Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις με best seller φάρμακο για τον κορωνοϊό – Συνδέεται με επικίνδυνες μεταλλάξεις της Covid-19

Ραγδαίες εξελίξεις με best seller φάρμακο για τον κορωνοϊό – Συνδέεται με επικίνδυνες μεταλλάξεις της Covid-19
Τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid-19
Με πολλές επικίνδυνες μεταλλάξεις συνδέεται best seller φάρμακο που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό όμιλο Merck για την αντιμετώπιση της Covid - ένα εύρημα που θα κινητοποιήσει αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες σχετικά με τη χρησιμότητά του και τα δισεκατομμύρια που δαπανούν οι κυβερνήσεις για την προμήθεια του.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ερευνητές ανέλυσαν γενεαλογικό δέντρο 15 εκατομμυρίων αλληλουχιών κορωνοϊού για να δουν ποιες μεταλλάξεις είχαν συμβεί και πότε, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι αυξήθηκαν το 2022, μετά την εισαγωγή του molnupiravir, το οποίο σε πολλές χώρες είναι γνωστό με την επωνυμία Lagevrio.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και σε χώρες όπου η αντιιική θεραπεία χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων για τη θεραπεία της Covid-19, ενώ οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για ένα «δύσκολο» φθινόπωρο μετά την αύξηση των κρουσμάτων που προκαλούνται από υποπαραλλαγές της Omicron, με τον αριθμό των μεταλλάξεων να μεγεθύνεται επικίνδυνα.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, του Λίβερπουλ και του Κέιπ Τάουν, το Imperial College του Λονδίνου και την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ταυτοποίησαν τις μεταλλάξεις με αυτές που παρατηρήθηκαν σε δοκιμές του φαρμάκου.
«Η θεραπεία με molnupiravir μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ιούς που φέρουν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, αλλά παραμένουν βιώσιμοι και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταδοτικοί» δήλωσε ο Theo Sanderson, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Francis Crick.
«Η πιθανότητα επίμονων μεταλλάξεων που προκαλούνται από αντιιικά πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο».
Τα αντιιικά φάρμακα στοχεύουν τους ιούς, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μόλυνση των υγιών κυττάρων, βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το Molnupiravir, που διατίθεται στην αγορά από τη Merck και αναπτύχθηκε από κοινού με τον αμερικανικό όμιλο βιοτεχνολογίας Ridgeback Biotherapeutics, δρα προκαλώντας μικρές μεταλλάξεις στον ίδιο τον ιό.
Η μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και δημοσιεύτηκε στο Nature, υποδηλώνει επίσης ότι υπήρχαν μικρές ομάδες μεταλλάξεων που ήταν σε θέση να μεταδώσουν μεταξύ των ασθενών - αν και η γενετική υπογραφή δεν συνδέεται με καμία τρέχουσα παραλλαγή ανησυχίας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν η αύξηση περιστατικών που σχετίζονται με παραλλαγές της Omicron όπως η BA.2,86 (Pirola) συνδέεται με τη χρήση του molnupiravir.
Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αρνήθηκε να δώσει άδεια κυκλοφορίας στο molnupiravir, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους Financial Times το 2022, και πλέον χρησιμοποιείται πολύ σπάνια σε άλλες δυτικές χώρες.
Η Merck αρχικά αμφισβήτησε την απόφαση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής αλλά αργότερα απέσυρε την προσφυγή της.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στα τέλη του 2021 ενέκρινε τη χρήση έκτακτης ανάγκης για ορισμένες κατηγορίες ασθενών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης