Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένας πρώην trader της Goldman Sachs στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ

Reuters: Ένας πρώην trader της Goldman Sachs στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κασελάκης, ο οποίος πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποτε εργάστηκε ως εθελοντής στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών των ΗΠΑ το 2008 για τον τότε γερουσιαστή Joe Biden, έχει μικρή πολιτική εμπειρία
Ο πρώην trader της Goldman Sachs και αρχάριος της πολιτικής, Στέφανος Κασελάκης, εξελέγη αρχηγός του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, που ελπίζει σε επαναφορά μετά από μια βαριά ήττα σε εθνικές εκλογές.
Αυτό επιγράφει το Reuters για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα εκτοξεύτηκε στην εξουσία στο απόγειο της κρίσης χρέους της Ελλάδας το 2015, αλλά έχασε από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και τον Ιούνιο του 2023.
Ο Κασελάκης, 35 ετών, που περιγράφει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο επιχειρηματία της ναυτιλίας, αγωνιζόταν εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου, 38 ετών, δικηγόρου και πρώην υπουργού Εργασίας.
Με καταμετρημένο το 97,39% των ψήφων, κέρδισε το 56,04% έναντι 43,96% του Αχτσιόγλου.

Μικρή πολιτική εμπειρία

Ο Κασελάκης, ο οποίος πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποτε εργάστηκε ως εθελοντής στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών των ΗΠΑ το 2008 για τον τότε γερουσιαστή Joe Biden, έχει μικρή πολιτική εμπειρία.
Ήτνα υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου αλλά δεν εξελέγη.
Έθεσετην υποψηφιότητά του για την ηγεσία στα τέλη Αυγούστου.
Ο Κασελάκης αντικαθιστά τον Αλέξη Τσίπρα, έναν αριστερό, του οποίου η ρητορική κατά της λιτότητας συγκέντρωσε τους ψηφοφόρους γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να δεχτεί μια τρίτη διεθνή διάσωση και περισσότερη λιτότητα.
Παραιτήθηκε τον Ιούνιο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόλις το 18% των ψήφων.
Ο Κασελάκης αναδείχθηκε πρωτοπόρος του πρώτου γύρου των ψηφοφοριών στις 16 Σεπτεμβρίου, διεξάγοντας μια κομψή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποσχόταν να τερματίσει την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας και κέρδισε πέντε υποψηφίους - οι περισσότεροι από αυτούς υψηλόβαθμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμός

Η υποψηφιότητά του δίχασε τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους οποίους είπαν ότι το προφίλ του δεν ταίριαζε στην παραδοσιακή Αριστερά.
Η νίκη του έχει επίσης κλονίσει τους κεντροαριστερούς και συντηρητικούς πολιτικούς του αντιπάλους που τον βλέπουν ως απειλή.
«Αν δεν γνώριζα τον καπιταλισμό από μέσα, αν δεν είχα δει την αδικία του χρήματος, μπορεί να μην ήμουν αριστερός», είπε στο Facebook αυτό το μήνα.
Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Τσίπρα και πρώην υπουργός, ο Νίκος Παππάς, τάχθηκε στο πλευρό του Κασελάκη στον δεύτερο γύρο.
Παντρεμένος με τον νοσοκόμο Tyler Macbeth από το 2019, ο Κασελάκης είπε ότι «ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να έχει έναν πρωθυπουργό ικανό, άφθαρτο, αλώβητο και τυχαίνει να είναι ομοφυλόφιλος».
Η Αχτσιόγλου, μία από τις κύρες διαπραγματεύτριες με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας για εργασιακά ζητήματα το 2016-2019, τον κατηγόρησε για άγνοια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά από μια γκάφα σχετικά με την εθνοτικά διχασμένη Κύπρο.
Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας του Κασσελάκη αποκαλύφθηκε πλήρως αυτή την εβδομάδα, κάνοντας μια διπλωματική γκάφα για τους Έλληνες όταν αναφέρθηκε στην αποσχισθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως κρατίδιο και όχι αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες περιγράφουν ως ψευδοκράτος.
Αργότερα το απέδωσε στην κούραση και στο να μην είναι εξοικειωμένος με τη γλώσσα.
Δεδομένου ότι ο Κασελάκης δεν είναι βουλευτής, πιθανότατα θα χρειαστεί να ορίσει βουλευτή του κόμματος για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
1_357.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης