Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» στην Ουκρανία – Ο αρχιστράτηγος Zaluzhny πήρε το χρίσμα της Δύσης, μετράει... «μέρες» ο Zelensky

Ήρθε η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» στην Ουκρανία – Ο αρχιστράτηγος Zaluzhny πήρε το χρίσμα της Δύσης, μετράει... «μέρες» ο Zelensky
Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny, ο οποίος χαίρει εκτίμησης ακόμη και στη Ρωσία για τις στρατιωτικές του ικανότητες φέρεται ως επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τον Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Μάχη μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία για την ηγεσία της χώρας καθώς η Δύση δεν εμπιστεύεται πλέον τον Volodymyr Zelensky στον απόηχο της αποτυχημένης αντεπίθεσης και ενώ η Ουκρανία μετρά τρομακτικές απώλειες, που υπερβαίνουν τους 80.000 από τον Ιούνιο 2023.
Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny, ο οποίος χαίρει εκτίμησης ακόμη και στη Ρωσία για τις στρατιωτικές του ικανότητες φέρεται ως επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τον τραγικά αποτυχημένο πρώην ηθοποιό – νυν πρόεδρο Zelensky.
Για την κρυφή σύγκρουση αρχιστράτηγου και προέδρου μιλούν εδώ και καιρό τα ΜΜΕ.
Πρόκειται για μία υπόθεση με αυτοκτονίες, δολοφονίες και δολοπλοκίες που θυμίζει τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών στη Γερμανία το 1934, όταν ο Adolf Hitler είχε εκκαθαρίσει όλους τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του στην παραστρατιωτική οργάνωση Sturmabteilung.

Σημαντικός ανταγωνιστής του Zelensky

Πιστεύεται ότι εάν ο Zaluzhny αναμιχθεί σοβαρά στην πολιτική, θα γίνει σημαντικός ανταγωνιστής του Zelensky.
Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Petro Poroshenko και τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaly Klitschko , είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει.
Αλλά και η Δύση βλέπει με καλό μάτι την αντικατάσταση Zelensky από τον Zaluzhny, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως είναι ο πρώτος μετά τον θεό για τους Ουκρανούς στρατιώτες.
Ο Zelensky στριμωγμένος στη γωνία προσπαθεί να αντεπιτεθεί και κίνησε δικαστική διαδικασία, κατά την οποία ο Zaluzhny μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος.
Οι στρατηγοί καλούνται να εξηγήσουν την ταχεία παράδοση τμημάτων των περιοχών Kherson και Zaporizhia στη Ρωσία το 2022.

zaluzhny.jpg

Προσπάθεια αντεπίθεσης από Zelensky


Κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμα αλλά εάν αποδοθεί κατηγορία αυτή θα είναι η εσχάτη προδοσία και η παραμέληση στρατιωτικού καθήκοντος.
Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών και η SBU (Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού) έχουν ήδη ανακρίνει αρκετούς στρατηγούς, συμπεριλαμβανομένου του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Και η χώρα άρχισε αμέσως να μιλάει για την «υπόθεση Zaluzhny».
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Κίεβο ισχυρίζονταν ότι η Kherson χάθηκε λόγω προδοσίας στις τάξεις της SBU.
Ο επικεφαλής του τμήματος της Kherson στρατηγός Sergei Krivoruchko, φέρεται να διέταξε τους άνδρες του να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Ο βοηθός του, συνταγματάρχης Igor Sadokhin, κατηγορείται ότι οδήγηε τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από τα ναρκοπέδια.
Επιπλέον, για κάποιο λόγο δεν ανατινάχθηκε η γέφυρα Antonovsky πέρα από τον Δνείπερο.
Υπήρξε ένα μεγάλο σκάνδαλο, ο επικεφαλής της SBU και ο παιδικός φίλος του Zelensky, Ivan Bakanov, παραιτήθηκε.
Τώρα προσπαθούν να κατηγορήσουν τον στρατό για τη μη ανατίναξη της γέφυρας Antonovsky.
zelensky_1.jpg

Δολοπλοκίες και αυτοκτονίες

Εκτός από τη διοίκηση του στρατού, στην υπόθεση ενεπλάκησαν αξιωματούχοι της Kherson, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Gennady Laguta.
Στις 17 Σεπτεμβρίου αυτοκτόνησε.
Προφανώς, δεν άντεξε την πίεση που του ασκήθηκε.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αξιωματούχος γνώριζε λεπτομερώς πώς η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής Kherson.
Ταυτόχρονα, πολλοί επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι ο Laguta αυτοκτόνησε λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρώην δήμαρχος της Kherson, Igor Kalyvaev, είχε συλληφθεί από τους Ρώσους.
Ο Laguta ήταν ο προστατευόμενος του.
Από την άλλη, υπάρχουν μάρτυρες που υποστηρίζουν ότι ήταν ο τελευταίος που έφυγε από την Kherson οργανώνοντας την εκκένωση των ανθρώπων και την απομάκρυνση απόρρητων εγγράφων.
Ο πρώην διοικητής της ουκρανικής ομάδας στρατευμάτων «Νότος» Andrey Sokolov πιστεύει ότι o Zelensky χρειάζεται την έρευνα για να κρύψει τη δική του ενοχή.
Οι δυνάμεις και τα μέσα που βρίσκονταν στο Νότο την άνοιξη του 2022 απλά δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν την επίθεση.
kherson_1.jpg

Σύμφωνα με τον στρατηγό, η κινητοποίηση έπρεπε να είχε προκηρυχθεί, αλλά ο πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τον πληθυσμό ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με τη Ρωσία.
Άνθρωποι γύρω από τον Poroshenko λένε ότι η ποινική υπόθεση έχει ήδη φτάσει στο στάδιο όπου μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Zaluzhny ανά πάσα στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση, ο στρατός θα τον υπερασπιστεί, αλλά αν ο Bakanov δεν τιμωρηθεί ποτέ, ο πρόεδρος θα το μετανιώσει πικρά, είναι βέβαιοι οι υποστηρικτές του πρώην αρχηγού κράτους.
Το γραφείο του προέδρου είπε στους δημοσιογράφους του BBC: Ο στρατός έπρεπε να ανατινάξει μόνος του τη διάβαση του Δνείπερου, χωρίς να περιμένει εντολή από το Κίεβο.
Και εξήγησαν την έρευνα με την επιθυμία της κοινωνίας να πάρει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με το πρώτο στάδιο των εχθροπραξιών.

bakanov_2.jpg

Το τελευταίο χαρτί του Zelensky

Ένας ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό τη ρωσική κυβέρνηση, ο Dennis Denisov, πιστεύει ότι ο Zelensky χρειάζεται αυτή την ποινική υπόθεση για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
«Όσο πιο κοντά είναι οι εκλογές, τόσο πιο σημαντικό είναι να μειωθεί η δημοφιλία του Zaluzhny, σε πολιτικές ομάδες που είναι έτοιμες να τον υποστηρίξουν.
Ο Zaluzhny είναι απίθανο να βρεθεί ως ο κύριος κατηγορούμενος, καθώς αυτό θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Απλώς θα προσπαθήσουν να φορτώσουν στον αρχιστράτηγο μια δυσάρεστη ιστορία για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε αυτόν.
Το θέμα δεν θα καταλήξει σε απόδοση κατηγορίας.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών Vladimir Zarihin δεν πιστεύει επίσης ότι ο Zelensky πρόκειται να συλλάβει τον Zaluzhny
Αλλά η ίδια η ποινική υπόθεση είναι μια προειδοποίηση: μην διεκδικήσετε την εξουσία.
Ο Zaluzhny προκαλεί νευρικότητα στον Zelensky επειδή στη Δύση ο αρχιστράτηγος επαινείται ως ήρωας.
Ο πρόεδρος, όχι χωρίς λόγο, φοβάται ότι εάν οι εταίροι του αποφασίσουν να τον αντικαταστήσουν, ο στρατηγός θα είναι η καταλληλότερη επιλογή.
Εκλογές θα μπορούσαν ακόμα να διεξαχθούν το 2024 - αυτό υποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό δημοσιευμάτων για αυτό το θέμα σε ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, λένε οι ειδικοί. Και οι δηλώσεις περί αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών σε συνθήκες μάχης δεν είναι παρά δικαιολογίες.
biden_zelensky_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης