Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χώρα του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να εκλέξει φιλορώσο πρόεδρο στις επικείμενες εκλογές της

Η χώρα του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να εκλέξει φιλορώσο πρόεδρο στις επικείμενες εκλογές της
Ο Robert Fico δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς το Κρεμλίνο και έχει μιλήσει για «Ουκρανούς ναζί και φασίστες»
Η Σλοβακία ετοιμάζεται να εκλέξει τον πέμπτο πρωθυπουργό της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, κι ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης του Robert Fico -επίδοξου συμμάχου του Κρεμλίνου- προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η Δύση παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Σλοβακία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου.
Άλλωστε, οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα
Σημειώνεται πως η Σλοβακία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε αεράμυνα στην Ουκρανία και υποδέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Ωστόσο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν έρθει στην εξουσία ο Fico.
Φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς το Κρεμλίνο και έχει μιλήσει για «Ουκρανούς Ναζί και φασίστες» που προκάλεσαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin να ξεκινήσει την εισβολή, επαναλαμβάνοντας το επικοινωνιακό σχήμα που έχει αξιοποιήσει και η ίδια η Ρωσία.
Μάλιστα, ο Fico κάλεσε τη σλοβακική κυβέρνηση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και προανήγγειλε ότι αν γινόταν πρωθυπουργός, η Σλοβακία «δεν θα έστελνε άλλο γύρο πυρομαχικών».
Είναι, επίσης, κάθετα αντίθετος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Γκριγκόρι Μεσεζνίκοφ, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, ενός σλοβακικού think tank, σχολίασε στο CNN ότι όπως πολλοί υποστηρικτές της Ρωσίας, ο Fico παρουσιάζει επικοινωνιακά την υποστήριξή του στη Μόσχα ως πρωτοβουλία «ειρήνης».
«Αυτός και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία γιατί θα κάνει τον πόλεμο να συνεχιστεί για περισσότερο.
Λένε ότι «θα υπάρξει ειρήνη αν σταματήσουμε να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία», γιατί αν δεν το κάνουμε, η σύγκρουση θα τελειώσει νωρίτερα.
Άρα, στην ουσία, δεν είναι υπέρ της ειρήνης, είναι φιλορώσος», τόνισε στο CNN.
Σημειώνεται πως το φαβορί για την προεδρία της Σλοβακίας, Robert Fico διετέλεσε στο παρελθόν πρωθυπουργός της Σλοβακίας για περισσότερο από μια δεκαετία, αρχικά μεταξύ 2006 και 2010 και στη συνέχεια ξανά από το 2012 έως το 2018.
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2018 μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Jan Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του, Martina Kušnírová.
Ο Kuciak είχε κάνει πολλαπλά ρεπορτάζ για διαφθορά μεταξύ της ελίτ της χώρας, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που συνδέονται άμεσα με τον Fico και το κόμμα του SMER.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης