Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο οικονομικό θαύμα, λόγω πετρελαίου - Χώρα 800 χιλ. κατοίκων με ανάπτυξη 62,3% το 2022 και 38% το 2023

Παγκόσμιο οικονομικό θαύμα, λόγω πετρελαίου - Χώρα 800 χιλ. κατοίκων με ανάπτυξη 62,3% το 2022 και 38% το 2023
«Η ισχυρή ανάπτυξη της Γουιάνας οφείλεται, και θα συνεχίσει να είναι, στην ταχεία επέκταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια σειρά ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια»
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 100% έως το 2028, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη του τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου της.
Και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης... παγκοσμίως.
Η Γουιάνα, μια χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 38% μέχρι το τέλος του έτους — ένας «εξαιρετικά γρήγορος» ρυθμός, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο αισιόδοξο.
Η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, είναι επίσης της άποψης ότι «η Γουιάνα θα δει εκρηκτική ανάπτυξη φέτος», δήλωσε ο Andrew Trahan, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χώρας στη Λατινική Αμερική.
Αναμένει ότι το πραγματικό ΑΕΠ στη Γουιάνα θα αυξηθεί κατά περίπου 115% τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Το ακριβές μέγεθος της αύξησης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα έρχεται στο δίκτυο η πρόσθετη παραγωγή πετρελαίου», πρόσθεσε.
Η BMI βλέπει την παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα να εκτιναχθεί από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2027, καθώς ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στο Stabroek Block της χώρας από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της ExxonMobil.
Το Stabroek Block της Γουιάνας είναι μια υπεράκτια δεξαμενή πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της χώρας και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με την ExxonMobil.

Οι προκλήσεις

Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά ασταθείς και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές.
Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γουιάνα να διαφοροποιήσει την οικονομία της.
«Η ισχυρή ανάπτυξη της Γουιάνας οφείλεται, και θα συνεχίσει να είναι, στην ταχεία επέκταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια σειρά ανακαλύψεων τα τελευταία χρόνια», είπε ο Trahan, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου θα ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές της Γουιάνας.
Η Γουιάνα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου κοιτάσματος πετρελαίου, η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τη στέγαση και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας έχουν επίσης καλές επιδόσεις.
Ο Trahan προβλέπει ότι η χώρα θα είναι και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2023 και αναμένει ότι θα διατηρήσει τον τίτλο για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

Κίνδυνοι για την πρόβλεψη

Η ανοδική προοπτική δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Η Γουιάνα έχει εξελιχθεί γρήγορα από μια από τις φτωχότερες χώρες της Καραϊβικής σε μια οικονομία που «εμφανίζει εξαιρετική ανάπτυξη», είπε στο CNBC η Valerie Marcel, συνεργάτης στο think tank Chatham House.
Η θετική τροχιά ανάπτυξης θα συνεχιστεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα της χώρας και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.
«Με την πάροδο του χρόνου, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά ασταθείς και τελικά θα παραμείνουν χαμηλές.
Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γουιάνα να διαφοροποιήσει την οικονομία της», δήλωσε η Marcel.
Όπως κάθε χώρα που εξαρτάται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, η Γουιάνα διατρέχει κινδύνους - ιδίως όσον αφορά τη διαφθορά και τις "ολλανδικές ασθένειες", προειδοποίησε.
Η ολλανδική νόσος είναι ένας οικονομικός όρος που αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την ταχεία ανάπτυξη ως αποτέλεσμα νέων πόρων, που βλάπτουν παραδόξως την ευρύτερη οικονομία.
Ομοίως, η BMI βλέπει αξιοσημείωτους πολιτικούς κινδύνους.
«Η Γουιάνα είναι μια χώρα με ιστορία βαθιών διαφορών μεταξύ των ινδο- και αφρο-γουιανών πληθυσμών της και παλεύει με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα», είπε ο Trahan.
Η εισροή κερδών από το πετρέλαιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαφορές, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης