Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - Απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού - Στο 5,6% τον Σεπτέμβριο του 2023

Γαλλία - Απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού - Στο 5,6% τον Σεπτέμβριο του 2023
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,6% τον Σεπτέμβριο έπειτα από αύξηση 11,2% τον Αύγουστο
Αναπάντεχη επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς η υποχώρηση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα ξεπέρασε τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία (INSEE), οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα, έπειτα από αύξηση 5,7% τον Αύγουστο.
Μια δημοσκόπηση του Reuters σε 16 οικονομολόγους είχε μια μέση πρόβλεψη για τον 12μηνο πληθωρισμό στο 5,9%.
Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,6% τον Σεπτέμβριο έπειτα από αύξηση 11,2% τον Αύγουστο ενώ οι ενεργειακές τιμές σημείωσαν άλμα 11,5% έπειτα από άνοδο 6,8% τον Αύγουστο.
Οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές τους και έχουν αφήσει τη γαλλική κυβέρνηση να αγωνίζεται να ενισχύσει τους λιανοπωλητές και τους παραγωγούς για να μειώσουν τις τιμές.
Με την ελπίδα να επιτύχει ταχύτερα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση έστειλε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που μεταθέτει την προθεσμία για την ολοκλήρωση των ετήσιων διαπραγματεύσεων για τις τιμές στις 15 Ιανουαρίου 2024, αντί της παραδοσιακής προθεσμίας της 1ης Μαρτίου.
Ξεχωριστά, οι γαλλικές εταιρείες λιανικής Carrefour και E-Leclerc δήλωσαν την Τρίτη ότι θα πωλούν καύσιμα αυτοκινήτων στο κόστος, υπό την πίεση της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές στην αντλία μετά την πρόσφατη άνοδο των παγκόσμιων τιμών του αργού πετρελαίου.
Για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, η γαλλική κυβέρνηση εξέτασε αρχικά το ενδεχόμενο να άρει την απαγόρευση πώλησης καυσίμων με ζημία, αλλά αναθεώρησε το σχέδιό της λόγω της αντίθεσης των διανομέων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης