Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ζητάει την καταδίκη του Ουκρανού πρώην εθελοντή των SS που «αποθεώθηκε» στη Βουλή του Καναδά

Ρωσία: Ζητάει την καταδίκη του Ουκρανού πρώην εθελοντή των SS που «αποθεώθηκε» στη Βουλή του Καναδά
Η υπόθεση προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου της καναδικής βουλής Anthony Rota
Σχετικά Άρθρα
Το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα να δικαστεί ένας 98χρονος Ουκρανός που πολέμησε στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας και καταχειροκροτήθηκε ως «ήρωας» στην καναδική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, σε μια υπόθεση που προκάλεσε κρίση στον Καναδά και οδήγησε τον πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί.
Στον απόηχο του σκανδάλου μάλιστα, χθες βράδυ η Πολωνία, διά του υπουργού Παιδείας ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για να εξακριβωθεί αν αυτός ο Ουκρανός βετεράνος διέπραξε εγκλήματα στην Πολωνία, με σκοπό την πιθανή έκδοσή του.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Οτάβα, ο πρόεδρος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων Anthony Rota χαρακτήρισε ήρωα τον 98χρονο Ουκρανό πρώην στρατιώτη Γιαροσλάβ Χούνκα και οι βουλευτές τον χειροκρότησαν όρθιοι παρατεταμένα.
Ωστόσο, εβραϊκές οργανώσεις ανέφεραν λίγο αργότερα ότι ο Hunka πολέμησε με τη 14η Μεραρχία Εθελοντών των χιτλερικών Waffen-SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η οργή που προκλήθηκε για το συμβάν επισκίασε την επίσκεψη του Zelensky, ο οποίος μετέβη στον Καναδά για να ευχαριστήσει τη χώρα για τα δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια και οπλισμό που έχει παράσχει η Οτάβα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ο Ρότα γρήγορα ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν που προκάλεσε κρίση και αμηχανία στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, αλλά έπειτα από πιέσεις υπέβαλε χθες την παραίτησή του από την προεδρία της Βουλής.
Η Μόσχα από την αρχή του συμβάντος αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας ένα «εξοργιστικό» γεγονός.
Οι ρωσικές αρχές και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις εκτενείς αναφορές στο περιστατικό.
Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα το Κρεμλίνο είπε ότι η παραίτηση Ρότα δεν αρκεί.
«Οι καναδικές αρχές οφείλουν να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη ή να παραδώσουν αυτόν τον εγκληματία σε όσους θέλουν να αποδώσουν δικαιοσύνη. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός είναι Ναζί», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Dmitry Peskov.
«Ο πρόεδρος του (καναδικού) κοινοβουλίου παραιτήθηκε και ανέλαβε την ευθύνη, αλλά τι μπορεί να πει κανείς για το ίδιο το Κοινοβούλιο, το οποίο σηκώθηκε και χειροκρότησε αυτόν τον φασίστα; Η λογική υπαγορεύει σε αυτή την περίπτωση την ανάγκη μιας μορφής καταδίκης του ναζισμού (...) Το Κοινοβούλιο πρέπει να το κάνει αυτό, διαφορετικά είναι ένα Κοινοβούλιο που αμαυρώθηκε από αυτό το χειροκρότημα», κατήγγειλε ο Peskov.
«Ο εθισμός του καθεστώτος του Κιέβου στη ναζιστική ιδεολογία δεν αποτελεί είδηση», δήλωσε σήμερα ο Peskov. 

ferwergre.JPG

«Το γεγονός ότι ο Zelensky σηκώθηκε επίσης και χειροκρότησε τον φασίστα (στο καναδικό κοινοβούλιο) για άλλη μια φορά το επιβεβαιώνει αυτό. Και φυσικά, δεν μπορούμε παρά να τιμήσουμε τη μνήμη των Ουκρανών βετεράνων που πολέμησαν τον φασισμό, συμπεριλαμβανομένου του παππού του Zelensky», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Zelensky, ο οποίος είναι Εβραίος, λέει ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι η κυβέρνησή του διοικείται από Ναζί είναι παράλογοι.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αναφέρουν ότι η ρωσική εισβολή συνιστά έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο που σχεδιάστηκε για την υφαρπαγή εδαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης