Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ray Dalio: Τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, θα ξεσπάσει κρίση χρέους

Ray Dalio: Τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, θα ξεσπάσει κρίση χρέους
Το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά αυτόν τον Σεπτέμβριο του 2023
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio παρακολουθεί στενά τη «ριψοκίνδυνη» δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.
«Θα έχουμε κρίση χρέους σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο ιδρυτής του hedge fund Bridgewater Associates σε συνέντευξή του στη Sara Eisen του CNBC που μεταδόθηκε την Πέμπτη.
«Το πόσο γρήγορα θα συμβεί, νομίζω, θα είναι συνάρτηση του ζητήματος προσφοράς-ζήτησης, οπότε το παρακολουθώ πολύ στενά».
Τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα, καθώς οι νομοθέτες διαπραγματεύονται ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες των ΗΠΑ.
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να σημάνει λουκέτο στις κυβερνητικές υπηρεσίες και να αυξήσει τον δημοσιονομικό κίνδυνο.
Παράλληλα, τα επίπεδα του χρέους των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά από μια αύξηση περίπου 50% στις ομοσπονδιακές δαπάνες μεταξύ των οικονομικών ετών 2019 και 2021, σύμφωνα με στο Υπουργείο Οικονομικών, λόγω κορωνοϊού.
Παράλληλα, οι επενδυτές φοβούνται ότι τα επιτόκια μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, πλήττοντας τη ζήτηση για ομόλογα.
Ο Dalio ανησυχεί ότι υπάρχουν περισσότεροι αντίθετοι άνεμοι για την οικονομία από τα υψηλά επίπεδα χρέους, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν ή μόλις στο 1% με 2%.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομίας», υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης