Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ τρόμαξε: Η Ρωσία ετοίμασε το βομβαρδιστικό Su – 34 που εκτοξεύει τον πυρηνικό πύραυλο Kh 102 έως 4.500 χλμ μακριά

Το ΝΑΤΟ τρόμαξε: Η Ρωσία ετοίμασε το βομβαρδιστικό  Su – 34 που εκτοξεύει τον πυρηνικό πύραυλο Kh 102 έως 4.500 χλμ μακριά
Η Ρωσία απαντά με ένα υπερόπλο στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και στέλνουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση με το μαχητικό βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su – 34 το οποίο αναβαθμίστηκε πρόσφατα, ώστε να εκτοξεύει πυραύλους cruise μεγάλης εμβέλειας ικανούς να φέρουν συμβατική ή πυρηνική κεφαλή.
Η αναβάθμιση εφαρμόστηκε στο μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 NVO το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο αεροπορικό σύνταγμα στην περιοχή Chelyabinsk τον Μάρτιο του 2021, ανέφερε το RIA Novosti.
«Οι πύραυλοι δεν είναι νέοι, όπως το αεροσκάφος, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία τέτοια εναέρια πλατφόρμα στο παρελθόν και η νέα λύση αυξάνει τη μεταβλητότητα της χρήσης τόσο του πυραύλου όσο και του αεροσκάφους», σημειώνει το RIA Novosti, επικαλούμενο στρατιωτικό ειδικό.

Αναβάθμιση Su-34 NVO

Η αναβάθμιση του Su-34 NVO περιλαμβάνει βελτιωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Το σύστημα διαχείρισης πτήσεων και όπλων του έχει αναβαθμιστεί ώστε να εκτοξεύει όπλα υψηλής ακρίβειας, να φέρει αναγνώριση οπτρονικών ιστών και ραντάρ,

Πύραυλοι cruise μεγάλου βεληνεκούς

Η πηγή του RIA Novosti δεν κατονόμασε τον πρόσφατα ενσωματωμένο πύραυλο cruise μεγάλου βεληνεκούς, αλλά πιθανότατα είναι ο Kh-101, ένας stealth πύραυλος που μπορεί να φέρει συμβατική ή πυρηνική κεφαλή.
Η παραλλαγή με πυρηνικά όπλα ονομάζεται Kh-102.
Ο πύραυλος φέρεται να έχει επιχειρησιακό βεληνεκές 4.500 χιλιόμετρα, αναφέρουν οι Eurasian Times. 
Διαθέτει μία εργαλειοθήκη καθοδήγησης που περιλαμβάνει ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS), ένα σύστημα αντιστοίχισης περιγράμματος εδάφους (TERCOM), ένα ψηφιακό σύστημα συσχέτισης περιοχής αντιστοίχισης σκηνής (DSMAC) και έναν δέκτη GPS/GLONASS.
Σε σύγκριση με τον παλαιότερο, συμβατικά οπλισμένο Kh-555 ALCM που αντικαθιστά, ο Kh-101 διαθέτει σημαντικά βελτιωμένη ακρίβεια και μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση έναντι καλύτερα θωρακισμένων στόχων.
Ο Kh-101 έχει βάρος 2.400 κιλά (συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής 400 κιλών), μήκος 745 εκατοστά και ταχύτητα 0,6 έως 0,78 Mach.
Ο πύραυλος μπορεί να έχει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή (HE), διεισδυτική ή κεφαλή διασποράς.
Ο Kh-101 είναι επί του παρόντος ενσωματωμένος στα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και Tu-95MSM των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (RuAF).

101.JPG
Ενσωμάτωση Kinzhal

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο 2023, το TASS ανέφερε ότι το Su-34 εκτόξευσε, για πρώτη φορά, έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.
«Το αεροσκάφος Su-34 χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal σε μία αεροπορική επίθεση.
Το πρώτο πλήρωμα που ολοκλήρωσε ένα τέτοιο έργο προτάθηκε για κρατικά βραβεία», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.
Νωρίτερα, μόνο το μαχητικό MiG-31K και το υπερηχητικό βομβαρδιστικό Tu-22M3M μπορούσαν να εκτοξεύσουν τον Kinzhal.

Έτοιμα τα πρώτα 100 Su -34

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sukhoi, Yuri Slyusar, έκανε γνωστό ότι περίπου 100 μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο μακροχρόνιας σύμβασης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και την United Aircraft Corporation (UAC).
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Sukhoi υπέγραψαν σύμβαση στις αρχές Ιουνίου 2020 για την παράδοση περίπου 20 βομβαρδιστικών πρώτης γραμμής Su-34.
Η συμφωνία προέβλεπε την κατασκευή της βασικής έκδοσης με συγκεκριμένες τροποποιήσεις (αναφέρεται ως Su-34M), λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των πιλότων που πετούν τις εκδόσεις της εν λόγω γραμμής.
Τα υπάρχοντα Su-34 επρόκειτο επίσης να αναβαθμιστούν στο πρότυπο Su-34M.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαπραγματεύτηκε μια σύμβαση για την προμήθεια 76 εκσυγχρονισμένων βομβαρδιστικών Su-34 NVO έως το 2027.
Η UAC θα παράγει 8 έως 14 αεροσκάφη κάθε χρόνο.
Το Su-34 εξελίσσεται σε στρατηγική πλατφόρμα
Στη Συρία, όπου ο εναέριος χώρος ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητος, το Su-34 χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη ρίψη μη κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων αέρος-εδάφους κατευθυνόμενων ακριβείας μικρού βεληνεκούς.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας αμφισβητήθηκε όλο και περισσότερο με την εισροή δυτικών MANPAD (φορητά αντιαεροπορικά συστήματα), συστημάτων αεράμυνας μικρής και μεσαίας εμβέλειας (AD), οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις βασίζονταν όλο και περισσότερο σε επιθέσεις ακριβείας χρησιμοποιώντας πυραύλους αέρος- επιφανείας, όπως ο Kh-31P και ο Kh-59.
102.jpg

Αύξηση της συμμετοχής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Καθώς η ρωσική ειδική επιχείρηση συνεχίζεται, η προμήθεια όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία βαίνει συνεχώς κλιμακούμενη.
Το εύρος κρούσης των όπλων που μεταφέρονται δωρεάν έχει αυξηθεί από 70 σε 300 χιλιόμετρα.
Το βεληνεκές κρούσης θα μπορούσε να ανέλθει στα 500 χιλιόμετρα, εάν η Γερμανία συμφωνήσει να προμηθεύσει τον πύραυλο cruise stealth Taurus.
Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και δεν κατάφερε να διασπάσει τη ρωσική άμυνα οι ηγέτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δείχνουν να είναι πιο ακραίοι ως προς τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν εμποδίσει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ.
Τώρα αυτός ο όρος έχει αρθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, μιλώντας πρόσφατα στο πλαίσιο της προτεινόμενης προμήθειας ATACMS στο ABC, δήλωσε ξεκάθαρα: «Όσον αφορά τις αποφάσεις στόχευσης, είναι δική τους απόφαση, όχι δική μας».
Αυτή η απόφαση ξεπερνά μία ρωσική κόκκινη γραμμή που είχαν αποδεχθεί οι ΗΠΑ νωρίτερα.
Στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε αναγνωρίσει ότι η παροχή ATACMS θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο έχει αυξηθεί και έχει γίνει πιο άμεση.
Σε ορισμένα αποκαλούμενα ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία, το 80% της προσπάθειας πίσω από το πλήγμα προέρχεται από τις δυνάμεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

102_b.jpg
Αυξανόμενη απόγνωση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Παρά τις κλιμακώσεις, η ρωσική ηγεσία αρνήθηκε να ενδώσει στην πρόκληση, επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον κόσμο.
Ωστόσο, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πρέπει να συνυπολογίσει την πιθανότητα ότι, απογοητευμένη από την έλλειψη επιτυχίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ μπορεί να παρέμβει με χερσαίες δυνάμεις.
Η Ρωσία έχει προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προετοιμάζεται για αυτό εδώ και αρκετό καιρό.
Η προσθήκη νέων δυνατοτήτων στο Su-34 είναι πιθανότατα μέρος της στρατηγικής για την αποτροπή της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ.
Οι Ρώσοι μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τη θέση και την κίνηση των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών χρησιμοποιώντας δορυφορική οπτική αναγνώριση και ραντάρ.
Η εκτόξευση ενός πυραύλου Kh-101 από ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό δίνει στον αντίπαλο περισσότερο από μία ώρα προειδοποίησης αφού τα βομβαρδιστικά μπορούν να εντοπιστούν καθώς ταξιδεύουν στα σημεία απογείωσης τους!
Η αναβάθμιση του Su-34 σε στρατηγικό ρόλο θα συνέβαλε στην αποτροπή για διάφορους λόγους.
Το Su-34 είναι πολύ πιο διασκορπισμένο από τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Επίσης, το Su-34 είναι βελτιστοποιημένο για μακράς διάρκειας πτήση χαμηλού ύψους, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση ραντάρ χρησιμοποιώντας επίγεια ραντάρ και AWACS (Airborne Warning & Control System).
Σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, το SU-34 θα μπορούσε να μεταφέρει δύο πυραύλους Kh-101, να φτάσει απαρατήρητα στα σημεία εκτόξευσης και να εκτοξεύσει τους πυραύλους από μια απροσδόκητη κατεύθυνση.
Η ικανότητα του Su-34 να εκτοξεύει τον πύραυλο Kinzhal προσθέτει μια άλλη στρατηγική διάσταση, καθιστώντας το βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο.

Πυρηνική προειδοποίηση στο ΝΑΤΟ

Η ύπαρξη της πυρηνικής πυραυλικής ασπίδας καθιστά παράλογες τις ελπίδες ορισμένων δυτικών πολιτικών να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Sergey Naryshkin.
«Η πυρηνική αντιπυραυλική ασπίδα προστατεύει τη χώρα μας.
Και η ίδια η ύπαρξη μιας πυρηνικής πυραυλικής ασπίδας κάνει τα όνειρα ορισμένων δυτικών πολιτικών να νικήσουν τη Ρωσία στρατηγικά παράλογα», σημείωσε.
Ο Naryshkin τόνισε ότι η κυριαρχία της Ρωσίας στην πυρηνική σφαίρα ήταν το αποτέλεσμα, όπως είπε, μιας ξεχωριστής ιστορικής διαδρομής, των λαμπρών θεμελιωδών ανακαλύψεων και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης