Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο διπλωματικό ράπισμα στο Κίεβο: Ο Orban ζητάει αναγνώριση για την Ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία

Νέο διπλωματικό ράπισμα στο Κίεβο: Ο Orban ζητάει αναγνώριση για την Ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία
O Orban διαμηνύει πως δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα διεθνές ζήτημα, μέχρι το Κίβεο να αποκαταστήσει «τα δικαιώματα των Ούγγρων στη χώρα»
Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου «η Ουκρανία αποκαταστήσει δικαιώματα που είχαν οι πολίτες ουγγρικής καταγωγής στην επικράτειά της», δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ 'Ορμπαν.
Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι η Βουδαπέστη δεν βιάζεται να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί μια περαιτέρω καθυστέρηση σε μια διαδικασία που έχει αποκλειστεί στο κοινοβούλιο από πέρυσι.
Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι δύο χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.
Η Ουγγαρία έχει έρθει σε διένεξη με την Ουκρανία για τους περιορισμούς που όπως υποστηρίζει επιβάλλει στους περίπου 150.000 πολίτες ουγγρικής καταγωγής που ζουν στην Ουκρανία, στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, μετά την ψήφιση νόμου το 2017 στην Ουκρανία που έθετε περιορισμούς στη χρήση μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.
«Θέλουν να μετατρέψουν (σ.σ. τα ουγγρικά σχολεία) σε ουκρανικά σχολεία και αν αυτό δεν αποδώσει, θέλουν να τα κλείσουν», δήλωσε ο εθνικιστής πρωθυπουργός 'Ορμπαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Ούγγρων στη δυτική Ουκρανία.
«Δεν υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου το Κίεβο αποκαταστήσει τους νόμους που εγγυώνται τα δικαιώματα των Ούγγρων», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μετά την εκλογή του στην προεδρία το 2019 ότι πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί ένα σχέδιο νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ιδιαίτερα στον θρησκευτικό και γλωσσικό τομέα.
Οι δηλώσεις Όρμπαν έρχονται αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα όραμα για μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν θα δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις - κάτι που απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παράλληλα ανέφερε ότι η Ουγγαρία δεν βιάζεται να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας.
Η Βουδαπέστη έχει επικαλεστεί αδικαιολόγητους, σύμφωνα με την ίδια, ισχυρισμούς Σουηδών πολιτικών ότι η Ουγγαρία διαβρώνει δημοκρατικά δικαιώματα.
«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι επείγον που θα μας ανάγκαζε να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δω καμία τέτοια περίσταση», είπε ο Όρμπαν.
Η Ουγγαρία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Όρμπαν, στην εξουσία από το 2010, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και δεν ασκεί κριτική στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του στη Βουλή σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιπρόσθετα τόνισε ότι ένα σχέδιο των Βρυξελλών για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια αντίκειται στα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ουγγαρίας.
Η Ουγγαρία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ο Όρμπαν δήλωσε ότι είχε λάβει μέτρα για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, αναφερόμενος σε συνομιλίες που είχε πρόσφατα με το Κατάρ, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για μελλοντικές παραδόσεις φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης