Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εποχή για το χρυσό - Γιατί οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν, σε ιστορικά υψηλά οι συμμετοχές

Νέα εποχή για το χρυσό - Γιατί οι κεντρικές τράπεζες συσσωρεύουν, σε ιστορικά υψηλά οι συμμετοχές
Το νέο ρεκόρ αντανακλά την επιθυμία των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ με τους ολοένα πιο εμφανείς κινδύνους αντισυμβαλλομένου
Στους 38.764 τόνους έφτασαν τα παγκόσμια επίσημα αποθέματα χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του από το 1965.
Το νέο υψηλό επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό και ο ρόλος του μετάλλου στο διεθνές νομισματικό σύστημα θα αυξηθεί εις βάρος του δολαρίου ΗΠΑ.
Το νέο ρεκόρ στα παγκόσμια αποθέματα χρυσού αντανακλά την επιθυμία των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ με τους ολοένα πιο εμφανείς κινδύνους αντισυμβαλλομένου.
Οι αναλυτές χρησιμοποιούν ευρέως τον υπολογισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα συνολικά επίσημα αποθέματα χρυσού, αν και αυτό που συνήθως παραβλέπεται είναι ότι αυτός ο αριθμός είναι μια εκτίμηση του Ταμείου.
Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με τα επίσημα αποθέματα χρυσού της Κίνας, δεν είναι κάθε κεντρική τράπεζα διαφανής σχετικά με τα αποθέματά της σε χρυσό.

chart2_20.png
Η κινεζική κεντρική τράπεζα (PBoC) αναφέρει ότι έχει 2.113 τόνους, ενώ είναι ανοιχτό μυστικό στη βιομηχανία χρυσού ότι η PBoC κατέχει πολύ περισσότερα από αυτό—περίπου 5.000 τόνους, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών αναλυτών του κλάδου.
Ένα άλλο παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Συρίας σταμάτησε να αναφέρει τα αποθέματά της σε χρυσό το 2011.
Για τον υπολογισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων της, το ΔΝΤ μεταφέρει το τελευταίο γνωστό σημείο δεδομένων, υποθέτοντας ότι η Συρία διατηρεί ακόμη 26 τόνους.

Η βάση των εκτιμήσεων

Για την αξιολόγηση των παγκόσμιων επίσημων αποθεμάτων χρυσού λαμβάνεται υπόψιν σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ καταρτίζει τις παγκόσμιες σειρές του, με την κύρια διαφορά να είναι οι «μη δηλωμένες αγορές» που ανιχνεύονται από αναλυτές του κλάδου.
Με βάση τη παραπάνω μεθοδολογία, τα παγκόσμια επίσημα αποθέματα χρυσού έφτασαν τους 38.764 τόνους τον Ιούνιο του 2023, που είναι περίπου 400 τόνοι περισσότεροι από το προηγούμενο υψηλό που ορίστηκε το 1965 στους 38.347 τόνους.

chart1_19.png
Το νέο ρεκόρ αντανακλά την επιθυμία των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ με τους ολοένα πιο εμφανείς κινδύνους αντισυμβαλλομένου.
Το σημείο καμπής των κεντρικών τραπεζών στις αποθήκες χρυσού ήρθε αμέσως μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, από τότε που αγόρασαν περισσότερους από 7.000 τόνους.
Η αξία των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε κατά 66% από εκείνη τη στιγμή, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν διογκωθεί κατά 30%.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια διεθνή αποθέματα (χρυσού και συναλλάγματος) αυξάνεται από το ιστορικό χαμηλό του 2015.
chaRT3_1.png

Η τιμή του χρυσού έχει πολλά ανοδικά περιθώρια εάν το μερίδιο του χρυσού στα συνολικά αποθέματα (σήμερα 17%) πλησιάσει ποτέ τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του (58%).
Στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, της εργαλειοποίησης του δολαρίου και των υψηλών επιπέδων χρέους σε όλο τον κόσμο (ιστορικά μετριασμένους μέσω του πληθωρισμού), οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό στο άμεσο μέλλον.
Το νέο ρεκόρ στα αποθέματα χρυσού είναι ως επί το πλείστον ένα συμβολικό ορόσημο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης