Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofA: Θα σκάσει η φούσκα των μετοχών το α' εξάμηνο 2024, αν τα επιτόκια μείνουν ψηλά για πολύ καιρό

BofA: Θα σκάσει η φούσκα των μετοχών το α' εξάμηνο 2024, αν τα επιτόκια μείνουν ψηλά για πολύ καιρό
Οι επενδυτές απέσυραν 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα -  Ηταν η υψηλότερη εκροή εδώ και 20 μήνες, εν μέσω αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και ανησυχίας της Fed
Σχετικά Άρθρα
Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές υψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η Bank of America.
Επρόκειτο για υψηλότερη εκροή που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2022, εδώ δηλαδή και περισσότερο από ενάμισι χρόνο, αθώς οι αγορές εξετάζουν την πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την Bank of America.
Οι εκροές ξεκίνησαν με πολύ επιθετικό χαρακτήρα στις αρχές της εβδομάδας, αλλά περιορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Fed που έγινε την Τετάρτη 20/9, όπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ J. Powell προειδοποίησε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια για περισσότερο από όσο περίμεναν οι αγορές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν λίγο μετά τις δηλώσεις Powell, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αγγίζει το 4,49%, το υψηλότερο επίπεδό της από το 2007.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του διετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.
Η παραμονή των επιτοκίων στα ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβλήματα για τις μετοχές, ανέφεραν οι αναλυτές, προαναγγέλοντας ένα δύσκολο 2024 για τη χρηματιστηριακή αγορά.
«Η έκπληξη του πρώτου εξαμήνου του 2023 ήταν ότι δεν ειχαμε ύφεση. Η έκπληξη του δεύτερου εξαμήνου του 23 είναι τα επιτόκια «θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» , δήλωσε ο στρατηγικός  αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett σε σημείωμά του την Παρασκευή 22/9.

Ύφεση στην οικονομία, κραχ στην αγορά μετοχών

Τα υψηλότερα επιτόκια για μια πιο παρατεταμένη περίοδο αυξάνουν τον κίνδυνο μιας «σκληρής προσγείωσης», προειδοποίησε, δηλαδή της πιθανότητας η αμερικανική οικονομία να βυθιστεί σε μια σοβαρή ύφεση, αλλά και τον κίνδυνο «να σκάσει και να καταρρεύσει» η αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Αν και η τράπεζα δεν περιλαμβάνει πια την ύφεση στο βασικό της σενάριο για το 2023, τα σημάδια ότι η οικονομία οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση «παρατάσσονται» και δείχνουν προς για το 2024, είπε ο Hartnett.
Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς κρατικού ομολόγου, που αποτελεί το περιβόητο «σήμα της αγοράς ομολόγων για ύφεση», αυξήθηκε κατά άλλες 110 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,8%, ενώ το ποσοστό προσωπικών αποταμιεύσεων αυξήθηκε μεταξύ 4%-5%, δείχνουν τα στοιχεία της Bank of America.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης