Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το colpo grossο της Κίνας κατά των υψηλών επιτοκίων με τις αθρόες αγορές χρυσού - Η προστασία για την επερχόμενη θύελλα στις αγορές

Το colpo grossο της Κίνας κατά των υψηλών επιτοκίων με τις αθρόες αγορές χρυσού -  Η προστασία για την επερχόμενη θύελλα στις αγορές
Το «νέο παράδειγμα» για τη διαμόρφωση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου
Σχετικά Άρθρα
Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της παγκόσμιας νομισματικής τάξης, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων σε τι θα πρέπει να αποτιμώνται;
Δεδομένου του… πάρτι τύπωματος πληθωριστικών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες και της οικονομικής «φούσκας» που έχει διαμορφωθεί, αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα για όλους τους συμμετέχοντες στην οικονομική σφαίρα.
Το τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για τη σύνδεση ενός νομίσματος της ομάδας των BRICS αρχικώς από τη Ρωσία και μετά από τις υπόλοιπες χώρες του Παγκόσμιου Νότου με το χρυσό.
Και αυτό διότι με τη λήξη του οικονομικού κύκλου που ξεκίνησε από την πετρελαϊκή κρίση κατά τη δεκαετία του ’70 ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία του δολαρίου η νέα μορφή της παγκοσμιοποίησης θα έχει ανάγκη ένα νέο νόμισμα το οποίο θα αντανακλά την αναδυόμενη πολυ-πολική πραγματικότητα της παγκόσμιας Νέας Τάξης.

Τι καθορίζει την τιμή του χρυσού;

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας η απάντηση ήταν εύκολη: η τιμή του χρήματος.
Όσο χαμηλότερα έπεφταν, τόσο υψηλότερα αποτιμάτο ο χρυσός και το αντίστροφο.
Ο χρυσός διαδραματίζει το ρόλο του «αντι-δολαρίου» - καταφύγιο για όσους δεν εμπιστεύονται το νόμισμα fiat (νόμισμα κεντρικής τράπεζας) - έτσι φαινόταν φυσικό η τιμή του να αυξάνεται σε έναν κόσμο χαμηλών πραγματικών επιτοκίων και φθηνών δολαρίων.
Με βάση τα παραπάνω, όταν τα επιτόκια ανέβηκαν, ο χρυσός, ο οποίος δεν πληρώνει καμία απόδοση, έγινε φυσικά λιγότερο ελκυστικός, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν
Λοιπόν, όχι πια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blooberg τη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Καθώς τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια εκτοξεύτηκαν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση του 2007-2008, ο χρυσός εμφανίζεται … αδιάφορος!
Οι πραγματικές αποδόσεις —που μετρώνται από τους τίτλους του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό 10 ετών, ή TIPS, — εκτινάχθηκαν ξανά την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ οι τιμές spot υποχώρησαν μόλις 0,5% την ίδια ημέρα.
Την τελευταία φορά που τα πραγματικά επιτόκια ήταν τόσο υψηλά, ο χρυσός είχε περίπου η μισή τιμή.

Η αλλαγή παραδείγματος

Η αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ χρυσού και πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή παραδείγματος για τον τρόπο αποτίμησης του μετάλλου, αφήνοντας τους επενδυτές με αδυναμία να υπολογίσουν την «εύλογη αξία» του σε έναν κόσμο όπου τα κλασικά.. θεωρήματα δεν ισχύτουν .
Επίσης, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν και πότε η παλιά δυναμική θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί εκ νέου – ή αν έχει ήδη επιβεβαιωθεί, απλώς από μια νέα βάση.
Τι κρατάει τις τιμές ψηλά;
Οι αναλυτές επισημαίνουν έναν συνδυασμό μαζικών αγορών από τις κεντρικές τράπεζες – με επικεφαλής την Κίνα – και τους επενδυτές που εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι καλό για τον μέταλλο, ακόμη και όταν η συμβατική λογική… δείχνει πώληση.
«Τα μοντέλα μας μάς είπαν ότι είναι 200 δολ. υπερτιμημένος», δήλωσε ο Marco Hochst, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Berenberg.
Ωστόσο, το 319 εκατομμυρίων ευρώ (340 εκατομμυρίων δολαρίων) επενδυτικό fund της εταιρείας εξακολουθεί να έχει τιποθετήσει περίπου το 7% του ενεργητικού σε χρυσό.

Ποια είναι η εύλογη αξία;

«Κατά την άποψή μας το μέλλον φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό για τον χρυσό».
Υπάρχουν διάφορα διαφορετικά μοντέλα ή υπολογισμοί για την αξιολόγηση της εύλογης αξίας του χρυσού - πολλοί αναλυτές δημιουργούν τη δική τους - αλλά στην ουσία τα περισσότερα αντικατοπτρίζουν τις βασικές αρχές του πού διαπραγματεύεται το χρυσό σε σύγκριση με τις πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο.
Κανονικά, οι διαχειριστές χρημάτων θα πουλούσαν το «επενδυτικό καταφύγιο» καθώς το δολάριο ενισχύεται και οι τόκοι που καταβάλλονται από άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα και τα μετρητά αυξάνονται.

Αλλά δεν το έχουν κάνει στην κλίμακα που θα περίμενε κανείς, δημιουργώντας το μεγάλο «premium» από το σημείο όπου τα επενδυτικά μοντέλα λένε ότι θα έπρεπε να διαπραγματεύονται.
«Δεν έχω απόδοση από τον χρυσό, αλλά μπορώ να πάρω απόδοση σε μετρητά.
Πού θα πάω;» δήλωσε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ameriprise Financial Inc.
«Από αυτή την άποψη, είμαι έκπληκτος με το πόσο ανθεκτικός ήταν ο χρυσός».
Το εν λόγω «premium» έχει διαρκέσει για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς το ρεκόρ αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες βοήθησε το μέταλλο να αντέξει στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.
Υπάρχουν κάποιες αρχικές ενδείξεις ότι η ζήτηση αρχίζει να επιβραδύνεται, καθιστώντας τον χρυσό πιο ευάλωτο στις πτώσεις.
Κρίσιμο για τις προοπτικές θα είναι εάν οι θεσμικοί επενδυτές αποφασίσουν να πουλήσουν εάν οι τιμές δοκιμάσουν νέα χαμηλά.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αντί να καταρρεύσει εντελώς, η σχέση του χρυσού με τα βασικά στοιχεία που καθίζουν τη τιμή του απλώς επαναρυθμίστηκε σε υψηλότερη βάση.
Στα 2.100 δολάρια την ουγγιά το 2024.

Αυτό θα μπορούσε να της επιτρέψει να σημειώσει ρεκόρ εάν οι αποδόσεις των ομολόγων ή το δολάριο πέσει ξανά, σύμφωνα με τον Marcus Garvey του Macquarie, ο οποίος βλέπει τις τιμές να αυξάνονται στα 2.100 δολάρια την ουγγιά το επόμενο έτος καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται.
«Υπήρξε μια πτώση υψηλότερη στην ονομαστική τιμή του χρυσού», είπε ο Garvey.
Λυδία λίθος για την άνοδο της τιμής του μετάλλου μπορεί να αποτελέσει μια αναταραχή παρόμοια με αυτή που έπληξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν καθώς η Silicon Valley Bank βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, προκαλώντας νέες εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια (money market funds) που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Παρά το γεγονός ότι διαπραγματεύεται ήδη με υψηλό premium, το μέταλλο έφτασε σε κοντινή απόσταση από το ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τελικά κατρακύλησε καθώς η κρίση εκτονώθηκε και οι επενδυτές πούλησαν στις υψηλότερες τιμές.
Αλλά άλλοι είναι πιο δύσπιστοι για μια επανάληψη, ιδίως με την απειλή μιας τραπεζικής κρίσης να έχει υποχωρήσει και τα ομόλογα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Με τον χρυσό να φαίνεται σχετικά ακριβός, μπορεί να δυσκολευτεί να προσελκύσει ουσιαστικές επενδυτικές ροές ακόμη και σε μια επιβράδυνση των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο χαρτοφυλάκιο για τον ίδιο σκοπό με τον χρυσό, αλλά συνοδεύονται από αποδόσεις», δήλωσε ο Marco Piersimoni, συνδιαχειριστής του ταμείου Pictet Multi Asset Global Opportunities ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος μείωσε στο μισό την έκθεση στο πολύτιμο μέταλλο τους τελευταίους 12 μήνες.
«Στο τρέχον περιβάλλον ο χρυσός δεν είναι ένα πολύ πειστικό περιουσιακό στοιχείο διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων».

Πέραν όμως από την πορεία των αγορών ευρύτεροι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στην πολιτική και την οικονομία θα αμφισβητήσουν – είτε με τρόπο καταιγιστικό είτε ήπιο – την ηγεμονία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς συναλλαγές.
Η υπερχρέωση των ΗΠΑ και ο συνεπής και σοβαρός γεωπολιτικός ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει πλέον ανοικτά μετά το ξεσπασμα του Ουκρανικού θα ενισχύσουν το ρόλο του χρυσού ως καταφυγίου και τρόπου αποτίμησης της αξίας των αγαθών και τωνπεριουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης