Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτινάχθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού το β’ τρίμηνο του 2023 – Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου

tags :
Εκτινάχθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού το β’ τρίμηνο του 2023 – Απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου
Η κινεζική κεντρική τράπεζα (PBoC) αναφέρει ότι έχει 2.113 τόνους…
Τoυς 38.764 τόνους εκτινάχθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού το β’ τρίμηνο του 2023, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του, που είχε σημειωθεί το 1965.
Το νέο υψηλό επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα χρυσή εποχή.
Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό, και ο ρόλος του μετάλλου στο διεθνές νομισματικό σύστημα θα αυξηθεί εις βάρος του δολαρίου ΗΠΑ.
Οι αναλυτές χρησιμοποιούν ευρέως το μοντέλου υπολογισμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα επίσημα αποθέματα χρυσού - αν και αυτό που συνήθως παραβλέπεται είναι ότι αυτός ο αριθμός είναι μια εκτίμηση του Ταμείου.
Όπως έχει προαναφερθεί, δεν είναι κάθε κεντρική τράπεζα διαφανής.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα (PBoC) αναφέρει ότι έχει 2.113 τόνους, ενώ είναι κοινό μυστικό στη βιομηχανία χρυσού ότι η PBoC κατέχει πολύ περισσότερο, περίπου 5.000 τόνους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κεντρική τράπεζα της Συρίας, που σταμάτησε να αναφέρει τα αποθέματά της σε χρυσό το 2011.
Για τον υπολογισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων της, το ΔΝΤ μεταφέρει το τελευταίο γνωστό σημείο δεδομένων, υποθέτοντας ότι η Συρία διατηρεί ακόμη 26 τόνους.
Γενικότερα, εκτιμάται πως τα παγκόσμια επίσημα αποθέματα χρυσού έφτασαν τους 38.764 τόνους τον Ιούνιο του 2023, που είναι περίπου 400 τόνοι περισσότεροι από το προηγούμενο υψηλό του 1965 (38.347 τόνοι).
Το νέο ρεκόρ αντανακλά την επιθυμία των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως να διαφοροποιηθούν από το δολάριο.
Το σημείο καμπής των κεντρικών τραπεζών στις αποθήκες χρυσού ήρθε αμέσως μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, από τότε που αγόρασαν περισσότερους από 7.000 τόνους.
Η αξία των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε κατά 66% από εκείνη τη στιγμή, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν διογκωθεί κατά 30%.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια διεθνή αποθέματα (χρυσού και συναλλάγματος) αυξάνεται συνεχώς από το ιστορικό χαμηλό του 2015.
Η τιμή του χρυσού θα έχει πολλά ανοδικά ξεσπάσματα εάν το ποσοστό των συνολικών αποθεμάτων (σήμερα 17%) πλησιάσει ποτέ τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του (58%).
Ωστόσο, στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, του οπλοποιημένου δολαρίου και των υψηλών επιπέδων χρέους σε όλο τον κόσμο (ιστορικά μετριασμένους μέσω του πληθωρισμού), οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό.
Το νέο ρεκόρ στα αποθέματα χρυσού είναι ως επί το πλείστον ένα συμβολικό ορόσημο.
Οι ξένες κεντρικές τράπεζες κατέχουν ως επί το πλείστον κρατικά ομόλογα των Η.Π.Α. (Treasuries) ως περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε δολάρια.
Καθώς τα αποθέματά τους σε χρυσό αυξάνονται, η ονομαστική τους συμμετοχή σε ομόλογα παραμένει σχεδόν σταθερά την τελευταία δεκαετία.
Έτσι, έναντι των μαζικών αυξήσεων του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ κάθε χρόνο, το μερίδιο των ξένων κεντρικών τραπεζών που κατέχουν αυτό το χρέος μειώνεται σταθερά.
Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση χρηματοδότησης τις ΗΠΑ, διαβρώνοντας περαιτέρω την απήχηση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης