Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Μόσχα ο Λίβυος στρατάρχης Haftar – Τι συζήτησε με Putin

Στη Μόσχα ο Λίβυος στρατάρχης Haftar – Τι συζήτησε με Putin
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στη Λιβύη και την περιοχή»
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Khalifa Haftar, έγινε δεκτός την Πέμπτη (28/9/2023) από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin στη Μόσχα, ανακοίνωσαν οι Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις της Λιβύης (LAAF) και το Κρεμλίνο.
Ο στρατάρχης Haftar «συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergey Shoigu στη ρωσική πρωτεύουσα», ανέφεραν οι LAAF στο Facebook χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στη Λιβύη και την περιοχή», σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντησή τους από το 2019.
Ο Haftar έφτασε την Τρίτη (26/9) στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον υφυπουργό Άμυνας, Yunus-bek Yevkurov ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την ανατολική Λιβύη το τελευταίο διάστημα. Η πιο πρόσφατη ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου στη Βεγγάζη, λίγες ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη Derna.
Η Μόσχα διατηρεί στενές σχέσεις με τον Haftar, ο οποίος είχε καταφύγει στη βοήθεια των μισθοφόρων της οργάνωσης Wagner κατά την αποτυχημένη προσπάθειά του να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν από τρία χρόνια.
Μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τον Οκτώβριο του 2020, εκατοντάδες μαχητές Wagner παρέμειναν στην ανατολική και τη νότια Λιβύη, όμως άλλοι έφυγαν προς το Μάλι ή στην Ουκρανία, για να πολεμήσουν στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης