Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκπληκτική η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις - Πάνω από την Ευρωζώνη η ανάπτυξη

Εκπληκτική η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις - Πάνω από την Ευρωζώνη η ανάπτυξη
Η ιδιωτική οικονομία βρήκε τον δρόμο της να λειτουργεί και να το κάνει με επιτυχία
Η Ρωσία έχει ξεπεράσει αποτελεσματικά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ολιγάρχης Oleg Deripaska, τονίζοντας ότι η ανθεκτικότητα της χώρας αποτέλεσε μια «έκπληξη», ειδικά μετά από έναν πόλεμο που πίστευε ότι θα χρεοκοπούσε το Κρεμλίνο.
Ο Deripaska, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, είπε στους Financial Times ότι η Μόσχα είχε επιβιώσει από την προσπάθεια απομόνωσης της οικονομίας της αναπτύσσοντας νέους εμπορικούς δεσμούς με τον παγκόσμιο νότο και αυξάνοντας τις επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή.
Ο ιδιωτικός τομέας, εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε πιο εύρωστος από ό,τι περίμενε μόλις μήνες νωρίτερα.
«Έμεινα έκπληκτος που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ήταν τόσο ευέλικτες.
Ήμουν λίγο πολύ σίγουρος ότι έως και το 30% της οικονομίας θα κατέρρεε, αλλά ήταν πολύ λιγότερο», είπε.
«Ναι, υπάρχουν πολεμικές δαπάνες και όλο αυτό το είδος επιδοτήσεων και κρατικής υποστήριξης, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εκπληκτικά χαμηλή επιβράδυνση.
Η ιδιωτική οικονομία βρήκε τον δρόμο της να λειτουργεί και να το κάνει με επιτυχία».
Η φαινομενική ανθεκτικότητα της Ρωσίας παρά την αποκοπή από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού ήταν σημείο υπερηφάνειας για τον Πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το στάδιο ανάκαμψης για τη ρωσική οικονομία έχει τελειώσει» αφού «είδαμε μια άνευ προηγουμένου εξωτερική πίεση».

Στήριξη από την ελίτ

Η Ρωσία χτυπήθηκε σκληρά στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις της G7 στη συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών πετρελαίου της.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 1,5% φέτος και 1,3% το 2024.
Ο Putin ήταν πιο αισιόδοξος την περασμένη εβδομάδα, προβλέποντας ανάπτυξη 2,8% φέτος, υπερδιπλάσιο από το μέγιστο που είχε προβλέψει το δικό του υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο.
Τα σχόλια του Deripaska, ιδρυτή της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Rusal και της μητρικής της εταιρείας ενέργειας En+, δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελίτ της Μόσχας ότι η Ρωσία έχει βγει σχετικά αλώβητη παρά τους φόβους ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία στις αρχές του πολέμου.
«Πάντα αμφέβαλλα για αυτό το Wunderwaffe [το θαύμα-όπλο], όπως έλεγαν οι Γερμανοί, των κυρώσεων – εξοπλίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα ως ένα είδος εργαλείου διαπραγμάτευσης», είπε ο Deripaska, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τη ρωσική έκδοση Forbes.
«Κάναμε τόσες προσπάθειες για να κάνουμε την οικονομία παγκόσμια, όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, τις ροές πληροφοριών [ . . .]
Έχει τελειώσει πραγματικά όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κύρωση, είναι ένα είδος του 19ου αιώνα.
Δεν μπορούμε να δούμε ότι θα ήταν αποτελεσματικό στον 21ο αιώνα».
Ο Deripaska ήταν ένας από τους λίγους ολιγάρχες που έκαναν κριτική για την εισβολή τους πρώτους μήνες της.
Όμως, αν και είπε ότι δεν είδε «καμία αξία» στη σύγκρουση, μείωσε τις αντιπολεμικές του δηλώσεις πιο πρόσφατα εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στους ολιγάρχες να πληρώσουν περισσότερους φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παραδώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο κράτος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πρέπει να σταματήσει και από τις δύο πλευρές».
Δεν μπορώ να δω ότι κάποιος θα πετύχει τον στόχο που έχει δηλώσει», είπε ο Deripaska.
«Θα δώσετε F-16, F-35;
Ξέρετε, ο μόνος στόχος που θα πετύχαινε θα ήταν περισσότερη ταλαιπωρία και περισσότερες χαμένες ζωές, περισσότεροι τραυματίες [για] ίσως 5, 10, 20, 25 χιλιόμετρα αριστερά ή δεξιά».
Η Ουκρανία έχει απορρίψει εκκλήσεις όπως αυτή που έκανε ο Deripaska για «πραγματικές διαπραγματεύσεις» με το σκεπτικό ότι θα νομιμοποιούσε τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας.
Αλλά περισσότερες μάχες, πρόσθεσε ο ολιγάρχης, θα σήμαιναν «άλλους 50.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές [και] ίσως 150.000 τραυματίες» μέχρι το επόμενο έτος.
«Πιστεύεις πραγματικά ότι είναι σοφό να έχουμε άλλους 200.000 ανθρώπους νεκρούς;» ... ποιος θα υποφέρει άλλους 12 μήνες;»
Το Κρεμλίνο προέτρεψε τον Deripaska πέρυσι να μετριάσει την κριτική του, ενώ οι εισαγγελείς κατέλαβαν ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που είναι ιδιοκτήτης στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι και το παρέδωσαν σε ένα ίδρυμα που συνδέεται με τον Putin - ένα πρώιμο άλμα σε ένα αυξανόμενο κύμα αναγκαστικών εθνικοποιήσεων.
Αρνήθηκε να σχολιάσει το επεισόδιο.

Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου

Για να εξηγήσει την «ανθεκτικότητα» της οικονομίας, ο Deripaska επεσήμανε τις επενδύσεις του Κρεμλίνου στη βιομηχανία και τις προσπάθειες να αναγκαστούν οι αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία να αυξήσουν την ικανότητα, εν μέρει για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.
«Ο κρατικός καπιταλισμός δημιούργησε αυτούς τους τεράστιους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλά ποσοστά χρησιμοποίησης, χαμηλούς μισθούς.
Σήμερα με έκπληξη είδα ότι σε ορισμένα από τα εργοστάσιά τους, οι μισθοί ήταν παρόμοιοι με τους μισθούς [σε εταιρείες] που ίδρυσα στην ίδια περιοχή», πρόσθεσε.
«Έχουν χρήματα, θα στρατολογήσουν, θα διαγωνιστούν».
Ο Deripaska, ο οποίος βρίσκεται υπό προσωπικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018 και την ΕΕ από το 2022, είπε ότι τα ταξίδια του στην Ασία τον έπεισαν ότι χώρες από τον παγκόσμιο νότο θα αντισταθούν στην πίεση να ενταχθούν στις δυτικές κυρώσεις, προσφέροντας στη Ρωσία μια σανίδα σωτηρίας.
«Ξέρετε, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ταΐζουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε μέρα και τους ζητάτε να δεσμευτούν ή να υποφέρουν», είπε.
«Ήταν σοβαρό λάθος των ανθρώπων που πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εξαιρετικό μηχανισμό για να ασκήσουν πίεση σε αυταρχικά καθεστώτα».
Το εμπόριο με την Κίνα αυξήθηκε κατά 32% σε ετήσια βάση τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 στα 155 δισ. δολάρια, ενώ το εμπόριο με την Ινδία τριπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 33 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.
Ο πλούτος της Ρωσίας σε φυσικούς πόρους, εν τω μεταξύ, την καθιστά πολύ ελκυστικό εμπορικό εταίρο για χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων για να εγκαταλείψουν, είπε ο Deripaska.
«Από τα επόμενα δισεκατομμύρια ανθρώπους που πρόκειται να γεννηθούν, το 70% θα είναι σε αυτήν την περιοχή.
Ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Θέλουν ανάπτυξη, χρειάζονται ρωσικούς πόρους, ρωσικές λύσεις, εμπόριο με τη Ρωσία», είπε ο Deripaska.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης