Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος

Σαουδική Αραβία: Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε πολύ πιο ισχυρές διασφαλίσεις και ελέγχους από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη δέσμευσή της να επιτρέψει μεγαλύτερη εποπτεία για τους επιθεωρητές ατομικής ενέργειας, τη στιγμή που το βασίλειο προωθεί την προσπάθειά του να γίνει ολοένα ισχυρότερος παίκτης στη διεθνή σκηνή.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε πολύ πιο ισχυρές διασφαλίσεις και ελέγχους από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τον πυρηνικό «φύλακα» του ΟΗΕ, από ό,τι είχε κάνει στο παρελθόν.
Σημείωνεται πως σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Μικρών Ποσοτήτων (SQP) του οργανισμού, ο ΔΟΑΕ εξαιρεί τις χώρες με ελάχιστο ή καθόλου πυρηνικό υλικό από πολλές επιθεωρήσεις και απαιτήσεις διαφάνειας.
«Το βασίλειο έλαβε πρόσφατα την απόφαση να ακυρώσει το πρωτόκολλό του για τις μικρές ποσότητες και να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας διασφαλίσεων», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman Al Saud κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης του ΔΟΑΕ στη Βιέννη χθες (25/9).
Ενώ συμπλήρωσε πως «το βασίλειο έχει δεσμευτεί μέσω της πολιτικής του για την ατομική ενέργεια στα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και αξιοπιστίας».
Η υπηρεσία εποπτείας πίεζε το βασίλειο και άλλες χώρες με SQP να στραφούν στη Συνολική Συμφωνία Διασφαλίσεων (CSA) εδώ και χρόνια.
Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάρτηση του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας, Rafael Grossi, ο οποίος στο Twitter δήλωσε ότι «υπογράψαμε μια συμφωνία για τη #SaudiArabia να παράσχει στην ΔΟΑΕ ειδικούς αξιωματούχους, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην πυρηνική τεχνογνωσία και συνεργασία», ενώ ευχαρίστησε το βασίλειο για την υποστήριξή του.
Φυσικά, η εν λόγω ανακοίνωση εξέθρεψε πλήθος φημών για τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αναπτύξει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Μέχρι σήμερα άλλωστε, το βασίλειο διαθέτει έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα, μια ερευνητική μονάδα που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της Αργεντινής, και η οποία δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία.
Η μετάβαση στο CSA (Συνολική Συμφωνία Διασφαλίσεων) θα επιτρέψει στο βασίλειο να έχει πρόσβαση σε σχάσιμο υλικό και να ξεκινήσει τη λειτουργία του αντιδραστήρα, γεγονός που θα το καταστήσει τη δεύτερη αραβική χώρα στον κόσμο με πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Ανυπομονώ να λάβω την επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την απόφασή της», δήλωσε ο Grossi αργά τη Δευτέρα.
«Ο ΔΟΑΕ είναι έτοιμος να παράσχει υποστήριξη σε αυτό το θέμα» διαβεβαίωσε.
Πάντως, μεχρις στιγμής ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει επιβεβαιώσει κι επίσημα το κατά πόσο η χώρα του θα προσχωρήσει στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο του ΔΟΑΕ, το οποίο απαιτεί πιο ενδελεχή εποπτεία, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων επιθεωρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης