Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, έντονη ανησυχία για shutdown στις ΗΠΑ – Στο -0,27% ο S&P 500, o Nasdaq +0,14%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, έντονη ανησυχία για shutdown στις ΗΠΑ – Στο -0,27% ο S&P 500, o Nasdaq +0,14%
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street...
Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό, λόγω του φόβου για shutdown στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,47% στις 33.507 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,27% στις 4.288 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,14% στις 13.219 μον.
δαδα_1.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 6,68%, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας που σημείωσε η εταιρεία ένδυσης το τρέχον τρίμηνο.

Στην οικονομία, ανοδικά κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αλλά η άνοδος του δομικού δείκτη ήταν μικρότερη σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 3,4% τον Ιούλιο.
Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 3,9% σε ετήσια βάση από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3,9%.
«Οι αγορές επί του παρόντος είναι... υπερπουλημένες.
Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ και πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχικά ασταθούς περιόδου του έτους, λόγω μιας μακράς λίστας ανησυχιών» δήλωσε η Carol Schleif, CIO του BMO Family Office.

Την ίδια στιγμη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός επικείμενου παύσης λειτουργίας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες και θα προκαλέσει οικονομικούς ανέμους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη βελτίωση των προοπτικών.
«Ένα shutdown θα επηρεάσει πολλές βασικές κυβερνητικές λειτουργίες – από δάνεια σε αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, έως επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων και εργασιών, μέχρι προγράμματα Head Start για παιδιά», είπε η Yellen, σύμφωνα με προετοιμασμένες δηλώσεις που επρόκειτο να παραδώσει την Παρασκευή.
Το Head Start προσφέρει προσχολική εκπαίδευση σε οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (29/9/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 15.386 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE διαμορφώθηκε στις 7.608 μονάδες με άνοδο 0,08%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.135 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 28.243 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 450 μονάδες.
ds_1.JPG
Στην οικονομία, αναπάντεχη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς η υποχώρηση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα ξεπέρασε τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία (INSEE), οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, έπειτα από αύξηση 5,7% τον Αύγουστο.
Μια δημοσκόπηση του Reuters σε 16 οικονομολόγους είχε μια μέση πρόβλεψη για τον 12μηνο πληθωρισμό στο 5,9%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,6% τον Σεπτέμβριο έπειτα από αύξηση 11,2% τον Αύγουστο ενώ οι ενεργειακές τιμές σημείωσαν άλμα 11,5% έπειτα από άνοδο 6,8% τον Αύγουστο.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές τους και έχουν αφήσει τη γαλλική κυβέρνηση να αγωνίζεται να ενισχύσει τους λιανοπωλητές και τους παραγωγούς για να μειώσουν τις τιμές.

Στο 0,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο το β' 3μηνο του 2023 και ήταν κατά 0,2% υψηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μια μέτρηση που έδειχνε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2%, αμετάβλητη από την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου.
Η οικονομία στο σύνολό της το β' τρίμηνο του 2023 ήταν κατά 1,8% μεγαλύτερη από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το τελευταίο πλήρες τρίμηνο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αυτό αποτέλεσε αναθεώρηση από την πιο πρόσφατη προηγούμενη εκτίμηση του ONS, στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η οικονομία εξακολουθούσε να είναι κατά 0,2% μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, γεγονός που την είχε τοποθετήσει στην τελευταία θέση του πίνακα μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών.
Η αναθεώρηση προς τα πάνω του μεγέθους της βρετανικής οικονομίας ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού το ONS δημοσίευσε προκαταρκτικές αναθεωρήσεις την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία ήταν ήδη κατά 0,6% μεγαλύτερη από το προ της πανδημίας μέγεθός της το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η αναθεώρηση αυτή άφηνε την αρχική οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία COVID-19 να μοιάζει με εκείνη της Γαλλίας και της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης