Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Το Ισραήλ θα αποτύχει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες

Ιράν: Το Ισραήλ θα αποτύχει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες
Η Τεχεράνη δεν έχει κανένα ζήτημα με την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από το αρμόδιο παρατηρητήριο του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, «δεν θα έχουν καμία επιτυχία».
Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi, σε συνέντευξή του στο CNN.
«Κανένα πρόβλημα με την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων»
Στην ίδια συνέντευξη ο Raisi δήλωσε επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να βρίσκονται στη χώρα επιθεωρητές από το όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση των πυρηνικών.
Η δήλωση του Raisi, ότι η Τεχεράνη δεν έχει κανένα ζήτημα με την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από το αρμόδιο παρατηρητήριο του ΟΗΕ, έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη απέκλεισε πολλούς επιθεωρητές που είχαν οριστεί στη χώρα.

Πιο κοντά

Το Ισραήλ έχει έρθει πιο κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο μετά από μια διπλωματική πρωτοβουλία υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, που ήδη από το 2020 πιέζουν για εξομάλυνση των σχέσεων του Τελ Αβίβ με τον αραβικό κόσμο.
Η καθιέρωση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία – που φιλοξενεί μερικούς από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ – θα αποτελούσε μεγάλο κατόρθωμα για το Ισραήλ και θα άλλαζε τη γεωπολιτική ισορροπία της Μέσης Ανατολής.
«Δεν χρειαζόμαστε όπλα μαζικής καταστροφής»
Σχολιάζοντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Raisi δήλωσε:
«Έχουμε ανακοινώσει ξανά και ξανά ότι η χρήση πυρηνικών όπλων, η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής γενικά, δεν έχουν θέση. Γιατί; Επειδή δεν πιστεύουμε σε αυτό, ούτε έχουμε ανάγκη για αυτό.»
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει πει ότι δεν επιθυμούμε να βρίσκονται εδώ επιθεωρητές», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης