Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός - Στο 4,3% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023

Γερμανία: Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός - Στο 4,3% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023
Ενισχύονται ο προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Σε χαμηλό 2 ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.
Ειδικότερα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία υποχώρησε από 6,4% τον Αύγουστο σε 4,3% τον Σεπτέμβριο, η βραδύτερη ετήσια αύξηση των τιμών στη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ρυθμό 4,5%.
Σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό στην Ισπανία, όπου οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Σεπτέμβριο, η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών στη Γερμανία ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει πλέον το επιτόκιο σταθερό στο 4% για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός σε όλο το μπλοκ των 20 χωρών αναμένεται να μειωθεί από 5,2% τον Αύγουστο σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, στο 4,5%, όταν τα στοιχεία αυτά ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Ο γερμανικός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να πέφτει, αγγίζοντας το 3% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ολλανδικής τράπεζας ING και της συμβουλευτικής Pantheon Macroeconomics.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η ταχεία αύξηση των μισθών ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% και θα την αναγκάσει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%, σημειώνοντας επιβράδυνση από μηνιαίο ρυθμό 0,4% τον Αύγουστο.
Μετά την αφαίρεση των τροφίμων και της ενέργειας, ο γερμανικός πληθωρισμός μειώθηκε από 5,5% τον Αύγουστο σε 4,6%.

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης