Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δύο 24ωρα οι ΗΠΑ θα «κλείσουν» επ' αόριστον - Αντάρτικο από 6 Ρεπουμπλικανούς, η ζοφερή Goldman Sachs

Σε δύο 24ωρα οι ΗΠΑ θα «κλείσουν» επ' αόριστον - Αντάρτικο από 6 Ρεπουμπλικανούς, η ζοφερή Goldman Sachs
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το κλείσιμο θα μείωνε 0,2% από την τριμηνιαία ετήσια αύξηση του ΑΕΠ για κάθε εβδομάδα που θα διαρκέσει
Σχετικά Άρθρα
Έντονο παρασκήνιο και μεγάλες ανατροπές δείχνουν οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μόλις δύο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.
Σχεδόν 10 λίγο λιγότερο γνωστοί Ρεπουμπλικάνοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων - κυρίως ένθερμοι συντηρητικοί με σκληροπυρηνικές απόψεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση έως τις ομοσπονδιακές δαπάνες - αυτοί είναι οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να οδηγήσουν την Αμερική στο χείλος μιας άλλης δημοσιονομικής κρίσης σταματώντας τη χρηματοδότηση για την κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναφέρουν οι Financial Times, σε μία μάλλον επικριτική ανάλυση επί του θέματος.
Η μία είναι μια 36χρονη πρώην εστιάτορας που κέρδισε τη φήμη της επειδή έφερε όπλο στο Κογκρέσο για να διεκδικήσει το συνταγματικό της δικαίωμα να φέρει... όπλα.
Ένας άλλος είναι ένας δικηγόρος από τη Φλόριντα που κέρδισε μια νέα θητεία στην πολιτική ζωή αφού οι ομοσπονδιακές αρχές σταμάτησαν μια μακροχρόνια έρευνα για φερόμενη διακίνηση ατόμων.
Έπειτα, υπάρχει η πιστή του Donald Trump από τη Τζόρτζια, η οποία μείωσε τη φλογερή ρητορική της και πλησίασε πιο κοντά στην ηγεσία του κόμματος τους τελευταίους μήνες, αλλά ξαφνικά αναστατώνει ξανά στο Καπιτώλιο.
Οι αντάρτες είναι το αντίστοιχο του σύγχρονου Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τους συντηρητικούς του Tea Party που οδήγησαν τις ΗΠΑ σε πολλές δημοσιονομικές κρίσεις υπό τον Barack Obama, συμπεριλαμβανομένου ενός 16ήμερου κλείσιμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2013.

Η ζοφερή Goldman Sachs

Κάποιοι λένε ότι είναι μια Ρεπουμπλικανική εκδοχή της «ομάδας» των αριστερών εκπροσώπων του Δημοκρατικού κόμματος.
Αλλά ενώ αυτή η ομάδα προσπάθησε να παρασύρει το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση στην πολιτική, δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για να σταματήσει την κυβέρνηση.
Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα έμεναν απλήρωτοι.
Η χρηματοδότηση για τον πόλεμο της Ουκρανίας θα μπορούσε να μειωθεί.
Οι βασικές λειτουργίες σε οτιδήποτε, από ομοσπονδιακά πάρκα και μουσεία των ΗΠΑ έως τη συλλογή δεδομένων για την αγορά εργασίας θα σταματήσουν.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το κλείσιμο θα μείωνε 0,2% από την τριμηνιαία ετήσια αύξηση του ΑΕΠ για κάθε εβδομάδα που θα διαρκέσει.
Η τελευταία, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019, διήρκεσε 35 ημέρες.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να σταματήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο είναι κρυφές.
Το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος πρέπει να ανανεώσουν τη χρηματοδότηση για το επόμενο οικονομικό έτος, το οποίο ξεκινά την Κυριακή.
Ωστόσο, οι νομοθέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχετικά με τη νομοθεσία ή ακόμη και ένα μέτρο διακοπής για τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων χρηματοδότησης στο επόμενο οικονομικό έτος.
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν τεράστιες περικοπές στις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και μεγάλες ενισχύσεις στην επιβολή των συνόρων και λιγότερη βοήθεια στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.
Αλλά αυτό θα ήταν δυσάρεστο για τους Δημοκρατικούς και ακόμη και για ορισμένους κυρίαρχους Ρεπουμπλικάνους, και η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμη επιλυθεί.
Για τον Kevin McCarthy, τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής, είναι μια στιγμή αλήθειας.
Ίσως χρειαστεί να αποφασίσει αν θα ταχθεί στο πλευρό των "ανταρτών", οδηγώντας σε παρατεταμένο κλείσιμο που θα μπορούσε να βλάψει την εθνική φήμη του κόμματος ή να συνάψει συμφωνία με τους Δημοκρατικούς που θα μπορούσε να ωθήσει τους σκληροπυρηνικούς να τον εκδιώξουν.

Με μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, οι "αντάρτες" έχουν την εξουσία.
Και ο McCarthy έχει πολύ περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης