Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή με Menendez: Δεν παραιτείται από γερουσιαστής παρά την απαγγελία κατηγοριών, ισχυρίζεται ότι θα «αθωωθεί»

Ανατροπή με Menendez: Δεν παραιτείται από γερουσιαστής παρά την απαγγελία κατηγοριών, ισχυρίζεται ότι θα «αθωωθεί»
Θα συνεχίσω να είμαι γερουσιαστής, διεμήνυσε ο Robert Menendez...
Μύδρους εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοτικού Κολεγίου Χάντσον στο Union City του Νιου Τζέρσεϊ ο γερουσιαστής Bob Menendez στην πρώτη του δημόσια τοποθέτησή του, μετά την εναντίον του απαγγελία κατηγοριών για τα ομοσπονδιακά αδικήματα της δωροδοκίας και της διαφθοράς.
Όπως είπε, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα και να με κρίνουν.
Ωστόσο, μετά την παρουσίαση όλων των γεγονότων, όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα συνεχίσω να είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ», είπε ο Menendez.
«Για όσους έσπευσαν να κρίνουν, να ξέρετε πως το κάνατε με βάση ένα περιορισμένο σύνολο γεγονότων που πλαισιώνει η εισαγγελία», πρόσθεσε ο Menendez.
«Θυμηθείτε, οι εισαγγελείς κάνουν λάθος μερικές φορές».
Πάντως, ασκείται αυξανόμενη πίεση για τον γερουσιαστή να παραιτηθεί.
Πολλοί εξέχοντες Δημοκρατικοί του Νιου Τζέρσεϊ κάλεσαν τον 69χρονο γερουσιαστή να εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο, συμπεριλαμβανομένων του κυβερνήτη Phil Murphy, των μελών του νομοθετικού σώματος και της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Κογκρέσου.
Μέχρι στιγμής, μόνο ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής έχει καλέσει τον Μenendez να παραιτηθεί, ο γερουσιαστής John Fetterman.
Επίσης, ο εκπρόσωπος Andy Kim ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τον Menendez σε προκριματικές εκλογές για την έδρα του.
Τέλος, ο Menendez έχει έναν άλλο δηλωμένο αντίπαλο στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών: έναν δανειστή ακινήτων ονόματι Kyle Jasey.

Κατηγορητήριο...

Εν προκειμένω αξίζει να υπενθυμιστεί πως, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατιών Robert Menendez και η σύζυγός του Nadine κατηγορούνται για διαφθορά.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ όσο και η σύζυγός αντιμετωπίζουν τις ομοσπονδιακές κατηγορίες της δωροδοκίας από τρεις επιχειρηματίες.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Menendez και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας δήλωσε ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».
«Δεν έχουμε τελειώσει.
Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί – και γρήγορα» είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Damian Williams.
Η εισαγγελία κατηγορεί τον Menendez ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Menendez, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του.
Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ο Δημοκρατικός αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.
Στην ανακοίνωσή του, ο Schumer ανέφερε ότι ο Menendez, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη.
Πρόσθεσε ότι ο Menendez θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.
Γεγονός σπάνιο για έναν γερουσιαστή, είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης -επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Donald Trump- είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Robert Menendez.
Είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Salomon Melgn, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.
Ο ίδιος ο Menendez είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και δηλώνει εξοργισμένος για την παραπομπή του σε δίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης