Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Guardian: Ευρώπη κατά Ουκρανίας μέσω... συμμετοχής στα Shahed

Αποκάλυψη Guardian: Ευρώπη κατά Ουκρανίας μέσω... συμμετοχής στα Shahed
Εξαρτήματα που κατασκευάζουν ευρωπαϊκές και δυτικές εταιρείες βρέθηκαν στα ιρανικά drones Shahed
Μερίδιο ευθύνης για τα ρωσικά πλήγματα και τις καταστροφές στην Ουκρανία έχουν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι», καθώς ευρωπαϊκές και δυτικές εταιρείες φέρονται να συμβάλλουν στην παραγωγή και κατασκευή των ιρανικών drones Shahed, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν μαζικά για να επιφέρουν αεροπορικά πλήγματα σε πόλεις και σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.
Δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει πως τα ιρανικά drones είναι γεμάτα με ευρωπαϊκά εξαρτήματα.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε το Κίεβο στους συμμάχους του στη Δύση, από τους οποίους και ζητά να το προμηθεύσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να επιτεθεί στις εγκαταστάσεις παραγωγής αυτών των drones που βρίσκονται στη Ρωσία, στο Ιράν και στη Συρία.

Το μυστικό έγγραφο

Το έγγραφο των 47 σελίδων υπεβλήθη από την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της G7 τον περασμένο Αύγουστο.
Σε αυτό επισημαίνεται πως το προηγούμενο τρίμηνο έγιναν περισσότερες από 600 επιδρομές σε πόλεις με την χρήση (UAV) που περιείχαν δυτική τεχνολογία.
Βάσει του εγγράφου, που εξασφάλισε ο Guardian, 52 ηλεκτρικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται από δυτικές εταιρείες βρέθηκαν στο drone Shahed-131 και 57 στο μοντέλο Shahed-136, το οποίο έχει εμβέλεια πτήσης 2.000 km και ταχύτητα 180 χλμ/ώρα.
Πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας πολωνικής θυγατρικής βρετανικής πολυεθνικής, κατονομάζονται ως οι αρχικοί κατασκευαστές των προσδιοριζόμενων εξαρτημάτων.
«Μεταξύ των κατασκευαστών είναι εταιρείες που έχουν την έδρα τους στις χώρες του συνασπισμού κυρώσεων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Πολωνία» αναφέρει το έγγραφο.

Διαφοροποίηση Ιράν

Όπως αναφέρεται, το Ιράν έχει διαφοροποιήσει την παραγωγή του μέσω ενός εργοστασίου στη Συρία που κάνει παραδόσεις ποσοτήτων στο ρωσικό λιμάνι Novorossiysk, με την παραγωγή drones να μεταφέρεται στη Ρωσία, στην κεντρική περιοχή Tartar της Alabuga, αν και η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει τα εξαρτήματα.
Η κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με τον Guardian, προσπαθεί να «αποσυνδεθεί από την παροχή όπλων στη Ρωσία», ενώ «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική ζήτηση και την ένταση χρήσης στην Ουκρανία».

Τι ζητά το Κίεβο

Βάσει αυτών των αποκαλύψεων, το Κίεβο φέρεται να επισήμανε στους συμμάχους του την ανάγκη για πυραυλικά πλήγματα στις εγκαταστάσεις παραγωγής αυτών των drones σε Συρία, Ιράν αλλά και σε μια πιθανή τοποθεσία παραγωγής του στη Ρωσία.
«Τα παραπάνω μπορεί να πραγματοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις εάν οι εταίροι παρέχουν τα απαραίτητα μέσα καταστροφής» αναφέρει το έγγραφο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία αιχμή κατά των δυτικών εταιρειών που φέρονται να συμμετέχουν… μέσω εξαρτημάτων.
«Η ιρανική παραγωγή UAV έχει προσαρμοστεί και χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον διαθέσιμα εμπορικά εξαρτήματα, η προμήθεια των οποίων είτε ελέγχεται ανεπαρκώς ή δεν ελέγχεται καθόλου» υποστηρίζει ο Guardian, αναφέροντας πως βάσει στοιχείων από τα τελωνεία «σχεδόν όλες οι εισαγωγές στο Ιράν προέρχονται από την Τουρκία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ και την Κόστα Ρίκα».

Ευρωπαϊκός αποσυντονισμός

Σε δηλώσεις του ο Bart Groothuis, ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην υποεπιτροπή άμυνας και ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι δεν υπήρξε επαρκής συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κακής χρήσης δυτικών στοιχείων.
«Νομίζω ότι πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δεν εξετάζουν καν τις κυρώσεις» ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

Πλήρης χαρτογράφηση

Βάσει του δημοσιεύματος, το ουκρανικό έγγραφο με τίτλο: «Μπαράζ θανάτων – έκθεση για τα UAVs Shahed-136/131»,παρέχει την πιο ενημερωμένη ανάλυση των μεταβαλλόμενων τακτικών και σχεδίων παραγωγής drone της Ρωσίας από τότε που καταγράφηκε η πρώτη χρήση των drones Shahed στην περιοχή του Kharkiv στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στην πόλη Kupiansk.
«Μια παύση των επιθέσεων που διήρκεσε από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου πιθανότατα οφειλόταν στην προσαρμογή των drones που ήταν σχεδιασμένα για ζεστό κλίμα στον ουκρανικό χειμώνα.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πρόσθετη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν για την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό του Shahed-136/131» αναφέρει το έγγραφο.

Οι παραδόσεις

Όπως επισημαίνεται, οι παραδόσεις των UAV Shahed-136/131 από το Ιράν στη Ρωσία πραγματοποιούνται μέσω της Κασπίας Θάλασσας.
«Από την Τεχεράνη, τα drones παραδίδονται στο ιρανικό λιμάνι Amirabad, από όπου αποστέλλονται στο ρωσικό λιμάνι της Makhachkala» τονίζει το έγγραφο, αναφέροντας πως οι σημάνσεις στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των drones που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, καταστράφηκαν «πιθανώς με τη χρήση λέιζερ», και για αυτό οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ονόματα Geranium-1 και Geranium-2 για τα drones, τα οποία είναι «πιθανώς μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την απόκρυψη του ρόλου του Ιράν».

Τροποποιήσεις

Στις αρχές Ιουλίου, ένα νέο μοντέλο Shahed-136 με την ένδειξη «Y002» καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, το οποίο «μπορεί να είχε συναρμολογηθεί σε μια νέα μονάδα παραγωγής στη Ρωσία».
Το δείγμα λέγεται ότι είχε διαφορετική διαμόρφωση πτερυγίων, η οποία «μπορεί επίσης να υποδεικνύει παραγωγή σε νέα τοποθεσία».
Όπως επισημαίνεται, Ρωσία και Ιράν «εργάζονται ήδη σε έναν νέο κινητήρα για το Shahed-136, ο οποίος θα μπορεί να παρέχει καλύτερη ταχύτητα και εμβέλεια».

Ευρωπαϊκή και δυτική ανάμειξη

Σύμφωνα με το έγγραφο, ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων που παράγονται από δυτικές εταιρείες έχει βρεθεί στα μοντέλα drones που καταρρίφθηκαν.
Οι εταιρείες αυτές είναι από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τον Καναδά, καθώς και την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, μια αντλία καυσίμου που κατασκευάζεται στην Πολωνία από τη γερμανική εταιρεία Ti Automotive Gmbh, της οποίας η βρετανική πολυεθνική TI Fluid Systems είναι η μητρική εταιρεία, βρέθηκε σε ένα Shahed-136 ενώ μια σειρά από εξαρτήματα έχουν κατασκευαστεί από την ελβετική εταιρεία STMicroelectronics, από την International Rectifier, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Infineon Technologies AG, από την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductor, από την ελβετική εταιρεία U-blox.

Τι λένε οι εταιρείες

Σύμφωνα με τον Guardian, TI Fluid Systems δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο εξοπλισμός τους διατίθεται ελεύθερα για αγορά από λιανοπωλητές σε όλη την Ευρώπη και η εταιρεία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν πουλά στο Ιράν.
Εκπρόσωπος της STMicroelectronics δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 200.000 πελάτες και χιλιάδες συνεργάτες σε όλο τον κόσμο» και ότι «δεν εξουσιοδοτούμε ούτε επιδοκιμάζουμε τη χρήση των προϊόντων μας εκτός του σκοπού τους».
«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμμόρφωσης για το παγκόσμιο εμπόριο μέσω του οποίου συμμορφωνόμαστε με όλους τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και κανονισμούς. Διαθέτουμε ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης με τον εσωτερικό έλεγχο εξαγωγών που περιλαμβάνει εκπαίδευση και διαδικασίες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με διάφορους κανονισμούς ελέγχου εξαγωγών.
Ως μέρος αυτού του προγράμματος, παρέχουμε κατευθυντήριες γραμμές στα κανάλια πωλήσεών μας για να διασφαλίσουμε ότι κάθε μέρος στην αλυσίδα εφοδιασμού μας κατανοεί την ευθύνη του να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος της STMicroelectronics.

Αρνούνται πωλήσεις

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Infineon είπε ότι δεν πούλησε εξαρτήματα στο Ιράν και ότι είχε εκκαθαρίσει τη λειτουργία της στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2022.
«Γενικά, η συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία είναι υψίστης σημασίας για την Infineon και έχουμε θεσπίσει ισχυρές πολιτικές και διαδικασίες για τη συμμόρφωση με αυτούς τους νόμους.
Δίνουμε οδηγίες στους πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων, να πραγματοποιούν μόνο διαδοχικές πωλήσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Infineon επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύεται δύσκολος ο έλεγχος των πωλήσεων καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος», αν και «έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με στόχο όχι μόνο να συμμορφωθούμε με το γράμμα αλλά και με το πνεύμα των κυρώσεων».

Καταδικάζουν ρωσική εισβολή

Εκπρόσωπος της U-blox δήλωσε: «Η U-blox καταδικάζει έντονα την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία.
Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η U-blox σταμάτησε όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα εδάφη που κατείχε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη χρήση.
Πρόσφατα, η U-blox αποφάσισε επίσης να μην πουλήσει σε μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία).
Από το 2002, η U-blox έχει εφαρμόσει μια αυστηρή εταιρική πολιτική σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όπλα ή οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων συστημάτων για την αναγνώριση στόχων».
Αλλά και ο εκπρόσωπος της NXP Semiconductor είπε ότι αναζητά νέους τρόπους για να αποφύγει την κακή χρήση της τεχνολογίας της.
«Δεν ανεχόμαστε τη χρήση των προϊόντων μας σε ρωσικά ή ιρανικά όπλα, ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για τα προϊόντα μας δεν έχουν σχεδιαστεί ή αδειοδοτηθεί.
Συνεχίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών και τις κυρώσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε και δεν υποστηρίζουμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες σε εμπάργκο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
Η ομάδα μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για αυτό το ζήτημα, καθώς διερευνούμε πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσουμε στην εξουδετέρωση της παράνομης εκτροπής τσιπ» επισήμανε ο εκπρόσωπος της NXP Semiconductor.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης