Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023 – Στο -1,5% o S&P 500, o Nasdaq -1,6%

Sell off στη Wall, στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023 – Στο -1,5% o S&P 500, o Nasdaq -1,6%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Sell off σημειώθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στη Wall Street… υπό την πίεση της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2023...
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow υποχωρεί -1,22% στις 33.592 μον., ο δείκτης S&P 500 καταγράφει μείωση -1,53% στις 4.270 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq διολισθαίνει -1,6% στις 13.058 μον.
dasdsasda.JPG
Στο ταμπλό, βαριές απώλειες που ξεπέρασαν το 4% γνώρισε η Amazon μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίους ότι κατέθεσε μήνυση κατά του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.
Ισχυρή πτώση κατέγραψε και η Apple, στο -2,4%.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να πιάνει νέο υψηλό 16 ετών σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 4,54%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 90,47 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.917 δολ./oz.

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για ένα χειρότερο σενάριο.
Αυτό θα είναι τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve να αγγίξουν το 7% μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon σε συνέντευξή του στους Times of India.
«Εάν πρόκειται να έχουν χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει στρες στο σύστημα», δήλωσε ο Dimon κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan.
«Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν αρχίσει η παλίρροια.
Αυτή θα είναι η παλίρροια στις αγορές», υπενθύμισε ο Dimon.
Ο Dimon, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα ήταν πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.
Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη συναινετική άποψη ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων που αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,5% — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην Ουάσιγκτον για την αποτροπή του shutdown στο αμερικανικό Δημόσιο – με χρονικό ορίζοντα την 1η Οκτωβρίου.
Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με το «Stock Trader's Almanac», αν και ο Οκτώβριος είναι γνωστός ως ο «μήνας των Jinx» λόγω των συντριβών του 1929 και του 1987, είναι επίσης διαβόητος ως «δολοφόνος της αρκούδας».
«Ενώ ο Οκτώβριος τείνει να είναι μεταξύ των πιο ασταθών μηνών του έτους, είναι επίσης ο μήνας που συνήθως βλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες αγοράς, επειδή είναι λίγο πριν από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που είναι εποχικά ισχυρές περίοδοι για τις αγορές», είπε η Mary. Ann Bartels, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην Sanctuary Wealth.

Στα μάκρο, αύξηση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών τον Ιούλιο του 2023 στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγης (FHFA), η αγορά στέγης σημείωσε αύξηση +4,6% σε ετήσια βάση και +0,8% σε σχέση με έναν μήνα πριν.
«Οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με την τάση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες. Τοπικά, και οι εννιά περιφέρειες κατέγραψαν άνοδο τους τελευταίους δώδεκα μήνες» τονίζεται σε ανακοίνωση της FHFA.
Παράλληλα, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, στις 103,0 μονάδες, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για τον ακόμα υψηλό πληθωρισμό, τα αυξημένα επιτόκια αλλά και το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο νέο δημοσιονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατρακύλησε 5,7 μονάδες από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Αυγούστου στις 108,7 μονάδες, όπως ανέφερε το Conference Board.

Πτώση στις ευρωαγορές, παραμένει το αρνητικό momentum

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το αρνητικό momentum παραμένει.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,97% στις 15.255 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE διαμορφώθηκε στις 7.625 μονάδες με άνοδο 0,02%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1% στις 7.074 μονάδες, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 1% στις 28.098 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,59% στις 447,80 μονάδες.
f_1.JPG
Οι επενδυτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με το σενάριο μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, με τα κυριότερα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας θα παρακολουθείται στενά την Τρίτη, αφού τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο σημείο από το 2011, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι αποδόσεις της ευρωζώνης ευρύτερα αυξήθηκαν επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης