Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να επιτρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά υπό προϋποθέσεις

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να επιτρέψει στη συμφωνία για τα πυρηνικά υπό προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας, Hossein Amir Abdollahian συνεχίζεται η ανταλλαγή μηνυμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Το Ιράν είναι σοβαρά αποφασισμένο να επαναλάβει το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας (JCPOA) , εάν τα άλλα μέρη της συμφωνίας είναι έτοιμα να κάνουν το βήμα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres στο Νέα Υόρκη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
«Μιλώντας για την ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ και την απεμπλοκή των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στη Νότια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι πραγματοποιούμε πάντα γόνιμες διαβουλεύσεις με [τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ] σχετικά με το JCPOA», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. στο Telegram.
«Η ανταλλαγή απόψεων με τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο του Σουλτάνου του Ομάν [για την αποκατάσταση του JCPOA] βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.
Εάν τα άλλα μέρη [της συμφωνίας] είναι έτοιμα, είμαστε θετικοί για την αποκατάσταση του JCPOA, ώστε όλα τα μέρη επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ομάν».
Το JCPOA υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018, ενώ ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ανανεώσει τη συμφωνία.
Η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ιράν από τον Απρίλιο του 2021 για την αποκατάστασή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης