυπρόθεσμος.
«Θα διαταραχθούν οι κρατικές υπηρεσίες και εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς αμοιβή, εάν το Κογκρέσο αποτύχει να παράσχει χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Η δημοσίευση σημαντικών οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ που είναι κρίσιμης σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές, θα ανασταλεί επίσης επ' αόριστον εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κλείσει.
Συγκεκριμένα, θα καταδείξει τους σημαντικούς περιορισμούς που θέτει η εντατικοποίηση της πολιτικής πόλωσης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο φθίνουσας δημοσιονομικής ισχύος, λόγω της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της επιδείνωσης του χρέους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τον Αύγουστο, η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση δέκα μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών και δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η πιστωτική ισχύς του τομέα θα δοκιμαστεί πιθανώς από τους κινδύνους χρηματοδότησης και την ασθενέστερη κερδοφορία.
Ειδικότερα, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις 10 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και έθεσε έξι τραπεζικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Bank of New York Mellon, US Bancorp State Street και Truist Financial, σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
"Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου πολλών τραπεζών έδειξαν αυξανόμενες πιέσεις κερδοφορίας που θα μειώσουν την ικανότητά τους να παράγουν εσωτερικό κεφάλαιο", αναφέρει η Moody's σε σημείωμά της.
"Αυτό συμβαίνει καθώς μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ διαφαίνεται στον ορίζοντα για τις αρχές του 2024 και η ποιότητα του ενεργητικού φαίνεται να μειώνεται, με ιδιαίτερους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) ορισμένων τραπεζών".
Η Moody's δήλωσε ότι τα αυξημένα ανοίγματα CRE αποτελούν βασικό κίνδυνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, της μείωσης της ζήτησης γραφείων ως αποτέλεσμα της τηλεργασίας και της μείωσης της διαθεσιμότητας πιστώσεων CRE.
Ο οίκος αξιολόγησης άλλαξε επίσης τις προοπτικές του σε αρνητικές για έντεκα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Citizens Financial, και Fifth Third Bancorp.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα φέτος πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, οδηγώντας σε φυγή καταθέσεων σε πλήθος περιφερειακών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δρομολόγησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της εμπιστοσύνης.
Η Moody's προειδοποίησε ότι οι τράπεζες με σημαντικές μη πραγματοποιημένες ζημίες που δεν αντικατοπτρίζονται στους εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου τους είναι ευάλωτες σε απώλεια εμπιστοσύνης στο σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Η σαρωτική έκθεση έρχεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών, αφού ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες επιβραδύνει τη ζήτηση και τον δανεισμό, σχολιάζει το Reuters.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης αυξήσει το φάσμα της ύφεσης και ασκούν πίεση σε τομείς όπως τα ακίνητα να προσαρμοστούν στα μετα-πανδημικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης