Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Αύξηση 10% του κατώτατου μισθού ενόψει νέων φόρων και περιορισμό κρατικών δαπανών

Ρουμανία: Αύξηση 10% του κατώτατου μισθού ενόψει νέων φόρων και περιορισμό κρατικών δαπανών
Η Ρουμανία διεξάγει προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές το 2024

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας αύξησε κατά 10% τον μηνιαίο ακαθάριστο μέσο κατώτατο μισθό στα 3.300 λέου (663 ευρώ), με αφετηρία τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.Η αύξηση θα ωφελήσει λίγο λιγότερο από 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αυτό το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου δήλωσε ότι μια περαιτέρω αύξηση θα συζητηθεί για το 2024.Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός προσχέδιου νόμου για την επιβολή νέων φόρων από το 2024, την αύξηση άλλων εισφορών, την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων και τον περιορισμό κρατικών δαπανών.
Επικριτές αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων, καθώς και ότι θα αυξήσουν τον πληθωρισμό καθώς οι εταιρείες θα μεταφέρουν το κόστος.
Η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί βασικό ζήτημα για να διασφαλιστεί ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από την ΕΕ -περίπου 74 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027- για στήριξη των επενδύσεων σε υποδομές και για την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να υπερβεί τον φετινό στόχο για έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί μεγαλύτερο έλλειμμα.
Η Ρουμανία διεξάγει προεδρικές, βουλευτικές, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές το 2024.

www.bankingnewss.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης