Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φεύγουν κατά χιλιάδες οι Αρμένιοι από το Nagorno-Karabakh, διαδηλώσεις στο Ερεβάν - Συνάντηση Erdogan – Aliyev

Φεύγουν κατά χιλιάδες οι Αρμένιοι από το Nagorno-Karabakh, διαδηλώσεις στο Ερεβάν - Συνάντηση Erdogan – Aliyev
Η αστυνομία προχώρησε σε 142 συλλήψεις στο πλαίσιο διαδηλώσεων στο Ερεβάν
(upd) Κατά χιλιάδες αποχωρούν οι Αρμένιοι από το Nagorno-Karabakh ύστερα από τον πόλεμο των 24 ωρών της περασμένης εβδομάδας και την κατάπαυση πυρός που επέβαλαν οι Αζέροι, οι οποίοι μεταξύ άλλων απαίτησαν τον πλήρη αφοπλισμό των Αρμένιων αυτονομιστών του Karabakh.
Οι αυτονομιστικές αρχές του Karabakh, οι οποίες είχαν συνομιλίες με τους Αζέρους μετά τις στρατιωτικές συγκρούσεις, υποστηρίζουν πως δεν θέλουν να ζήσουν πλέον στο Nagorno-Karabakh ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς φοβούνται εθνικές εκκαθαρίσεις και διώξεις.
Εκτιμάται ότι στον θύλακα αυτό, τον οποίο οι Αρμένιοι θεωρούν προγονική γη τους, ζουν περίπου 120.000 άνθρωποι.
Πληροφορίες από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως πάνω από 4.850 Αρμένιοι έχουν ήδη περάσει από το Karabakh στην Αρμενία μέσω του διαδρόμου Lachin, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Να παραιτηθεί ο Pashinyan

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει μια ακόμα πολιτική κρίση στην Αρμενία, με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Nikol Pashinyan κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων στο Karabakh.
Η αστυνομία προχώρησε νωρίτερα σήμερα το πρωί στη σύλληψη 142 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας Ερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Pashinyan.
Σημειώνεται πως ο Pashinyan στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Αζέρους, είχε αναγνωρίσει πως το Nagorno-Karabakh αποτελεί μέρος του Αζερμπαϊτζάν.

Συνάντηση Erdogan – Aliyev

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev θα έχει σήμερα ο στενός σύμμαχος του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
O Erdogan θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον θύλακα των Αζέρων, στο Nakhchivan – πρόκειται για μια λωρίδα γης που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρμενία, στην Τουρκία και στο Ιράν.
Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Karabakh.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Erdogan θα συμμετάσχει σε τελετή για έναν αγωγό αερίου, ο οποίος θα φέρει αέριο στο Nakhchivan, και θα εγκαινιάσει μαζί με τον Aliyev μια στρατιωτική εγκαστάταση στο θύλακα, η οποία εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης