Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χτύπησε συναγερμός στις Βρυξέλλες για την Ιταλία - Στο 5,3% το έλλειμμα της το 2023

Χτύπησε συναγερμός στις Βρυξέλλες για την Ιταλία - Στο 5,3% το έλλειμμα της το 2023
Η ιταλική κυβέρνηση υπό την δεξιά πρωθυπουργό Giorgia Meloni αγωνίζεται να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, αλλά αύξησε σημαντικά τις προγραμματισμένες καθαρές δαπάνες της
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει την προοπτική η τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της να γίνει για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της.
Η ιταλική κυβέρνηση υπό την δεξιά πρωθυπουργό Giorgia Meloni αγωνίζεται να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, αλλά αύξησε σημαντικά τις προγραμματισμένες καθαρές δαπάνες της.
Η εικόνα δεν θα δοκιμάσει μόνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά θα προκαλέσει επίσης ανησυχία στους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς θα παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέρουν από πολιτική και επομένως... σίγουρα θα κατανοήσουν την κατάσταση όπως πολλοί συνάδελφοι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι αναγκάζονται να διαχειριστούν μια κατάσταση οικονομικής επιβράδυνσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giancarlo Giorgetti.
Η Ιταλία προβλέπει τώρα έλλειμμα - τη διαφορά μεταξύ κρατικών εσόδων και δαπανών - 5,3% του ΑΕΠ φέτος και 4,3% το 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα αναμενόμενα μεγέθη 4,4% και 3,5%.

Πρόκληση ο προϋπολογισμός

Μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η Ιταλία προβλέπεται να επιστρέψει στους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης - που την ταλαιπώρησαν για δεκαετίες και αποτέλεσε τροχοπέδη για το νομισματικό μπλοκ - την ίδια στιγμή που παλεύει με ένα βουνό χρέους.
«Η κυβέρνηση της Meloni αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και σίγουρα θα δυσκολευτεί να συμβιβάσει τις δεσμεύσεις της για δαπάνες με τους αυξανόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης και του αυξανόμενου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, του Eurasia Group.

Μικρά τα περιθώρια

Οποιαδήποτε αύξηση του ελλείμματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ληφθεί αρνητικά από την Επιτροπή, η οποία ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών.
Την άνοιξη είπε στη Ρώμη να «διασφαλίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική» και δεσμεύτηκε να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις χώρες που παραβιάζουν τον κανόνα του ετήσιου ελλείμματος 3% φέτος.
Οι Ιταλοί έχουν ένα ρητό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Meloni: la coperta é troppo corta, που σημαίνει «το πολύ σύντομο πρόβλημα».
Με άλλα λόγια, τα χρήματα που έρχονται είναι σπάνια και δεν μπορούν να καλύψουν το φάσμα των πραγμάτων για τα οποία η κυβέρνησή της σχεδιάζει να τα ξοδέψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης