Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή - Η Δύση πληρώνει για το 70% των δαπανών του καθεστώτος Zelensky ενώ η Ουκρανία απλώς...χρεοκόπησε

Αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή -  Η Δύση πληρώνει για το 70% των δαπανών του καθεστώτος Zelensky ενώ η Ουκρανία απλώς...χρεοκόπησε
Το χρέος της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από την αρχή του 2022, με τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου να αγνοούν τα αιτήματα για διαγραφή του
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 113 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, με τις ερωτήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με το «πόσα χρήματα είναι αρκετό» να γίνονται όλο και πιο δυνατές μέρα με τη μέρα.
Την ίδια ώρα το Κίεβο αναζητά νέους πόρους καθώς το δημόσιο χρέος του σπάει ρεκόρ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας αποκάλυψε την Πέμπτη (28/92/203) ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της χώρας είχαν αυξηθεί κατά ένα ακόμη δισεκατομμύριο δολάρια και έφθασαν το ιστορικό ρεκόρ των 133,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 84% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023, σημειώνει ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής Nicolai Petro μιλώντας στο Sputnik.

Σπάει κάθε ρεκόρ  το χρέος της Ουκρανίας

Αναδυόμενη από τα συντρίμμια της ΕΣΣΔ το 1991 με μηδενικό χρέος, οι τεράστιες υποχρεώσεις του Κιέβου σήμερα είναι το αποτέλεσμα των φιλελεύθερων δανειακών πολιτικών των διαδοχικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών που δανείστηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Το χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από την αρχή του 2022, με τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου να αγνοούν τα αιτήματα για διαγραφή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Nikolai Azarov προέβλεψε πρόσφατα ότι το χρέος της χώρας μπορεί να φτάσει τα 173 δισεκατομμύρια δολάρια (107% του ΑΕΠ) μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το ΔΝΤ αναμένει ότι αυτό θα συμβεί το 2025.

Οι φρούδες ελπίδες και η BlackRock

Η κυβέρνηση Zelensky άρχισε πρόσφατα να αναζητά νέους τρόπους άντλησης πόρων για να προσπαθήσει να μειώσει το προβλεπόμενο έλλειμμα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων του επόμενου έτους εν μέσω αυξήσεων των αμυντικών δαπανών και καθώς οφείλονται χρήματα σε δυτικά funds συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, με προτάσεις όπως η πώληση ομολόγων σε ξένους.
Οι μακροχρόνιες ελπίδες για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόσβαση σε δάνεια και επιδοτήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κυριαρχούν, αν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola προειδοποίησε ότι η οικονομία της ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από μια άλλη διεύρυνση.

Δυτική κόπωση για περαιτέρω χρηματοδότηση

Καθώς τα οικονομικά προβλήματα του Κιέβου αυξάνονται, ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων από τον κορυφαίο προστάτη της χώρας, τις ΗΠΑ, αισθάνονται κόπωση ολοένα και περισσότερο με την ιδέα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εν μέσω συνεχόμενων σκανδάλων διαφθοράς με Ουκρανούς αξιωματούχους να αγοράζουν στόλους πολυτελών αυτοκινήτων.
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί νιώθουν την πίεση του πληθωρισμού, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και μια κρίση χρέους που απειλεί με shutdown την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Biden ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο και ορισμένοι προεδρικοί υποψήφιοι προσπάθησαν να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν την περαιτέρω βοήθεια, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
«Δεν ξέρω ποιος μπορεί πλέον να παρακολουθεί αυτούς τους αριθμούς», είπε στο Sputnik ο Petro καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island.
«Όταν μιλώ με τους μαθητές μου για τα δημοσιονομικά νούμερα, χρησιμοποιώ πάντα τη γενική ονομασία «gazillion» γιατί απλά δεν έχω πια κατανόηση πόσα χρήματα είναι αυτά και σε ποιο χρόνο αποστέλλονται», εξήγησε ο Petro.
«Προσπάθησα να παρακολουθώ τη βοήθεια που προσφέρεται, η οποία εμπίπτει σε διάφορες κατηγορίες – ανθρωπιστική, οικονομική, διοικητική και στρατιωτική προς την Ουκρανία, αλλά είναι ένα αδύνατο, γιατί από τη μια πλευρά υπάρχει αυτό που έχει καθοριστεί, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε σε ποια χρονική περίοδο έχει αποσταλεί», πρόσθεσε.

Περιπέτεια με άσχημο τέλος

«Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι στόχοι αλλάζουν και τα χρήματα απλώς ανακατανέμονται. Μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε μόνο για το τι έχει γίνει σε παρελθόντα χρόνο.
Αυτά τα χρήματα, για παράδειγμα, έχουν πράγματι διατεθεί: Το μόνο που μπορούμε πραγματικά να πούμε είναι ότι βρίσκονται στο εύρος περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και αν προσθέσει κανείς την ΕΕ, νομίζω ότι είναι κάπου τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό αν όχι δυόμισι φορές μεγαλύτερο ποσό. Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία;», διερωτάται ο καθηγητής.
«Σημαίνει, σύμφωνα με τον Neil Ferguson, νομίζω γράφοντας στο Bloomberg…ότι το 70% των λειτουργιών της ουκρανικής κυβέρνησης πληρώνεται από τη Δύση. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι στην πραγματικότητα η Ουκρανία δεν είναι πλέον ένα λειτουργικό κράτος, πρέπει να θεωρηθεί, δυστυχώς, ως ένα χρεοκοπημένο κράτος», πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός.
Εν μέσω πρόσφατης δημοσκόπησης που διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν θέλει πλέον οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία, ο Petro τόνισε ότι το ζήτημα της μελλοντικής υποστήριξης εξαρτάται από το πόσο «ανταποκρίνονται» οι δυτικές δημοκρατίες στους ψηφοφόρους τους.
Ο μελετητής προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της ουκρανικής περιπέτειας που έχουν επωμιστεί.
«Και πάλι, έχοντας πληρώσει τόσα πολλά για την Ουκρανία, δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει κανένα έντονο ενδιαφέρον που μπορώ να διακρίνω για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που θα έδιναν τέλος στη σύγκρουση. Ως αποτέλεσμα, πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το κόστος;», σημείωσε ο Petro, βλέποντας ένα άσχημο τέλος


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης