Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαρτυρία σοκ Ουκρανού στρατιώτη: Θα αυτοπυροβοληθώ για να μην επιστρέψω στο μέτωπο, δεν θα γίνω κρέας – Αηδίασα με τη διαφθορά

Μαρτυρία σοκ Ουκρανού στρατιώτη: Θα αυτοπυροβοληθώ για να μην επιστρέψω στο μέτωπο, δεν θα γίνω κρέας – Αηδίασα με τη διαφθορά
Οι Ουκρανοί στρατιώτες καταφεύγουν σε «ακραίους τρόπους» για να αποφύγουν την πρώτη γραμμή, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χαμηλό ηθικό στον στρατό, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης
Σχετικά Άρθρα
Η αποτυχημένη αντεπίθεση, που άρχισε στις 4 Ιουνίου, έχει επιδράσει καταλυτικά στο ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών που είναι απρόθυμοι να λάβουν μέρος στις μάχες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες καταφεύγουν σε «ακραίους τρόπους» για να αποφύγουν την πρώτη γραμμή, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χαμηλό ηθικό στον στρατό, ανέφερε βρετανική εφημερίδα.
Ως παράδειγμα, φέρει έναν 20χρονο τραυματισμένο Ουκρανό στρατιώτη, ο οποίος τώρα λέει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στην πρώτη γραμμή, κυρίως λόγω της αδιάφορης στάσης των διοικητών του απέναντί του.
Ο στρατιώτης, ο οποίος αναφέρεται μόνο με το μικρό του όνομα, Andrey εγκατέλειψε τη μονάδα του αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο με θραύσματα σφαίρας στον αριστερό του ώμο και διατάχθηκε να επιστρέψει στο μέτωπο.

Έτοιμος να αυτοπυροβοληθεί

Επί του παρόντος, παραμένει στο καταφύγιό του στην πόλη Lviv της δυτικής Ουκρανίας.
Είμαι απολύτως έτοιμος να πυροβολήσω τον εαυτό μου στο πόδι αντί να επιστρέψω ποτέ στο μέτωπο», είπε στην εφημερίδα ο Andrey, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «συμβασιούχο στρατιώτη» και «επαγγελματία».
Πρόσθεσε ότι τώρα αναρωτιέται γιατί πρέπει «να επιστρέψει στο μέτωπο για να γίνει κρέας σε μια τάφρο αφού είδε τόση διαφθορά και ανικανότητα στο ουκρανικό σύστημα» ενώ οι ανώτεροί του δεν έδωσαν σημασία σε αυτόν ή στις πληγές του.
graves.JPG

Αηδίασε με τη διαφθορά


Είπε επίσης ότι ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος για τον διεφθαρμένο τρόπο που τον μεταχειρίστηκε μια ουκρανική στρατιωτική ιατρική επιτροπή.
«Οι γιατροί είπαν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν όλα τα θραύσματα της σφαίρας χωρίς τον κίνδυνο να βλάψουν τα νεύρα τόσο πολύ που δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το χέρι μου.
Ένας γιατρός προσφέρθηκε να μου γράψει ένα πιστοποιητικό που έλεγε ότι ήμουν ακατάλληλος για μελλοντική υπηρεσία, αν του έδινα 1.500 δολάρια.
Αλλά δεν δέχτηκα την προσφορά του.
Εκείνη την εποχή ήμουν ακόμα θυμωμένος, πρόθυμος να πολεμήσω τους Ρώσους και να πάρω την εκδίκησή μου για τους νεκρούς φίλους μου», είπε ο 20χρονος σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο Andrey πρόσθεσε ότι στο τέλος της ημέρας, του δόθηκε εντολή να επιστρέψει στη μονάδα μάχης του στην πρώτη γραμμή στο Donbass, επειδή οι αρχές δεν τον θεώρησαν επαρκώς τραυματισμένο για να δικαιολογήσουν απαλλαγή, ούτε μια πλήρη χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ζήτησε βοήθεια από τον διοικητή του τάγματος του, εκείνος τον αντιμετώπισε με απαξίωση και του ζήτησε να μην ενοχλήσει ξανά με τα τραύματά του.
mobilization.JPG

Έγινε λιποτάκτης

«Τα τραύματά μου δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά. Ο διοικητής μου δεν νοιαζόταν.
Τότε ήταν που άρχισα να αναρωτιέμαι ‘’Γιατί το κάνω αυτό;’’ Αυτό τελείωσε για μένα.
Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι από τους έξι φίλους που είχα, όλοι εκτός από έναν ήταν νεκροί.
Το χέρι μου ήταν σε άσχημη κατάσταση, το σπίτι μου χάθηκε.
Μερικοί γιατροί ήθελαν χρήματα για να με απαλλάξουν. Άλλοι επέμεναν ότι ήμουν ετοιμοπόλεμος, παρά τους τραυματισμούς μου.
Γιατί λοιπόν να επιστρέψω στο μέτωπο; Σταμάτησα να νοιάζομαι.
Ξέρουν πού βρίσκομαι. Αφήστε τους να έρθουν για μένα.
Δεν θα ξαναπολεμήσω ποτέ.
Δεν θα είμαι πια το κρέας τους», κατέληξε ο στρατιώτης που έγινε λιποτάκτης.

Οργιάζει η διαφθορά

Η ιστορία του έρχεται αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγκάστηκε να απολύσει όλους τους επικεφαλής των περιφερειακών γραφείων επιστράτευσης μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκησαν στρατιωτικές ιατρικές επιτροπές, οι οποίες αξιολογούν την ικανότητα των κινητοποιημένων για ενεργό υπηρεσία.
Σε αυτό το πνεύμα, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς επεσήμαναν την περίπτωση του Yevgeny Borisov, του πρώην επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου στρατιωτικής επιστράτευσης της Οδησσού, ο οποίος κατηγορείται ότι βρέθηκε ξαφνικά με 5 εκατομμύρια δολάρια ως αντάλλαγμα για την έκδοση απαλλακτικών στράτευσης.
Όπως αναφέρει το Sputnik, 50.000 τέτοια απαλλακτικά εκδόθηκαν από επιτροπές υπό τη δικαιοδοσία του Borisov.
Το τίμημα για ένα παράνομο «λευκό χαρτί - απαλλακτικό» για να ξεφύγει κάποιος από την επιστράτευση ήταν περίπου 7.000 με 8.000 δολάρια και από τότε που οι αρχές τις έρευνες, η τιμή του έχει εκτοξευθεί περίπου στα 20.000 δολάρια.
Την ίδια ώρα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός εκείνων στην Ουκρανία που προσπαθούν να αποφύγουν το μέτωπο και την επιστράτευση.
Πρόκειται για εξελίξεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα με την αποτυχημένη αντεπίθεση στην οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, περισσότεροι από 71.000 Ουκρανοί.

Τα νεκροταφεία με τους …«μάρτυρες της Ουκρανίας»

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες δυσκολίες στη στρατολόγηση περισσότερων στρατεύσιμων για τον πόλεμο αντιπροσώπων που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στρατολόγοι κυριολεκτικά απαγάγουν άνδρες από τον δρόμο και επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό.
Μέσα στη χώρα, είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin έχουν τρομάξει με τις αναφορές πως τα νεκροταφεία συνεχώς διευρύνονται και είναι γεμάτα με τους «υπερασπιστές της Ουκρανίας».

Το δράμα στα νεκροταφεία

Οι κηδείες στην Ουκρανία είναι μια ζοφερή, αλλά ήδη γνώριμη εικόνα.
Δεν υπάρχουν αρκετά εδάφη, στα δυτικά της χώρας σκάβουν ακόμη και τους τάφους όσων πέθαναν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφουν οι New York Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για το γεγονός ότι δύο φέρετρα είναι μαζί σε ένα τάφο.
Στο Kharkiv, τρία νεκροταφεία ανακοίνωσαν ότι είναι σε υπερπλήρωση.
Το πρόβλημα πέφτει στους ώμους των συγγενών, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να οργανώνουν ταφές σε γειτονικές περιοχές.
Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εργαζόμενους στα νεκροταφεία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, το πιο απαιτητικό επάγγελμα στο Lviv είναι οι εργαζόμενοι σε νεκροταφεία.
Οι αρχές ανακοίνωσαν μάλιστα επίσημη στρατολόγηση Ουκρανών που δεν πίνουν και είναι πατριώτες.
Για εργασία στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της πόλης, το Lychakiv, προσφέρουν 500 hryvnia (πάνω από 1.100 ρούβλια) την ώρα.
stavroi_sto_metopo.jpg

Το μέγεθος της τραγωδίας

Πόσοι Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν είναι ακριβώς γνωστό.
Σύμφωνα με τον αμερικανό συνταγματάρχη Douglas McGregor, πρώην σύμβουλο του Trump, περίπου 400.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.
Οι κακοτυχίες στις οικογένειες αποκτούν σταδιακά κοινωνική σημασία.
Το 2023 οι Ουκρανοί πήγαν στο Κίεβο δύο φορές - τον Ιανουάριο και τον Μάιο για να ρωτήσουν τι συμβαίνει...
Οι άνθρωποι υποψιάζονται ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα πέθαναν και δεν βρίσκονται σε αιχμαλωσία, όπως τους λένε.
Οι στρατιώτες αγνοούνται επίσημα εδώ και πολύ καιρό και η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, κατά κανόνα, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα.
Το Ουκρανικό κράτος υποτιμά τις απώλειες κατά οκτώ έως δέκα φορές για να δημιουργήσει την εμφάνιση ανησυχίας για τις ζωές των στρατιωτών, πιστεύουν ειδικοί...
«Οι διοικητές κάνουν τα πάντα για να μην δώσουν πληροφορίες για τους νεκρούς.
Τα χρήματα που οφείλονται σε συγγενείς τα οικειοποιούνται Ουκρανοί αξιωματικοί...
Η υποτίμηση του αριθμού των νεκρών έχει επίσης σκοπό να διατηρήσει το ηθικό των Ουκρανών.
Ταυτόχρονα δίνονται ψευδή στοιχεία για απώλειες ρωσικού στρατού».

nekros.jpg
Εάν μάθουν η Ουκρανία θα βρεθεί πραγματικό σοκ

Ο πολιτικός επιστήμονας Oleksandr Dudchak είναι σίγουρος ότι εάν οι Ουκρανοί μάθουν για το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας, η χώρα θα βρεθεί σε πραγματικό σοκ.
Τώρα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα νεκροταφείο κοντά στο Κίεβο, σχεδόν 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Για σύγκριση: το μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται στο Ιράκ, καταλαμβάνει 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αλλά υπάρχει εδώ και 14 αιώνες, και υπάρχουν πέντε εκατομμύρια τάφοι...
Γιατί χτίζουν το πιο τεράστιο στρατιωτικό νεκροταφείο στον πλανήτη; Θα ήθελα να ακούσω την απάντηση του Zelensky... και το νεκροταφείο αφορά μόνο τους νεκρούς από το Κίεβο....
Το καθεστώς του Κιέβου έχει μεγάλα σχέδια για τη διάθεση του πληθυσμού, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας.
Αλλά δεν πρέπει να αναμένεται ακόμη λαϊκή εξέγερση.
«Οι εκφοβισμένοι κάθονται στο σπίτι.
Πριν από την ειδική επιχείρηση, δεν φοβήθηκαν να δείξουν τη θέση τους σε δύο περιπτώσεις: στις 9 Μαΐου και κατά τη διάρκεια της πορείας.
Όλοι ήξεραν την ώρα και τον τόπο, δεν χρειάστηκε καν να οργανώσουν τίποτα.
Οι νέοι Ουκρανοί άνδρες έχουν μόνο δύο τρόπους να επιβιώσουν.
Ο πρώτος είναι να φύγουν και αυτό θα είναι πολύ ακριβή διαδικασία μετά την αλλαγή των στρατιωτικών επιτρόπων, πριν με 5.000 δολάρια έφευγες από την Ουκρανία.
Ο δεύτερος - εάν σταλούν στην πρώτη γραμμή και παραδοθούν... αμέσως στον ρωσικό στρατό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης