Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει πληθωρισμού - Στο +0,60% ο DAX

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει πληθωρισμού - Στο +0,60% ο DAX
Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινούνται σήμερα (29/9/2023) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά:
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,58% στις 15.411,65 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται στις 7.650,42 μονάδες με άνοδο 0,64%
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC ενισχύεται κατά 0,75% στις 7.169,70 μονάδες
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,51% στις 28.306,71 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,89% στις 452,48 μονάδες.

Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σήμερα, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Τα εναρμονισμένα στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έδειξαν αύξηση 4,3% στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γαλλία

Αναπάντεχη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς η υποχώρηση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα ξεπέρασε τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία (INSEE), οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, έπειτα από αύξηση 5,7% τον Αύγουστο.
Μια δημοσκόπηση του Reuters σε 16 οικονομολόγους είχε μια μέση πρόβλεψη για τον 12μηνο πληθωρισμό στο 5,9%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,6% τον Σεπτέμβριο έπειτα από αύξηση 11,2% τον Αύγουστο ενώ οι ενεργειακές τιμές σημείωσαν άλμα 11,5% έπειτα από άνοδο 6,8% τον Αύγουστο.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές τους και έχουν αφήσει τη γαλλική κυβέρνηση να αγωνίζεται να ενισχύσει τους λιανοπωλητές και τους παραγωγούς για να μειώσουν τις τιμές.

Στο 0,2% η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο το β' 3μηνο του 2023

Στο 0,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο το β' 3μηνο του 2023 και ήταν κατά 0,2% υψηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μια μέτρηση που έδειχνε τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2%, αμετάβλητη από την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου.
Η οικονομία στο σύνολό της το β' τρίμηνο του 2023 ήταν κατά 1,8% μεγαλύτερη από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το τελευταίο πλήρες τρίμηνο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αυτό αποτέλεσε αναθεώρηση από την πιο πρόσφατη προηγούμενη εκτίμηση του ONS, στις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η οικονομία εξακολουθούσε να είναι κατά 0,2% μικρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, γεγονός που την είχε τοποθετήσει στην τελευταία θέση του πίνακα μεταξύ των μεγάλων προηγμένων οικονομιών.
Η αναθεώρηση προς τα πάνω του μεγέθους της βρετανικής οικονομίας ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού το ONS δημοσίευσε προκαταρκτικές αναθεωρήσεις την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία ήταν ήδη κατά 0,6% μεγαλύτερη από το προ της πανδημίας μέγεθός της το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η αναθεώρηση αυτή άφηνε την αρχική οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία COVID-19 να μοιάζει με εκείνη της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 29/9 στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στο Τόκιο το οποίο διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ελαφρά πτώση σε σύγκριση με το 2,9% του Ιουλίου
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,03%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +3% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,34%.
Το χρηματιστήριο στη Ν. Κορέα παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Επίσης, τα χρηματιστήρια της Κίνας θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα 29/9 και για την επόμενη εβδομάδα, λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης