Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Καθαρή τρέλα η νέα κούρσα εξοπλισμών από τις κυβερνήσεις

Guterres (ΟΗΕ): Καθαρή τρέλα η νέα κούρσα εξοπλισμών από τις κυβερνήσεις
Κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να "δείξουν τον δρόμο" δεσμευόμενες "να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ, σε καμιά περίσταση, πυρηνικό όπλο"
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα 26/9 την "καθαρή τρέλα" της νέας "κούρσας (πυρηνικών) εξοπλισμών" που "ετοιμάζεται", ζητώντας "να ανατραπεί η τάση αυτή".
"Έχω δεσμευτεί να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να μπορώ να κινητοποιήσω τις χώρες σε σχέση με την ανάγκη να εξαφανιστούν αυτά τα εργαλεία καταστροφής από την επιφάνεια της γης", δήλωσε κατά την τελευταία ημέρα της υψηλού επιπέδου συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
"Υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Ετοιμάζεται μια ανησυχητική κούρσα εξοπλισμών. Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων μπορεί να αυξηθεί γα πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες", κατήγγειλε, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι "η αρχιτεκτονική του αφοπλισμού και της μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων) καταρρέει".
"Υπέρ του εκσυγχρονισμού των πυρηνικών εξοπλισμών, τα όπλα αυτά γίνονται πιο γρήγορα, πιο ακριβή και πιο αόρατα. Εκ νέου, επισείεται η απειλή της προσφυγής στα πυρηνικά όπλα Αυτό είναι καθαρή τρέλα. Πρέπει να ανατρέψουμε την τάση αυτή", δήλωσε ο Γκουτέρες.
Γιατί "οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου -- όποιος κι αν είναι ο τόπος, η στιγμή ή οι περιστάσεις -- μπορεί να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή κολοσσιαίου εύρους. Και αυτό δεν είναι υπερβολή".
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκουτέρες κάλεσε τις πυρηνικές δυνάμεις να "δείξουν τον δρόμο" δεσμευόμενες "να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ, σε καμιά περίσταση, πυρηνικό όπλο".
Ζήτησε επίσης το "ολικό μορατόριουμ" στις πυρηνικές δοκιμές.
"Ο κόσμος ζει εδώ και πολύ καιρό στη σκιά των πυρηνικών όπλων. Ας απομακρυνθούμε από τον γκρεμό", τόνισε επίσης ο Γκουτέρες ελπίζοντας ότι τα όπλα αυτά μπορούν να υποβιβαστούν "σε απομεινάρια του παρελθόντος".
Ο γενικός γραμματέας δεν κατονόμασε καμιά χώρα, αλλά οι δηλώσεις του με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων πραγματοποιούνται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ξύπνησε τους φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Άλλα μέρη του κόσμου ανησυχούν επίσης τη διεθνή κοινότητα ως προς το θέμα αυτό. Κυρίως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, το οποίο διαψεύδει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως τα αποθέματα ουρανίου έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα βάσει της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης