Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή επίθεση ΕΕ προς τον Musk - Είναι το μεγαλύτερο «κέντρο παραπληροφόρησης» για τη Ρωσία

Σφοδρή επίθεση ΕΕ προς τον Musk - Είναι το μεγαλύτερο «κέντρο παραπληροφόρησης» για τη Ρωσία
Το X – παλαιότερα γνωστό ως Twitter – διαπιστώθηκε ότι είχε την υψηλότερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
Προειδοποίηση προς τον Elon Musk εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους σαρωτικούς νόμους για τις ψεύτικες ειδήσεις και τη ρωσική προπαγάνδα, αφού το X – παλαιότερα γνωστό ως Twitter – διαπιστώθηκε ότι είχε την υψηλότερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης από όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η έκθεση ανέλυσε την αναλογία παραπληροφόρησης για μια νέα αναφορά που αποκάλυψε για πρώτη φορά την κλίμακα των ψεύτικων ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρη την ΕΕ, με εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς που αφαιρέθηκαν από το TikTok και το LinkedIn.
Το Facebook ήταν ο δεύτερος χειρότερος παραβάτης, σύμφωνα με την πρώτη αναφορά που καταγράφει αναρτήσεις που θα θεωρηθούν παράνομες σε ολόκληρη την ΕΕ βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.
Ωστόσο, το Facebook και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Google, TikTok και Microsoft, έχουν υπογράψει τον κώδικα πρακτικής που συνέταξε η ΕΕ για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσαν να ετοιμαστούν εγκαίρως για να λειτουργήσουν εντός των ορίων των νέων νόμων.
Το Twitter δεν υπέγραψε τον κώδικα πρακτικής, αλλά είναι υποχρεωμένο βάσει του νέου νόμου να συμμορφωθεί με τους κανόνες διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Ο Musk γνωρίζει ότι δεν ξεφεύγει με το να εγκαταλείπει τον κώδικα πρακτικής», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Věra Jourová, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου κώδικα κατά της παραπληροφόρησης.
«Υπάρχουν υποχρεώσεις βάσει του νόμου.
Το μήνυμά μου λοιπόν για το Twitter/X είναι ότι πρέπει να συμμορφωθείτε. Θα παρακολουθούμε τι κάνετε».

Η έκθεση

Η έκθεση των 200 σελίδων είναι ένας απολογισμός της δουλειάς που έχουν κάνει οι μεγάλες πλατφόρμες τους πρώτους έξι μήνες του 2023 για να προετοιμαστούν για τη συμμόρφωση με τον νέο νόμο και αίρει το όριο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Facebook και άλλους κάτω από τη ρωσική προπαγάνδα, τη ρητορική μίσους και άλλη παραπληροφόρηση.
«Το ρωσικό κράτος έχει εμπλακεί στον πόλεμο ιδεών για να μολύνει τον χώρο των πληροφοριών μας με τη μισή αλήθεια και ψέματα για να δημιουργήσει μια παραπλανητική εικόνα ότι η δημοκρατία δεν είναι καλύτερη από την απολυταρχία», είπε ο Jourova.
Ο ιδιοκτήτης του LinkedIn, η Microsoft, σταμάτησε τη δημιουργία 6,7 εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών και αφαίρεσε 24.000 κομμάτια πλαστού περιεχομένου.
Το YouTube, που ανήκει στην Google, είπε στην ΕΕ ότι είχε αφαιρέσει περισσότερα από «400 κανάλια που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις συντονισμένης επιρροής που συνδέονται με τη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος Διαδικτυακή Ερευνητική Υπηρεσία».
Η Tiktok αφαίρεσε σχεδόν 6 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς και 410 μη επαληθεύσιμες διαφημίσεις.
Η Google αφαίρεσε τις διαφημίσεις από σχεδόν 300 ιστότοπους που συνδέονται με «ιστοτόπους προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από το κράτος» και απέρριψε περισσότερους από 140.000 πολιτικούς διαφημιστές για «αποτυχία διαδικασιών επαλήθευσης ταυτότητας».
Η Meta, αναφέρει η έκθεση, επέκτεινε τον έλεγχο δεδομένων της σε 26 εταίρους που καλύπτουν 22 γλώσσες στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων τώρα και η Τσεχική και η Σλοβακική.
Ανέφερε ότι το 37% των χρηστών ακύρωσε επίσης την κοινή χρήση όταν ειδοποιήθηκε για ψεύτικες ειδήσεις, ένα σημάδι που λέει η ΕΕ για την αξία που δίνουν οι καταναλωτές στις ετικέτες παραπληροφόρησης.
Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη ρωσική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις σημαντικές εκλογές στη Σλοβακία την Κυριακή και στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου.
Η TikTok, η οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων σχετικά με παιδιά, εργάζεται επίσης για να συμμορφωθεί με την DSA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης