Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Dombrovskis (ΕΕ) στην Κίνα - «Πολύ ανισόρροπες» οι εμπορικές μας σχέσεις - Θέλουμε νέες συμφωνίες

Ο Dombrovskis (ΕΕ) στην Κίνα - «Πολύ ανισόρροπες» οι εμπορικές μας σχέσεις - Θέλουμε νέες συμφωνίες
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπεται την Κίνα στο πλαίσιο του «Οικονομικού και Εμπορικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου» ΕΕ-Κίνας
Σχετικά Άρθρα
Η εμπορική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας είναι «πολύ ανισόρροπη», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της ΕΕ Valdis Dombrovskis, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας του.
Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την ευπάθειά της σε ότι αφορά τα «στρατηγικά προϊόντα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεσμεύεται από την Κίνα, με την οποία έχει ρεκόρ εμπορίου, δήλωσε ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Bund στη Σαγκάη, το Σάββατο 23/9
Η ΕΕ έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να επιτύχει νέα ισορροπία στη σχέση της με την Κίνα, επιδιώκοντας να μειώσει την εξάρτησή της από το Πεκίνο και τις κινέζικες επιχειρήσεις, διατηρώντας όμως παράλληλα την πρόσβαση στην αχανή κινέζικη αγορά.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε μια κίνηση που ενόχλησε το Πεκίνο.
«Είναι μια γυμνή πράξη προστατευτισμού που θα διαταράξει σοβαρά και θα στρεβλώσει την παγκόσμια αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής έρευνας.
Οι τρέχουσες συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο του «Οικονομικού και Εμπορικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου» ΕΕ-Κίνας — ένα σημαντικό φόρουμ που στο πλαίσιο του οι ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι και των δύο πλευρών μπορούν να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη μακροοικονομία, το εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Xi Jinping και της Ursula von der Leyen της ΕΕ που μπορεί να ακολουθήσει αργότερα αυτό το έτος.
Ο Valdis Dombrovskis αναμένεται να πει στο Πεκίνο ότι χρειάζονται συγκεκριμένες συμφωνίες σε μια προσπάθεια επαναφοράς της σχέσης ΕΕ - Κίνας στο προηγούμενο επίπεδο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της ΕΕ.
Θα προσπαθήσει επίσης να εξηγήσει στους Κινέζους ομολόγους του ότι η έρευνα για τις επιδοτήσεις στα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα ακολουθήσει αυστηρά τα διαδικαστικά βήματα και θα επιδιώξει τη συνεργασία του Πεκίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης