Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική: Υπερεκπροσωπείται η Δύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική: Υπερεκπροσωπείται η Δύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι τρεις χώρες συμμετέχουν στο forum διαλόγου IBSA (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), που δημιουργήθηκε το 2003 για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των κρατών
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής τόνισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ το Σάββατο 23 Σεπτεμμβρίου 2023.
Οι τρεις χώρες συμμετέχουν στο forum διαλόγου IBSA (Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), που δημιουργήθηκε το 2003 για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ αυτών των κρατών.
«Οι Υπουργοί τόνισαν ότι ενώ η συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ένα κρίσιμο διεθνές εγχείρημα, η προώθηση της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παραμείνει επείγουσα και κορυφαία προτεραιότητα.
Οι Υπουργοί εξέφρασαν απογοήτευση για την παράλυση που παρατηρήθηκε στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες στερούνται διαφάνειας.
Οι διαδικασίες και δεν οδήγησαν σε απτή πρόοδο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής τόνισαν ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε προς μια διαδικασία προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και «προέτρεψαν να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων εντός δεδομένου χρονικού πλαισίου για αυτό το θέμα, ξεκινώντας διαπραγματεύσεις βάσει κειμένου που βασίζονται σε ενιαίο ολοκληρωμένο κείμενο, σε επίσημο πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την ταχεία υλοποίηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την επέκταση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συμπεριλάβει την εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στην Αφρική , την Ασία και τη Λατινική Αμερική τόσο σε μόνιμες όσο και σε μη μόνιμες κατηγορίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια μεταρρυθμισμένη, αντιπροσωπευτική, δίκαιη, ανταποκρινόμενη και αποτελεσματικό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αντανακλά τις σύγχρονες παγκόσμιες πραγματικότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι διαπραγματευτές υποστήριξαν «τη νόμιμη επιθυμία των αφρικανικών χωρών να έχουν μόνιμη παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξαν την επιθυμία της Βραζιλίας και της Ινδίας να λάβουν μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης