Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο της Ουκρανίας ο Orban: Αδύνατες συνομιλίες με χώρα σε πόλεμο - Ποιο είναι το έδαφος της;

Σβήνει το ευρωπαϊκό όνειρο της Ουκρανίας ο Orban: Αδύνατες συνομιλίες με χώρα σε πόλεμο - Ποιο είναι το έδαφος της;
Βέβαιος ότι σε δύο χρόνια η Ουκρανία θα είναι πλήρως έτοιμη για ένταξη στην Ευρώπη δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Μπλόκο στα σχέδια της Ουκρανίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ φαίνεται να βάζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο οποίος τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι δυνατό να γίνουν συνομιλίες με μια χώρα που είναι σε πόλεμο.
Οι 27 της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τον προσεχή Δεκέμβριο για το εάν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για μια απόφαση που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, με τον Orban μάλλον να προβάλλει ως εμπόδιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που κατά τον Ούγγρο πρωθυπουργό, χρήματα ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη… έχουν κατευθυνθεί στο Κίεβο.

Ποιο είναι το έδαφος της;

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας Kossuth, ο Orban υποστήριξε πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποφύγει μια σειρά από δύσκολα ερωτήματα, κατά την εξέταση εντός του φθινοπώρου του αιτήματος ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρώπη, με το κυριότερο να αφορά το εάν πραγματικά μπορεί να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με μια χώρα που είναι σε πόλεμο.
«Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το έδαφος αυτής της χώρας, καθώς ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλος είναι ο πληθυσμός της, δεδομένου πολλοί κάτοικοι τρέπονται σε φυγή.
Το να δεχθεί μια χώρα η ΕΕ χωρίς να γνωρίζει αυτές τις παραμέτρους, θα ήταν κάτι που δεν θα είχε προηγούμενο» υπογράμμισε ο Orban.
«Συνεπώς, νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε σε πολύ δύσκολες ερωτήσεις έως ότου καταλήξουμε σε αποφάσεις για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών» είπε ο Orban, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα σε ομιλία του στο ουγγρικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ουγγαρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανένα διεθνές αίτημα του Κιέβου, εάν δεν αποκατασταθούν τα γλωσσικά δικαιώματα των Ούγγρων στην Ουκρανία.

Αντί για τη Βουδαπέστη στο Κίεβο

Επιπλέον, αυτό που φαίνεται να ενοχλεί σφόδρα τον Orban είναι πως μέρος ευρωπαϊκών χρημάτων που έπρεπε να δοθούν στη Βουδαπέστη, έχουν κατευθυνθεί στο Κίεβο.
Επισημαίνεται πως η ΕΕ έχει «παγώσει» περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς κατηγορεί την ουγγρική κυβέρνηση πως δεν έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της για καταπολέμηση της διαφθοράς, για ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Orban υποστηρίζει πως η Ουγγαρία έχει ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις απαιτήσεις και υποστηρίζει πως οι Βρυξέλλες χρωστούν πάνω από 3 δις ευρώ στην Ουγγαρία.

Ούτε σεντ στους Ουκρανούς

Νωρίτερα ο Gergely Guillas, επικεφαλής του γραφείου του Orban είχε αναφέρει πως η Ουκρανία δεν θα πάρει ούτε σεντ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, εάν πρώτα η Ουγγαρία δεν πάρει όλα τα χρήματα που δικαιούται από την Ευρώπη.
Με αυτόν τον τρόπο ο Guillas έστειλε το μήνυμα πως η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει στις αλλαγές που ετοιμάζονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – απαιτείται ομοφωνία των 27 – για την περίοδο 2024 -2027, στον οποίο και προβλέπονται επιπλέον 66 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δις ευρώ προορίζονται ως βοήθεια στην Ουκρανία.

Schmygal (Ουκρανία): Πλήρης ένταξη σε 2 χρόνια

Πάντως και παρά τις απειλές της Ουγγαρίας και του Orban, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Schmygal εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ουκρανία θα είναι πλήρως έτοιμο για ένταξη στην ΕΕ σε δύο χρόνια.
«Να είστε βέβαιοι ότι μέσα σε δύο χρόνια θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να γίνουμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μιλώντας στο Politico ο Shmygal, αναφέροντας πως το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις συστάσεις των Ευρωπαίων.
«Αναμένουμε ότι το αργότερο έως τον Οκτώβριο μπορεί να έχουμε μια θετική κατάσταση με την αξιολόγηση της προόδου μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να ψηφίσει και να αποφασίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης