Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Πολωνία επιμένει στο embargo για τα ουκρανικά σιτηρά - Αποκλειστικά μεταφορά τους στις φτωχότερες χώρες

H Πολωνία επιμένει στο embargo για τα ουκρανικά σιτηρά  - Αποκλειστικά μεταφορά τους στις φτωχότερες χώρες
Ο πρόεδρος Andrzej Duda σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει την απαγόρευση πώλησης ουκρανικών σιτηρών στην εγχώρια αγορά είναι σωστή
Η Βαρσοβία είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους της Πολωνίας που θα αποσταλεί περαιτέρω στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, δήλωσε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda.
«Πιστεύω ότι η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διατηρήσει σε ισχύ την απαγόρευση των πωλήσεων ουκρανικών σιτηρών στην πολωνική αγορά είναι σωστή.
Από την άλλη πλευρά, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε στο μέγιστο τη διαμετακόμιση», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TVP.
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί διάδρομοι διαμετακόμισης για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών σε όλη την επικράτεια της χώρας για εξαγωγή «όπου πραγματικά χρειάζεται».
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε το embargo στις προμήθειες σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και ζήτησε από το Κίεβο να παράσχει ένα σχέδιο για την πρόληψη των στρεβλώσεων της αγοράς στις χώρες της ΕΕ έως τις 18 Σεπτεμβρίου.
Μετά από αυτό, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέβαλαν απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ξεκίνησε έρευνα για μη φιλικές ενέργειες των τριών χωρών.
Η Βαρσοβία και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τον Ιούλιο.
Η Ουκρανία επέκρινε την πρωτοβουλία της Βαρσοβίας να παρατείνει την απαγόρευση ως εχθρική κίνηση προς το Κίεβο.
Οι πολωνικές αρχές σημείωσαν ότι τέτοιες δηλώσεις προκάλεσαν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και είπαν ότι το Κίεβο θα πρέπει να είναι πιο ευγνώμων.
Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Mikhail Podolyak παραδέχτηκε ότι όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες το Κίεβο θα θεωρεί τη Βαρσοβία ως στενό φίλο, αλλά όταν τελειώσει η σύγκρουση, η Πολωνία θα είναι αντίπαλος για την Ουκρανία, η οποία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης