Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι απελπισμένοι Ουκρανοί επιτίθενται με τα πόδια και ελπίζουν στον νέο αρχηγό στρατού ΗΠΑ – ΒΒC, Forbes: Ηττήθηκε η Ουκρανία

Οι απελπισμένοι Ουκρανοί επιτίθενται με τα πόδια και ελπίζουν στον νέο αρχηγό στρατού ΗΠΑ – ΒΒC, Forbes: Ηττήθηκε η Ουκρανία
Politico: Η Ουκρανία ελπίζει σε υποστήριξη από τον νέο αρχηγό του στρατού των ΗΠΑ Charles Brown που αντικαθιστά τον Mark Milley - Forbes: Η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Bakhmut απέτυχε, έχουν χάσει συντριπτικό αριθμό όπλων και οχημάτων
Σχετικά Άρθρα
(upd 29) Οι Ουκρανοί είναι απελπισμένοι…τραγικά απελπισμένοι καθώς καθημερινά παραδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις…
Το εντυπωσιακό είναι ότι παραδίδονται… εκεί που λένε ότι επιτυγχάνουν νίκες στην νότια Zaporizhia στην περιοχή του Robotyne, πως είναι δυνατό να νικάς και… να παραδίνεται ο Ουκρανικός στρατός…
Οι Ουκρανοί ποντάρουν απελπισμένα στον Charles Brown τον νέο αρχηγό του στρατού των ΗΠΑ που θα αντικαταστήσει τον Mark Milley στις 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Πάντως δύο διεθνούς φήμης μέσα ενημέρωσης το BBC και το Forbes ανοικτά αναφέρουν ότι η Ουκρανία απέτυχε στην αντεπίθεση και ότι όλος ο σχεδιασμός ηττήθηκε…
Την ίδια ώρα η αιματοχυσία συνεχίζεται και ενδεικτικό είναι πως μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 230 στρατιωτικούς σε Donetsk και Zaporizhia.   

Η Ουκρανία είναι κατεστραμμένο κράτος, πάνω από 10 εκατ πολίτες έχουν φύγει από την Ουκρανία και το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα 134 δισεκ. δολάρια... ενώ για το 2024 προβλέπεται ότι θα φθάσει στα 221 δισεκ. δολάρια

Πρωτοφανής παραδοχή Ουκρανών: Το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης γίνεται… με τα πόδια

Σε μια πρωτοφανή παραδοχή προχώρησαν οι Ουκρανοί, οι οποίοι υποστήριξαν πως η περίφημη αντεπίθεση τους επί της ουσίας διεξάγεται με… τα πόδια.
Στην παραδοχή αυτή προχώρησε, μιλώντας στη Wall Street Journal, o Kirill Budanov, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.
«Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης μας αυτή τη στιγμή γίνεται με τα πόδια» υποστήριξε ο Budanov, ο οποίος ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε παραδεχθεί πως η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά πολύ πιο αργά από ότι θα επιθυμούσε το Κίεβο.
Μάλιστα ο Budanov υποστήριξε πως η επίθεση των Ουκρανών θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες και το κρύο θα επιδεινώσουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σημειώνεται πως από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, στις 4 Ιουνίου, οι Ουκρανοί μετρούν πάνω από 83.000 νεκρούς.

Kadyrov σε Putin: Κανένας φόβος από τα Abrams – Μπροστά… οι Τσετσένοι

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin είχε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 28/9 στο Κρεμλίνο ο επικεφαλής των Τσετσένων, Ramzan Kadyrov, ο οποίος υπογράμμισε την ενθουσιώδη συμμετοχή των Τσετσένων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Kadyrov, τα αμερικανικά άρματα Abrams δεν προκαλούν κανέναν φόβο, αναφέροντας πως και αυτά θα έχουν την ίδια τύχη με τον υπόλοιπο στρατιωτικό εξοπλισμό των Ουκρανών, υποστηρίζοντας πως οι Τσετσένοι στρατιώτες είναι σε καλή διάθεση και ότι όλα τους τα προβλήματα επιλύονται.
«Έχουμε αγοράσει πάνω από 1.000 οχήματα, ανάμεσα τους και πάνω από 100 τεθωρακισμένα» είπε ο Kadyrov, υποστηρίζοντας πως η Τσετσενία είναι η μόνη περιοχή στη Ρωσία που έχει σχηματίσει 5 συντάγματα και 3 τάγματα, τα οποία όλα συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Αυτός είναι ο κοινός μας σκοπός.
Πρέπει να νικήσουμε μαζί.
Όλος ο λαός μας σας υποστηρίζει» είπε ο Kadyrov στον Putin, ο οποίος επαίνεσε τον Kadyrov για την κατάσταση στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, αναφέροντας πως αυτό συμβαίνει χάρη στον Kadyrov και στην ομάδα του που λειτουργούν με σιγουριά και που έχουν καλή αλληλεπίδραση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον Kadyrov να μεταφέρει τις ευχές του τόσο στους Τσετσένους μαχητές όσο και στις οικογένειες τους για την θαρραλέα και ηρωική στάση τους.

Putin: Η Δύση περίμενε τη κατάρρευση της Ρωσίας αλλά εμείς  λύνουμε όλα μας τα προβλήματα

Η Ρωσία είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματά της, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αντιπάλων της, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, αλλά θέλω να το τονίσω αυτό - έχουμε όλες τις δυνατότητες για λύσεις, ανεξάρτητα από το πόσο παράξενο μπορεί να φαίνεται σε ορισμένους θεατές από το εξωτερικό, σε εκείνους που περίμεναν να δουν τα πάντα να καταρρέουν εδώ», είπε ο Putin σε μια σύνοδο με περιφερειακούς ηγέτες που εξελέγησαν τον Σεπτέμβριο.
«Αντίθετα, η οικονομία κερδίζει δυναμική.
Η βιομηχανία λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο δεν λειτούργησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γεωργία σημειώνει συνεχώς νέα ρεκόρ και οι κατασκευές αναπτύσσονται με ρυθμό που δεν υπήρχε στη σοβιετική εποχή», είπε ο Putin.
«Έχουμε τα πάντα για να ακολουθήσουμε αποτελεσματικά τον κατάλληλο δρόμο και να ενισχύσουμε τη χώρα», πρόσθεσε.


Ρωσία: Πρωτοφανής αύξηση των αμυντικών δαπανών για το 2024 – Είμαστε σε υβριδικό πόλεμο

Την θέση πως μια μεγάλη μεγάλη αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών είναι «απολύτως απαραίτητη» διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Όπως είπε η Ρωσία έχει εμπλακεί σε έναν «υβριδικό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Δύση, τη στιγμή που έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έκανε γνωστό πως οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2024, μια αύξηση που αν μη τι άλλο αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να συνεχίσει την στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 68% το 2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και θα φθάσουν τα 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια (106 δισεκ. ευρώ).
Έτσι το ποσό που θα διατεθεί για την άμυνα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2024 και το 6% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.
Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική ασφάλεια θα φθάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (33 δισεκ. ευρώ) και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% των ετήσιων ομοσπονδιακών δαπανών.

Η Δύση καταστρέφει την Ουκρανία – Lavrov: Είμαστε σε αδιέξοδο

Πυρά στη Δύση ότι κατέστρεψε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε ότι τα δυτικά κράτη δεν είχαν σκοπό να εφαρμόσουν τις Συμφωνίες του Μινσκ.
«Όταν αυτοί που σχεδίασαν τις Συνθήκες του Μινσκ μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, παραδέχθηκαν αργότερα ότι στην πραγματικότητα τον είχαν παραπλανήσει καθώς δεν σκόπευαν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες αυτές, είναι αυτοί που κατέστρεψαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε σε συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Lavrov.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις δηλώσεις των Merkel, Hollande και Poroshenko (τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας), οι οποίοι έχουν παραδεχθεί πως ο μόνος στόχος των συμφωνιών του Μινσκ, ήταν να «αγοράσουν επιπλέον χρόνο έτσι ώστε να εξοπλιστεί καλύτερα η Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία».
«Αν είχαν εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, θα είχαν διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διότι αυτό ακριβώς προέβλεπαν αυτές οι συμφωνίες: η εδαφική ακεραιότητα έπρεπε να αποκατασταθεί από τη στιγμή που το Donbass, δηλαδή οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Luhansk και του Donetsk, θα λάμβαναν ειδικό καθεστώς» υποστήριξε ο Lavrov.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως δεν βλέπει προς το παρόν καμία σοβαρή πρόταση από τη Δύση για συνομιλίες με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι «η Δύση μιλά τώρα για το ενδεχόμενο συνομιλιών, αλλά ταυτόχρονα, δηλώνει ανοιχτά και κατηγορηματικά ότι η «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky είναι η μόνη βάση για τις διαπραγματεύσεις.
Δεν έχει νόημα να το συζητάμε. δεν είναι παρά ένα τελεσίγραφο» υποστήριξε ο Lavrov, ο οποίος έκανε λόγο για το απόλυτο αδιέξοδο.

Politico: Η Ουκρανία ελπίζει σε υποστήριξη από τον νέο αρχηγό του στρατού των ΗΠΑ Charles Brown που αντικαθιστά τον Mark Milley

Η Ουκρανία υπολογίζει στην υποστήριξη του μελλοντικού αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Charles Brown, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Mark Milley, που παραιτείται στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ελπίζοντας ότι θα λάβει πιο εξελιγμένα όπλα, αναφέρει η εφημερίδα Politico.
Ενώ ο Milley και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin έχουν επικριθεί για σκόπιμες καθυστερήσεις στην έγκριση όπλων, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι ο Charles Brown θα υποστηρίξει την αποστολή πιο εξελιγμένου εξοπλισμού», αναφέρει το Politico.
Ο στρατηγός Charles Brown ήταν ένας από τους πρώτους και σταθερούς υποστηρικτές της προμήθειας βελτιωμένων drones και μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny ανέφερε για την κατάσταση στο μέτωπο στον συνταξιούχο αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley, και τον μελλοντικό διάδοχό του, Charles Brown.
Το Politico σημειώνει ότι παρά τις προσδοκίες του Κιέβου, ο Charles Brown θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα το απαιτούμενο επίπεδο προμηθειών για τις ανάγκες του ίδιου του αμερικανικού στρατού.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι η Δύση μπορεί να είναι κουρασμένη από τη μάχη», αναφέρει επίσης το Politico.

Politico: Οι απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου για τα όπλα στην Ουκρανία διίστανται

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας έχουν διαφορετικές απόψεις για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη πηγές.
«Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες βάσει διαφορετικών απόψεων», ανέφερε το Politico.
Όπως σημειώνει το Politico, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μελετά ενεργά τις δυνατότητες προμήθειας νέων όπλων στο Κίεβο.
Η προσέγγιση του Πενταγώνου για την κατανομή της βοήθειας χαρακτηρίζεται ως πιο «επιφυλακτική», όπου οι ανάγκες της Ουκρανίας εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη την απειλή επέκτασης της σύγκρουσης.
«Οι άνθρωποι του Υπουργείου Άμυνας μπορούν να πουν ότι πρέπει να αξιολογούν τα υπέρ και τα κατά κάθε απόφασης για εξοπλισμούς και αυτή η ευθύνη τους βαρύνει τους», αναφέρει το Politico.

Trump: Τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία… μέσω κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου

Στην ικανότητα του να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, ο οποίος αυτήν την φορά υποστήριξε ότι θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα ήταν τόσο χαμηλές που η Ρωσία δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά.
Η τιμή θα ήταν 40 δολάρια το βαρέλι» υποστήριξε μιλώντας σε οπαδούς του Michigan ο Trump.
Όντας απών από το debate των αντιπάλων του που διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Trump υποσχέθηκε ότι εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα βάλει τέλος στην «τρομερή παγκοσμιοποίηση» που σκοτώνει τις ΗΠΑ.

Ήττα της Ουκρανίας, θα χάσει και άλλα εδάφη

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Trump υποστήριξε ότι το Κίεβο χάνει τη μάχη απέναντι στη Ρωσία, επισημαίνοντας πως όλο αυτό θα μπορούσε η ουκρανική κυβέρνηση να το είχε αποφύγει.
Ο Trump εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Κίεβο θα μπορούσε από την αρχή να προχωρήσει σε μια συμφωνία που να αναγνωρίζει την απώλεια μέρος των εδαφών της.

Όπως είπε, «μιλάμε για την Κριμαία και για άλλες περιοχές που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία».
Σε αυτήν την περίπτωση, όπως υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, «δεν θα είχε χρειαστεί να σκοτωθεί κανείς».
Πάντως, ο Trump επανέλαβε και πάλι την πεποίθηση του ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος σε αυτό το «αιματοκύλισμα» μέσα σε 24 ώρες κατόπιν επικοινωνίας τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.

Haibatullah Alizai (Στρατηγός Αφγανιστάν): Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τα λάθη στο Αφγανιστάν και στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία πολύ αργά, επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός του Επιτελείου του Αφγανιστάν Haibatullah Alizai σε συνέντευξή του στην πύλη Cal Walters.
«Τους φαινόταν ότι όλα ήταν καλά με το Αφγανιστάν, παρά την κρίσιμη κατάσταση στο έδαφος.
Τώρα το ίδιο συμβαίνει στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία χρειάζεται υλικοτεχνική υποστήριξη και υποστήριξη σήμερα, αλλά οι Αμερικανοί σχεδιάζουν αυτή τη βοήθεια για το επόμενο έτος, όταν θα είναι πολύ αργά», υποστηρίζει ο αφγανός στρατηγός.
Σύμφωνα με τον Haibatullah Alizai , η Δύση δεν έλαβε υπόψη τα αιτήματα του αφγανικού στρατού για εκπαίδευση και αεροπορική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά των Ταλιμπάν και τώρα κάνει το ίδιο λάθος στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Haibatullah Alizai σημείωσε ότι η Δύση πρέπει να αντικαταστήσει την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία με «αυτούς που δεν είναι διεφθαρμένοι».

Forbes: Λόγω έλλειψης εξοπλισμού, οι Ουκρανοί καταφεύγουν στη δημιουργία αυτοσχέδιων οχημάτων μάχης πεζικού

Λόγω της έλλειψης οχημάτων μάχης πεζικού, οι Ουκρανοί εξοπλίζουν μαζικά αυτοσχέδια οχήματα μάχης BMP-1LB, τα οποία κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες και διαθέτουν μόνο ένα πολυβόλο, γράφει ο στρατιωτικός αρθρογράφος του Forbes, David Ax.
«Υπό ορισμένες συνθήκες ουκρανικά οχήματα μάχης πεζικού κινούνται με ταχύτητα περπατήματος» σημείωσε το Forbes.
Οι Ουκρανοί μετατρέπουν ενεργά τους μεταφορείς MT-LB σε οχήματα μάχης πεζικού.
Τα οχήματα έχουν διπλάσιο πάχος θωράκισης, για αυτό το BMP έχει γίνει σημαντικά βαρύτερο.
Σε αντίθεση με το συμβατικό MT-LB με δύο πολυβόλα, το BMP-1LB είναι οπλισμένα μόνο με ένα πολυβόλο, οπότε το όχημα θα καταστεί άχρηστο όταν μπλοκάρει στη μάχη.

Forbes: Η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Bakhmut απέτυχε, έχουν χάσει συντριπτικό αριθμό όπλων και οχημάτων

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν τρία πολωνικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Rosomak σε μια αποτυχημένη αντεπίθεση κοντά στο Bakhmut αναφέρει το Forbes.
«Η ουκρανική επίθεση σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Andreevka, νότια της Kleshcheevka στα νότια προάστια του Bakhmut προφανώς απέτυχε, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον οκτώ οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένων πέντε BMP-2 και τρία νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Rosomak πολωνικής κατασκευής».
Η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στο Bakhmut θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως «αποτυχημένη».
Το πολωνικό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Rosomak είναι ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που σχεδιάστηκε από τη φινλανδική εταιρεία Patria. Στη βασική έκδοση είναι οπλισμένο με πυροβόλο των 30 χλστ.
Ο επικεφαλής του Donetsk Denis Pushilin είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πέτυχαν θετικά αποτελέσματα σε Andreevka, Kurdyumovka και Kleshcheevka, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να καταστρέφονται.

Μεγάλες απώλειες των Ουκρανών στο Bakhmut – Μετακινούν δυνάμεις από Krasny Liman

Λόγω των μεγάλων απωλειών, ο ουκρανικός στρατός έχει αναδιατάξει ένα μέρος των στρατευμάτων από την περιοχή Krasny Liman στο Artyomovsk (Bakhmut) σε μια προσπάθεια να εισβάλει στις νότιες πλευρές, είπε ένας σύμβουλος του αρχηγού της DPR, Yan Gagin.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός μετέφερε από την Kremennaya (Krasny Liman) ένα σημαντικό μέρος της δύναμής του στην Andreyevka στη νότια πλευρά του Artyomovsk για να συμμετάσχει σε επιθέσεις», είπε ο Gagin.
Εξήγησε ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Artyomovsk είχαν φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Όπως διευκρίνισε ο Gagin τουλάχιστον δύο λόχοι του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συμμετείχαν προηγουμένως στις μάχες κοντά στο Artyomovsk πρέπει να ενισχυθούν.
Νωρίτερα, ο Gagin. είπε στο TASS ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ουκρανικό προπύργιο κοντά στην Andreyevka.

Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο

Μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το Κίεβο, αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/9/2023) σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπήρξε προειδοποίηση ούτε ήχησε συναγερμός για ρωσική επιδρομή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Figaro: Η ΕΕ τρέμει τον Trump λόγω της επιθυμίας του να τερματίσει την ουκρανική σύγκρουση – Θα γίνει κόλαση

Οι δυτικοί πολιτικοί τρέμουν τον Trump λόγω της επιθυμίας του να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, γράφει η γαλλική Figaro.
Ο Trump 1 ήταν ένας εφιάλτης για τους Ευρωπαίους.
O Trump 2 θα μπορούσε να γίνει κόλαση για αυτούς.
Επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μία ημέρα για να επιλυθεί η ουκρανική σύγκρουση.
Η προοπτική επιστροφής του Trump στον Λευκό Οίκο είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ, υποστηρίζει η Figaro, «μετά βίας ανακάμπτει από το 2016-2020», αλλά η επάνοδος του Trump «θα είναι καταστροφή τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ουκρανία».
Ο Trump μιλούσε τακτικά κατά της υποστήριξης στην Ουκρανία και υποσχόταν να τερματίσει τη σύγκρουση εάν εκλεγεί πρόεδρος.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τις αντιρωσικές κυρώσεις και να επιλύσει τις μη φιλικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Al-Watan: Η Ουκρανία απέτυχε - Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας

Η Ουάσιγκτον ανοίγει νέα μέτωπα κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουκρανία έχει αποτύχει να αποδυναμώσει την Ρωσία, γράφει η Al-Watan.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια απογοητευτική πραγματικότητα.
Από αυτή την άποψη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανοίγει νέα μέτωπα εναντίον της Ρωσίας - στο έδαφος της Μολδαβίας και στον Νότιο Καύκασο.
Σύμφωνα με την Al-Watan, η Ουάσιγκτον δεν ήταν προετοιμασμένη για την ανθεκτικότητα της Ρωσίας και αποφάσισε να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φυγόκεντρες δυνάμεις γύρω της.
Σύμφωνα με τη Δύση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάντληση του δυναμικού της Ρωσίας.
Ο παρατηρητής σημείωσε επίσης ότι η αποτυχία της Ουκρανίας ώθησε τη Δύση να ανοίξει νέα μέτωπα.
Οι ΗΠΑ ποντάρουν μάταια στο Κίεβο, καθώς υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ του στρατού της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ουκρανικός στρατός είναι ανύμπορος.

Le Monde: Η Δύση δραπετεύει σε όλα τα μέτωπα λόγω της αποτυχίας στην Ουκρανία

Η Δύση δραπετεύει από τα πολιτικά και στρατιωτικά μέτωπα λόγω της αποτυχίας στην Ουκρανία, αναφέρει η Γαλλική Le Monde.
«Η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, αποτελεί αποχώρηση της Δύσης, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική, αλλά και πολιτικής και διπλωματικής φύσης.
Επιπλέον, η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μέρος αυτής της υποχώρησης και επιδεινώνει τις συνέπειές της».
Η Δύση, αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις σε πολλά ζητήματα λόγω της απόρριψης των πολιτικών της στον Παγκόσμιο Νότο.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει επιδεινώσει αυτή την τάση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του 2023. Υποσχέθηκε επίσης να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με τις σημερινές αρχές της χώρας, αφού «δεν θέλουν πλέον να πολεμήσουν την τρομοκρατία».

Myśl Polska: Η Ουκρανία και η Δύση θα κατηγορήσουν την Πολωνία για την ήττα του Ουκρανικού στρατού

Οι δυτικοί ηγέτες και η Ουκρανία θα κατηγορήσουν την Πολωνία για την ήττα της Ουκρανίας στη σύγκρουση, γράφει η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
Φαίνεται ότι τόσο η ουκρανική όσο και η δυτική ελίτ έχουν ήδη βρει τον ένοχο όλων των καταστροφών στο Donbass.
Δεν πρόκειται για στρατιώτες ή πολιτικούς από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή την Ουκρανία.
Ο Θεός φυλάξοι!
Όλα δείχνουν ότι οι αποτυχίες και οι ήττες της Δύσης και της Ουκρανία έχουν ένοχο την Πολωνία και τους Πολωνούς».
Πρόσθεσε ότι στη Δύση «ακούγονται εδώ και καιρό φωνές» που απαιτούν να κατηγορηθεί η Πολωνία για την ήττα του Κιέβου με βάση το εμπάργκο των σιτηρών.
Οι σύμμαχοι της Πολωνίας, αναφέρει η Myśl Polska, θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν όλη την ευθύνη για την αποτυχία της Ουκρανίας στη Πολωνία.
Η Πολωνία πιστεύει ότι οι σχέσεις με το Κίεβο επιδεινώθηκαν πρόσφατα μετά από δηλώσεις Ουκρανών πολιτικών.
Ένα από τα αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι η άρνηση της Πολωνίας να ανοίξει τα σύνορά της για τα Ουκρανικά σιτηρά.
Το Κίεβο θεωρεί αυτή την απόφαση λαϊκισμό.
Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι ήδη βοηθάει πολύ την Ουκρανία και έχει το δικαίωμα να προστατεύει τη γεωργία της χωρίς να ακούει κριτική αντί για ευγνωμοσύνη.

Foreign Policy: Οι Πολωνοί συντηρητικοί μπορεί να κλείσουν τον δρόμο της Ουκρανίας προς την ΕΕ

Εάν το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας συνάψουν συμμαχία για να κερδίσουν τις εκλογές, η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ και η θέση των Ουκρανών προσφύγων θα τεθούν σε κίνδυνο, σύμφωνα με το αμερικανικό Foreign Policy.
«Μια ακόμη πιο εθνικιστική κυβέρνηση στη Πολωνία θα μπορούσε να κόψει τον δρόμο της Ουκρανίας προς την ΕΕ.
Στο τέλος, οι υψηλές επιδοτήσεις στην Ουκρανία θα μειώσουν το κομμάτι της ευρωπαϊκής πίτας της Πολωνίας», τόνισε το Foreign Policy.
Η ακροδεξιά Συνομοσπονδία Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας δεν κρύβει την αρνητική της στάση απέναντι στην Ουκρανία και στους πάνω από 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες, σημείωσε το Foreign Policy.

Shaffer (πρώην αξιωματικός πληροφοριών): Τα κραυγαλέα ψέματα των αμερικανών δεν θα σώσουν την Ουκρανία

Η Ρωσία μπόρεσε να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό παρά τα ψέματα των Αμερικανών πολιτικών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Tony Shaffer.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί, συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα, υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία κερδίζει (αλλά δεν κερδίζει), το επόμενο συγκρότημα όπλων που θα προμηθεύσουμε θα είναι ακριβώς αυτό που θα βοηθήσει το Κίεβο να πετύχει αυτή τη νίκη (και αυτό δεν θα συμβεί ), και οι Ρώσοι πρακτικά ηττήθηκαν.
Αλλά δεν είναι έτσι!
Επιπλέον, το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας, αντίθετα, έχει αυξηθεί», τόνισε ο Tony Shaffer.
Σύμφωνα με τον Tony Shaffer, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική που δεν βασίζεται σε γεγονότα, αλλά σε συναισθήματα.
Ο Tony Shaffer σημείωσε ότι το αμερικανικό κατεστημένο «προτιμά να στείλει ολόκληρη τη χώρα σε πόλεμο για ένα ψέμα παρά να αποδεχτεί την αλήθεια».

Η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατιωτικές εφεδρείες κοντά στη γραμμή εμπλοκής στο Zaporozhye

Η Ουκρανία συγκεντρώνει στρατιωτικές εφεδρείες κοντά στην πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhye, σε ένδειξη πιθανών νέων επιθέσεων, δήλωσε ο Denis Pushilin, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
«Στην περιοχή Zaporozhye ο εχθρός συνέχισε τις επιθέσεις προς την κατεύθυνση Verbovoye και Robotyne.
Η κατάσταση παραμένει καυτή, αλλά είναι υπό έλεγχο.
Ο εχθρός απέτυχε να αλλάξει ή να βελτιώσει σημαντικά τις θέσεις του την περασμένη ημέρα.
Ανιχνεύουμε συσσώρευση εφεδρειών εκεί, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων έως 20 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή.
Δεν αποκλείονται νέες προσπάθειες επιθετικών επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον.
Ετοιμαζόμαστε, χτίζοντας όλες τις απαραίτητες αμυντικές γραμμές. Η στρατιωτική διοίκηση βλέπει και κατανοεί τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση».

Οι Ουκρανοί παραδίδονται σε Robotyne και Pyatikhatki στην κατεύθυνση Zaporizhia

Ομάδα Ουκρανών στρατιωτών κοντά στους οικισμούς Robotyne και Pyatikhatki στην κατεύθυνση Zaporozhye, όπου συνεχίζονται οι ανεπιτυχείς επιθέσεις στις θέσεις της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων, παραδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας
«Στην κατεύθυνση Zaporozhye της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, συνεχίζονται οι ανεπιτυχείς επιθέσεις από μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις θέσεις της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων στις περιοχές των οικισμών Robotyne και Pyatikhatki.
Συνειδητοποιώντας ότι οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και στρατιωτικός εξοπλισμός που παρέχεται από τις δυτικές χώρες είναι αναποτελεσματικός, το στρατιωτικό προσωπικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγει να παραδοθεί στο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, παρά να πεθάνει στο πεδίο της μάχης», ανέφερε το υπουργείο.
Η διαδικασία παράδοσης μιας ομάδας στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφηκε επίσης σε βίντεο.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου λένε ότι η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκατέλειψε τους ανεκπαίδευτους στρατιώτες για σφαγή.
Μας έδωσαν αυτά τα γερμανικά αυτοκίνητα, που δεν οδηγούνται, είναι της δεκαετίας του 1970.
Αποδεικνύεται ότι οι Γερμανοί πέταξαν όλο τον περιττό εξοπλισμό. Πιστεύω ότι ακόμη και ο σοβιετικός εξοπλισμός, ο οποίος ήταν καλά συντηρημένος, είναι καλύτερος», λέει ο αιχμάλωτος πολέμου 82 της 1ης ταξιαρχία αεροπορικής επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Όπως είπε ο αιχμάλωτος πολέμου Igor Kashchuk, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία, η στάση απέναντι στον ουκρανικό στρατό σε αιχμαλωσία είναι καλή.
Μας φέρονται καλά, όσον αφορά το φαγητό.
Έμεινα έκπληκτος. Βασίζομαι σε μια ανταλλαγή, θέλω να επιστρέψω στην οικογένειά μου.

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε σχολείο και νηπιαγωγείο στην Kherson

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό Podo-Kalinovka στην περιοχή Kherson και οι οβίδες έπεσαν κοντά σε ένα σχολείο και ένα νηπιαγωγείο, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Andrei Alekseenko, στο κανάλι του στο Telegram.
«Πριν από μερικές ώρες, Ναζί από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησαν το χωριό Podo-Kalinovka.
Πολύ κοντά στα κτίρια ενός σχολείου και ενός νηπιαγωγείου, όπου γίνονταν μαθήματα εκείνη τη στιγμή.
Τα θραύσματα έσπασαν τα τζάμια», έκανε γνωστό ο Alekseenko.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τραυματίστηκε ένας υπάλληλος του νηπιαγωγείου, ο οποίος βρισκόταν στο δρόμο την ώρα του βομβαρδισμού.

Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι ο καιρός δεν θα ευνοήσει τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams

Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών μπορεί να επηρεάσει τη χρήση των αρμάτων μάχης Abrams που μεταφέρθηκαν από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Ilya Yevlasha, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Ανατολικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και οι βροχές θα επηρεάσουν την εξέλιξη των εχθροπραξιών και, κατά συνέπεια, τη χρήση νέων αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης».
Σύμφωνα με τον Ilya Yevlasha, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να σχεδιάσουν την επιχείρηση σύμφωνα με τις «τρέχουσες συνθήκες».
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι η πρώτη παρτίδα Abrams έφτασε στην Ουκρανία, συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προμηθεύσουν 31 τανκς.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η Wall Street Journal, Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η παράδοση του Abrams δεν θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirill Budanov, παραδέχτηκε επίσης ότι αυτά τα τανκς στην πρώτη γραμμή «δεν θα διαρκέσουν πολύ».

Insider: Οι ρωσικές νάρκες και τα drones θα είναι το κύριο πρόβλημα για τα αμερικανικά Abrams στην Ουκρανία

Τα αμερικανικά άρματα μάχης M1A1 Abrams που παρέχονται στην Ουκρανία είναι ευάλωτα στα ρωσικά όπλα και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συντηρήσουν τον εξοπλισμό, γράφει το Insider .
"Οι ακαθόριστες νάρκες μπορεί να γίνουν πρόβλημα για τα M1A1 Abrams, όπως και για κάθε τεθωρακισμένο.
To Abrams δεν αποτελεί εξαίρεση αναφέρει το Insider.
Επιπλέον, η διάσημη πανοπλία των Abrams κατανέμεται άνισα και είναι ευάλωτη στα ρωσικά drones και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούν να συντηρήσουν τα αμερικανικά τανκς λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδιασμού τους.
«Ο πραγματικός κίνδυνος θα είναι η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο σύστημα που απαιτεί σημαντική υλικοτεχνική προσπάθεια», σημειώνει το το Insider.

Κλιμακώνει το ΝΑΤΟ – Έστειλε αεροσκάφη AWACS στη Λιθουανία

Τα αεροσκάφη επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ έφτασαν στη Λιθουανία και είναι έτοιμα για αποστολές, ανέφερε η διοίκηση των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Αναπτυγμένα για πρώτη φορά στην αεροπορική βάση Zokniai της Λιθουανίας, τα αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS θα ξεκινήσουν τις αποστολές τους άμεσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, τα αεροπλάνα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου θα εκτελούν πτήσεις από την αεροπορική βάση της Λιθουανίας πάνω από τις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Έφτασαν από την Τουρκία όπου βρίσκονταν σε παρόμοια αποστολή.
Ο αριθμός των αεροπλάνων αναγνώρισης στην αεροπορική βάση Zokniai δεν έχει αναφερθεί.
Περίπου 150 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση για να υποστηρίξουν το αεροσκάφος.
Το ΝΑΤΟ δήλωσε νωρίτερα ότι θα αναπτύξει δύο αεροσκάφη AWACS στη Λιθουανία για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Σύμφωνα με τη Συμμαχία, τα αεροσκάφη ανήκουν σε στόλο 14 αεροσκαφών παρακολούθησης που ανήκουν στο ΝΑΤΟ με έδρα το Geilenkirchen της Γερμανίας.

Ρωσία: Πυρηνική προειδοποίηση στη Δύση

Η ύπαρξη της πυρηνικής πυραυλικής ασπίδας καθιστά παράλογες τις ελπίδες ορισμένων δυτικών πολιτικών να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Sergey Naryshkin.
«Η πυρηνική αντιπυραυλική ασπίδα προστατεύει τη χώρα μας.
Και η ίδια η ύπαρξη μιας πυρηνικής πυραυλικής ασπίδας κάνει τα όνειρα ορισμένων δυτικών πολιτικών να νικήσουν τη Ρωσία στρατηγικά παράλογα», σημείωσε.
Ο Naryshkin τόνισε ότι η κυριαρχία της Ρωσίας στην πυρηνική σφαίρα ήταν το αποτέλεσμα, όπως είπε, μιας ξεχωριστής ιστορικής διαδρομής, των λαμπρών θεμελιωδών ανακαλύψεων και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Νέα ένταση στις σχέσεις Λευκορωσίας – Πολωνίας

Η Λευκορωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον επιτετραμμένο της Πολωνίας Martin Wojciechowski σε σχέση με την παραβίαση του εναερίου χώρου της από πολωνικό ελικόπτερο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μινσκ.
«Ο επιτετραμμένος της Δημοκρατίας της Πολωνίας στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας Martin Wojciechowski κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Εκδόθηκε έντονη διαμαρτυρία στον Πολωνό διπλωμάτη για μια ακόμη παραβίαση των συνόρων από πολωνικό ελικόπτερο στις 28 Σεπτεμβρίου », αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Μινσκ ζήτησε να διεξαχθεί αμέσως αντικειμενική έρευνα για το περιστατικό και να ενημερωθεί η Λευκορωσία για την έκβασή της.

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_272023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_272023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_272023.png
Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_272023.png
Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_272023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_272023.png

www.bankingmews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης