Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ομόλογα οδεύουν για την 3η συνεχόμενη χρονιά πτώσης – Για πρώτη φορά στην ιστορία

Τα ομόλογα οδεύουν για την 3η συνεχόμενη χρονιά πτώσης – Για πρώτη φορά στην ιστορία
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το sell off στα ομόλογα θα σταματήσει μέχρι το τέλος του έτους
Οι δημοσιονομικές ανησυχίες και οι ανησυχίες για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιτοκίων οδήγησαν τα κρατικά ομόλογα σε πτώση το τρίτο τρίμηνο και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχεται περισσότερη αδυναμία.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας επρόκειτο να τελειώσουν τον Σεπτέμβριο με τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες αυξήσεις τους σε ένα χρόνο, απογοητεύοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων που ήλπιζαν για ανακούφιση από τις ιστορικές ζημιές που υπέστησαν τα ομόλογα το 2022, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια προσπαθώντας να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων - που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές - φαινόταν να ανέκαμψαν νωρίτερα αυτό το έτος, η νέα επιθετικότητα από τις κεντρικές τράπεζες τις εκτόξευσε ξανά στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων αναφοράς κυμαίνονται τώρα γύρω από τα υψηλά 16 ετών στο 4,55%, με ορισμένους επενδυτές να λένε ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 5% - ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007.

Τρία χρόνια ζημιές

Τα ομόλογα βρίσκονται οδεύουν στην τρίτη συνεχόμενη ετήσια ζημιά, ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Bank of America Global Research.
Το άλμα των αποδόσεων πλήττει τις μετοχές, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν την πρώτη τριμηνιαία πτώση φέτος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, τα παγκόσμια νομίσματα κλυδωνίζονται καθώς το δολάριο ΗΠΑ κάνει ράλι.
«Η αγορά τελικά απορροφά την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Greg Peters, Co-chief Investment Officer της PGIM Fixed Income.
Οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική υπήρξαν βασικός μοχλός: η Fed την περασμένη εβδομάδα εξέπληξε τους επενδυτές με τις επιθετικές προβλέψεις της για τα επιτόκια, οι οποίες δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει γύρω στα τρέχοντα επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του 2024.
Οι επενδυτές έπρεπε να αναπροσαρμοστούν γρήγορα, στοιχηματίζοντας τώρα ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed, το οποίο επί του παρόντος στο 5,25%-5,50%, θα μειωθεί στο 4,8% μέχρι το τέλος του 2024, πολύ υψηλότερο από το 4,3% που προέβλεπαν στα τέλη Αυγούστου.
Ομοίως, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κολλήσει στο μήνυμά τους να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η τιμολόγηση των χρηματαγορών υποδηλώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα είναι περίπου 3,5% μέχρι το τέλος του 2024, από περίπου 3,25% στα τέλη Αυγούστου.

Νέοι οδηγοί

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αμβλύνει τη γοητεία των μακροχρόνιων ομολόγων, τα οποία με ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές από ό,τι εκείνα των βραχυπρόθεσμων, δήλωσε ο Kit Juckes, παγκόσμιος επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Societe Generale, προσθέτοντας ότι υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης στις ΗΠΑ πίεζαν τις αγορές ομολόγων.
«Φαίνεται απλώς ότι η εύρεση αρκετών αγοραστών για... όλα τα ομόλογα απαιτεί μια διαδικασία ανακάλυψης τιμών που είναι επώδυνη», είπε.
Οι τιμές επηρεάζονται επίσης από πρόσθετους καταλύτες που έχουν γίνει πιο εμφανείς τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι αναλυτές.
Μεταξύ αυτών είναι οι δημοσιονομικές ανησυχίες που επικεντρώνονται γύρω από τις ΗΠΑ, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Fitch έχει προκαλέσει ορισμένους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, η Fed προχωρά με «ποσοτική σύσφιξη» - μια αντιστροφή των μαζικών αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας που έγιναν για τη στήριξη των αγορών το 2020.
Ως αποτέλεσμα, "οι αποδόσεις θα αυξηθούν έως ότου οι επενδυτές πιστέψουν ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας τους αποζημιώνουν για την προσφορά που γνωρίζουν ότι έρχεται", δήλωσε ο Mike Riddell, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που πλησιάζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και αυξάνονται κατά 28% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, είναι ένας άλλος βασικός κίνδυνος που θα μπορούσε να διατηρήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και συνεπώς στις αποδόσεις των ομολόγων.

Πόσο ψηλά;

Εκτός από την κατακρήμνιση των επενδυτών ομολόγων, η άνοδος των αποδόσεων έχει βλάψει τις μετοχές, ενώ παράλληλα αυξάνει το κόστος δανεισμού για εταιρείες και νοικοκυριά.
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 3,4% αυτό το τρίμηνο, σε τροχιά για τη χειρότερη πτώση του μετά από ένα έτος, αν και έχει σημειώσει άνοδο 11,3% σε ετήσια βάση.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600, εν τω μεταξύ, σημειώνει άνοδο 5,6% φέτος, αλλά έχασε 2,9% τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι επενδυτές αναθεωρούν τις απόψεις τους για το πόσο υψηλά μπορούν να φτάσουν οι αποδόσεις.
Οι αναλυτές στρατηγικής της BofA Global Research δήλωσαν ότι ο «επίμονος» πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ στο 5%, μια εκτίμηση που απηχούσε η ING, η οποία είπε επίσης ότι η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας θα μπορούσε να φτάσει το 3%.
Η ταχεία αύξηση των αποδόσεων "έχει υπερβεί τα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι τα θεμελιώδη και μας έβαλε σε εξαιρετικά δύσκολο έδαφος αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments, ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" να πέσουν οι αποδόσεις.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες, παρά τις αναταράξεις.
Ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων του Global Fixed Income της BlackRock, δήλωσε στο συνέδριο Delivering Alpha του CNBC ότι του αρέσουν τα ομόλογα μικρότερης ημερομηνίας.
Ο Noah Wise, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Investments, πιστεύει ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν τον Δεκέμβριο, όταν οι επενδυτές έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της τροχιάς της νομισματικής πολιτικής της Fed.
«Όταν οι επενδυτές δουν ότι η Fed είναι πιθανό να μείνει στο περιθώριο, θα είναι μια λιγότερο τρομακτική αγορά για να εμπλακούν», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης