Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε περιδίνηση το δολάριο: Ιαπωνία και Κίνα προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων – «Ξεφορτώθηκαν» 2 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο

Σε περιδίνηση το δολάριο: Ιαπωνία και Κίνα προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων – «Ξεφορτώθηκαν» 2 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο
Τα επίσημα αποθεματικά σε δολάρια της Ιαπωνίας ύψους 1,11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύουν  το 4,4% της συνολικής αγοράς, επίσης σε ιστορικό χαμηλό, ενώ το απόθεμα 835 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι περίπου το 3,4% του συνόλου, στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας
Σχετικά Άρθρα
Κάποτε θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας η Ιαπωνία ή η Κίνα να παρενέβαιναν στην αγορά συναλλάγματος για να πουλήσουν δολάρια προκειμένου να στηρίξουν τα νομίσματά τους και ταυτόχρονα να ρευστοποιούσαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα – ο ουρανός θα γύριζε ανάποδα.... επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.
Θα ήταν ένα σενάριο δύσκολο να το φανταστεί κανείς ακόμη και πριν από 10 χρόνια, αλλά είναι πραγματικότητα τώρα, επειδή οι δύο κορυφαίοι κάτοχοι αμερικανικού χρέους στον κόσμο αποσύρονται από την κατοχή του - είτε μεμονωμένα είτε ακόμη και μαζί.
Το συνδυασμένο αποτύπωμα των κίνήσεων των κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας και της Κίνας στη μεγαλύτερη, βαθύτερη και με μεγαλύτερη ρευστότητα αγορά κρατικών ομολόγων στον κόσμο βρίσκεται τώρα σε ιστορικό χαμηλό - τουλάχιστον από τότε που άρχισαν να συλλέγονται συγκρίσιμα στοιχεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Χάθηκε το συνολικό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα που είναι διαθέσιμα τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ισοδυναμεί με το 7,8% των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, λιγότερο από το ένα τρίτο του ρεκόρ του sell off, στο 25,4%, που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2007.
Τα επίσημα αποθεματικά σε δολάρια της Ιαπωνίας ύψους 1,11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει το 4,4% της συνολικής αγοράς, επίσης σε ιστορικό χαμηλό, ενώ το απόθεμα 835 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας είναι περίπου το 3,4% του συνόλου, το χαμηλότερο επίπεδο της 20ετίας.
Αντίθετα, η Federal Reserve κατέχει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 20% της συνολικής αγοράς.

Οι επόμενες κινήσεις

Βεβαίως, η Ιαπωνία και η Κίνα εξακολουθούν να είναι υπολογίσιμες δυνάμεις στην αγορά χρέους.
Είναι με απόσταση οι δύο κορυφαίοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων στον κόσμο και το απόθεμα της Κίνας είναι πιθανώς σημαντικά μεγαλύτερο όταν συνυπολογίζονται οι κρατικές τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία και οι «ύποπτες» εξωχώριες συμμετοχές σε τρίτες χώρες όπως το Βέλγιο και η Βρετανία.
Αλλά δεν κυριαρχούν στην αγορά κρατικών ομολόγων όπως κάποτε, λένε αναλυτές της αγοράς του αμερικανικού χρέους, ούτε η απειλή της πώλησής τους προκαλεί τον ίδιο φόβο στους επενδυτές ομολόγων, στις παγκόσμιες αγορές γενικότερα, ακόμη και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον.
Αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα στη δεκαετία του 2000 πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν η Ιαπωνία, οι εξαγωγείς πετρελαίου και οι αναδυόμενες οικονομίες - ειδικά η Κίνα - ανακύκλωσαν τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματά τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα προκειμένου να δημιουργήσουν τεράστα συναλλαγματικά αποθέματα.
China & Japan share of US bond market falls to record low

«Καμία ξένη κεντρική τράπεζα δεν κατέχει την αγορά ομολόγων, για να το πω έτσι.
Η αγορά καθοδηγείται βασικά από ένα σύνολο στοιχημάτων στη Fed, όχι από ροές από οποιαδήποτε χώρα αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Brad Setser, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η Ιαπωνία και η Κίνα ήταν και οι δύο αγοραστές κρατικών ομολόγων τον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα των διαθέσιμων στοιχείων.
Τα προσαρμοσμένα στην αποτίμηση στοιχεία από τους οικονομολόγους της Fed, Carol Bertaut και Ruth Judson, δείχνουν ότι η Κίνα και η Ιαπωνία πρόσθεσαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια και 6 δισεκατομμύρια δολάρια στα συναλλαγματικά αποθέματά τους.
Τα κρατικά ομόλογα της Κίνας μειώθηκαν κατά 34 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα στην αποτίμηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και το χρέος των αμερικανικών οργανισμών αυξήθηκε σχεδόν κατά 20 δισ. δολάρια.
Japan's share of US bond market at all-time low

China's share of US bond market lowest since 2002
Το απόθεμα κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το απόθεμα των εγχώριων αγοραστών μειώθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το συνολικό απόθεμα κρατικών ομολόγων των ξένων κεντρικών τραπεζών αυξήθηκε κατά 26,5 δισ. δολάρια στα 3,54 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο και κατά σχεδόν 100 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Judson και Bertaut.
Αυτό συνδέεται με τις συμμετοχές του επίσημου τομέα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που κατέχει Fed, τα οποία αυξήθηκαν κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Αυτό είναι πολύ, αλλά οδεν αρκεί να συμβαδίσει με την αύξηση της προσφοράς.
Η Fed συνεχίζει να μειώνει τις συμμετοχές της κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εκτοξεύονται.
Με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, το διευρυνόμενο χάσμα αποδόσεων ωθεί το γιουάν και το γιεν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.
Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν, ή REER, είναι επίσης κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών και η τιμή REER του γιουάν είναι η χαμηλότερη σε μια δεκαετία.
Japanese yen near 50-year low
Οι εικασίες αυξάνονται ότι το Πεκίνο ή το Τόκιο θα μπορούσαν σύντομα χρησμοποιήσουν τις συμμετοχές τους στα κρατικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν την παρέμβαση πώλησης δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος – γεγονός που θα προκαλέσει νέο sell off στο αμερικανικό χρέος…
Το Τόκιο είναι πιο πιθανό να κάνει το μεγάλο βήμα, όπως έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Οι γύροι των παρεμβάσεων στήριξης του γιεν προσέγγισαν το ρεκόρ των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρηματοδοτήθηκαν κυρίως μέσω αμερικανικών εντόκων γραμματίων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες, εν τω μεταξύ,εφαρμόζοντας μια μετριοπαθή νομισματική πολιτική  καθαρίζουν το πλεόνασμα γιουάν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία «βασικά σταθερή σε λογικό και ισορροπημένο επίπεδο» και το Πεκίνο διαθέτει άλλα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας και διαχείρισης συναλλαγματικών ισοτιμιών προκειμένου να σταθεροποιήσει το νόμισμα χωρίς να πουλήσει κρατικά ομόλογα.
Τουλάχιστον προς το παρόν…
«Δεν βλέπουμε ακόμη σημάδια sell off αμερικανικου χρέους για σκοπούς παρέμβασης στη αγορά συναλλάγματος, αλλά η περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου, ιδιαίτερα έναντι του γιουάν και του γιεν, δημιουργεί κινδύνους», έγραψαν στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America την περασμένη εβδομάδα.
Chinese yuan at 10-year low
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης