Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει κάτω από 4% και 4,8% αντίστοιχα ο δομικός πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη - Χαμηλά δύο ετών

Πέφτει κάτω από 4% και 4,8% αντίστοιχα ο δομικός πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη - Χαμηλά δύο ετών
Σε χαμηλό δύο ετών ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, 12 μηνών στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Οι σχεδιαστές πολιτικής στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ελπίζουν να έχουν καλά νέα αυτή την εβδομάδα από την επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Στις ΗΠΑ, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, μπορεί να βρεθεί κάτω από το 4% τον Αύγουστο, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 4,8% τον Σεπτέμβριο — σε χαμηλό 12 μηνών.
Αυτές οι μετρήσεις, αν επιβεβαιωθούν, θα καθησυχάσουν τους αξιωματούχους της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα Fed και EKT έστειλαν σήμα στις αγορές ότι η νομισματική σύσφιξη μπορεί να σταματήσει προς το παρόν, μετατοπίζοντας την εστίαση στο πόσο θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν  προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα αύξησης των τιμών.
Ορισμένες πρόσφατες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη συνέπειες.
Ο συνολικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) που παρακολουθεί η Fed και ανακοινώνεται την προσεχή Παρασκευή 29/9 αναμένεται να καταγράψει τις ισχυρότερες αυξήσεις του για φέτος σε μηνιαία βάση.
Αντίθετα, ο γενικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα, είναι πιθανό να έχει υποχωρήσει σημαντικά – φτάνοντας το 4,5%, που αποτελεί χαμηλό δύο ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης