Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημα οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν την αποτυχία… στόχος όχι η Κριμαία αλλά το Tokmak – Οι Ρώσοι έπληξαν Leopard με Γερμανούς

Επίσημα οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν την αποτυχία… στόχος όχι η Κριμαία αλλά το Tokmak – Οι Ρώσοι έπληξαν Leopard με Γερμανούς
Alexander Tarnavsky (διοικητής Ουκρανικών στρατευμάτων): Ο ελάχιστος στόχος για την Ουκρανία είναι να φθάσει στο Tokmak νότια της Zaporizhia - Alexey Danilov (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Ουκρανίας): Η Ουκρανία δεν έχει σχέδιο σε περίπτωση που εξαντληθούν τα όπλα των αμερικανών 
(upd 26) Η ένταση των εχθροπραξιών από τις Ουκρανικές δυνάμεις έχει μειωθεί αισθητά μετά την παταγώδη αποτυχία της αντεπίθεσης…
Οι βασικοί στόχοι του Ουκρανικού στρατού ήταν να σπάσουν την γραμμή άμυνας και να προελάσουν προς Μελιτόπολη, Θάλασσα του Azov και εν συνεχεία να καταλάβουν την Κριμαία.
Αυτό ήταν το σχέδιο των Ουκρανών που εκπόνησαν με τους αμερικανούς και την CIA…
Όμως όλος αυτός ο σχεδιασμός κατέρρευσε αφού η ρωσική άμυνα αποδείχθηκε απόρθητη…
Ήδη οι Ουκρανοί επίσημα αναγνωρίζουν ότι στόχος είναι η πόλη Tokmak που βρίσκεται νότια της Zaporizhia και ελέγχουν οι Ρώσοι… αλλά προφανώς οι Ουκρανοί δεν έχουν τις δυνατότητες να πετύχουν ούτε αυτό τον στόχο…
Τα δύο πρώτα κύματα αντεπίθεσης απέτυχαν και οι Ουκρανοί προετοιμάζουν το τρίτο και τελευταίο κύμα αντεπίθεσης… και όπου βγει…
Σε μία εξέλιξη που έγινε γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου (23/9/2023) οι Ρώσοι χτύπησαν άρμα μάχης Leopard με γερμανικό πλήρωμα στη Zaporizhia. 

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν Leopard με γερμανικό πλήρωμα στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης Leopard που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία με πλήρωμα αποτελούμενο από στρατιωτικό προσωπικό του Γερμανικού Στρατού (Bundeswehr), όπως μετέδωσε το RIA Novosti.
Αυτό δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο διοικητής μίας ρωσικής ομάδας αναγνώρισης στην κατεύθυνση Zaporizhia με τον κωδικό Legend (θρύλος).
«Όταν σταματήσαμε την επόμενη επίθεσή τους, πλήξαμε το Leopard και κινηθήκαμε προς τον καμένο εξοπλισμό του.
Και διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός του τανκ ήταν σοβαρά τραυματισμένος και οι υπόλοιποι νεκροί.
Ο οδηγός, όταν συνήλθε και μας είδε, άρχισε να φωνάζει "nicht shissen" (μην πυροβολείτε)», είπε ο διοικητής της ομάδας.
Ο Legend τόνισε ότι ξέρει καλά γερμανικά».
«Ο οδηγός του κατεστραμμένου τανκ είπε πολλές φορές ότι δεν είναι μισθοφόρος, αλλά στρατιώτης της Bundeswehr και ολόκληρο το πλήρωμα από μία συγκεκριμένη ταξιαρχία», πρόσθεσε ο Ρώσος διοικητής.

Ρωσία: Είναι νόμιμοι στόχοι

Μάλιστα ο Γερμανός στρατιωτικός όταν δεχόταν τις πρώτες βοήθειες κατονόμασε την ταξιαρχία και τη θέση του.
Όπως πρόσθεσε ο διοικητής, όταν ανέκρινε τον Γερμανό στρατιώτη, ο γιατρός της ρωσικής ομάδας αναγνώρισης του είπε ότι ο οδηγός έχασε πολύ αίμα καθώς τραυματίστηκε σοβαρά και δεν θα ζούσε πολύ ακόμη.
Η Μόσχα έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει απευθυνόμενη στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι κάθε προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα αποτελέσει νόμιμο στόχο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση - όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.
Εξάλλου στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του στρατού «Osman» χτύπησαν ένα αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα MRAP International MaxxPro στην περιοχή του χωριού Verbovoye στην κατεύθυνση Zaporizhia, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.
Σύμφωνα με πληροφορίες το όχημα μάχης του ουκρανικού πεζικού επλήγη από βλήμα φορητού αντιαρματικού συστήματος.
Αφού χτυπήθηκε, το MaxxPro πήρε φωτιά και εξερράγη.

 Οι Ουκρανοί συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις στην Κριμαία...

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, συστήματα αεράμυνας έχουν τεθεί σε λειτουργία στη Σεβαστούπολη
«Συντρίμμια πυραύλων έπεσαν στην προβλήτα στην περιοχή Sukharnaya Balka».
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Σεβαστούπολη, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ εντοπίστηκε κοντά στη Μαύρη Θάλασσα
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, η Ουκρανία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη και η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε πέντε πυραύλους.
Το ιστορικό κτίριο του αρχηγείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη ζημιές και ένας στρατιώτης σκοτώθηκε.
Το τμήμα της ρουκέτας που έπεσε στο κέντρο της πόλης αφαιρέθηκε με προφυλάξεις και καταστράφηκε στο σημείο δοκιμών.
Αργότερα, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Nikolai Oleshchuk, παραδέχτηκε στην πραγματικότητα ότι η Ουκρανία χτύπησε τη Σεβαστούπολη.
Στο κανάλι του στο Telegram, έγραψε ότι «ευχαριστεί τους πιλότους».
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow που δώρισε η Βρετανία.

Alexander Tarnavsky (διοικητής Ουκρανικών στρατευμάτων): Ο ελάχιστος στόχος για την Ουκρανία είναι να φθάσει στο Tokmak νότια της Zaporizhia

Ο διοικητής της επιχειρησιακής ομάδας των ουκρανικών στρατευμάτων «Tavria» Alexander Tarnavsky ισχυρίζεται ότι για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις η ελάχιστη απαίτηση για μια «επιτυχημένη» αντεπίθεση θα ήταν η κατάληψη της πόλης Tokmak στην περιοχή Zaporozhye.
Ο επικεφαλής του δημόσιου κινήματος Zaporizhia «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία», Vladimir Rogov, τόνισε ότι η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μετέφερε στρατηγικές εφεδρείες στην κατεύθυνση Orikhiv κοντά στο χωριό Robotyne στην περιοχή Zaporozhye.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συσσωρεύουν δυνάμεις για το τρίτο κύμα επίθεσης για να προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πρώτη γραμμή άμυνας, κάτι που δεν έχουν καταφέρει να κάνουν για περισσότερους από 3,5 μήνες, ώστε να φθάσουν στην πόλη Tokmak.
«Το Tokmak είναι ένας ελάχιστος στόχος», είπε ο Alexander Tarnavsky σε συνέντευξή του στο CNN, αξιολογώντας τις προοπτικές για την προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο μέτωπο.
Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια σε μια περαιτέρω επίθεση.
Συγκεκριμένα, τα προβλήματα, σύμφωνα με τον Alexander Tarnavsky, ενδέχεται να επηρεάσουν τον βαρύ εξοπλισμό.
Ωστόσο, χαρακτήρισε απίθανους τέτοιους κινδύνους, καθώς ο ουκρανικός στρατός προχωρά «κυρίως χωρίς εξοπλισμό».
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Alexander Tarnavsky, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer, είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα φέρεται να διέρρηξαν την πρώτη γραμμή άμυνας στο νότιο μέτωπο.
Ωστόσο ο Rogov δήλωσε ότι δεν γίνεται λόγος για παραβίαση από τα ουκρανικά στρατεύματα της πρώτης γραμμής άμυνας στην περιοχή Zaporozhye, αφού ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του.
Μέχρι τώρα από την Ουκρανική αντεπίθεση έχουν σκοτωθεί 71.500 Ουκρανοί στρατιώτες…

Alexey Danilov (Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Ουκρανίας): Η Ουκρανία δεν έχει σχέδιο σε περίπτωση που εξαντληθούν τα όπλα των αμερικανών 

 Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν συζητήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που εξαντληθούν τα όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Alexey Danilov σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία προετοιμάζεται για την πιθανότητα να εξαντληθούν τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, ο Danilov απάντησε ότι οι αρχές δεν επρόκειτο να εμπλακούν σε «αφηρημένες συζητήσεις».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε χωριστές συζητήσεις για κάποιου είδους Σχέδιο Β», σημείωσε ο Alexey Danilov.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας δεν είχαν καταλήξει σε κοινή συμφωνία για το τι θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη στη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας.
"Η Δύση δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα μοιάζει μια νίκη για την Ουκρανία.
Μιλούν για βοήθεια, όχι για νίκη...
Αν δεν έχουμε νίκη, τότε η ίδια η ύπαρξη της χώρας μας και η σύγκρουση... θα είναι μόνο θέμα χρόνου, πρόσθεσε ο Danilov.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά σε μια απόφαση να προμηθεύσουν μια μικρή παρτίδα ATACMS με κεφαλή διασποράς στην Ουκρανία.
Η αμερικανική διοίκηση δεν έχει ακόμη δημοσίως ικανοποιήσει το αίτημα των Ουκρανών να τους προμηθεύσει με επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, αλλά δεν αποκλείει αυτή την επιλογή.

Andrei Kartapolov (Κρατική Δούμα - Ρωσία): Η αντεπίθεση των Ουκρανών έληξε άδοξα

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Andrei Kartapolov, πιστεύει ότι η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έληξε απολύτως άδοξα και χωρίς αποτελέσματα.
«Αυτή η περίφημη αντεπίθεση, τελείωσε εντελώς άδοξα χωρίς αποτελέσματα... κάτι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, αλλά τι να κάνουμε, οι μονάδες κρούσης ηττήθηκαν, ο εξοπλισμός καταστράφηκε... οπότε ναι, θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν drones»,

Waltz (Κογκρέσο ΗΠΑ): Η εποχή της Λευκής Επιταγής στην Ουκρανία τελείωσε

Η εποχή της Λευκής Επιταγής για την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τελειώσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής της Φλόριντα Μ. Waltz σε συνέντευξή του στο Fox News.
Σύμφωνα με έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή που υποστήριξε στο παρελθόν την βοήθεια στην Ουκρανία οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει την Ουκρανία σε αδιέξοδο…
Τα ερωτήματα είναι πολλά για το «πόσο καιρό θα είμαστε σε όλα αυτά, για πόσο καιρό θα συμμετέχουμε σε αυτό» και «ποια είναι τα συμφέροντά μας».
Ο Waltz θεωρεί ότι ο Biden ζητά από τους Αμερικανούς να «βγάλουν από τις τσέπες τους» για την Ουκρανία, ενώ δεν κάνουν το ίδιο οι Ευρωπαίοι.
Εξέφρασε επίσης την οργή που η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα του ΝΑΤΟ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
«Έτσι, όλοι υπόσχονται πολλά πράγματα, κάνουν μεγαλειώδεις ομιλίες, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν μόνο ένα μικρό μερίδιο σε σύγκριση με τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν την κατάσταση στα σύνορά τους, οι Αμερικανοί βλέπουν τον αντίκτυπο του «εκτός ελέγχου» πληθωρισμού στα πρατήρια καυσίμων και «ο Biden θέλει τον αμερικανικό λαό να επωμιστεί το βάρος της Ουκρανίας, όχι οι Ευρωπαίοι και όχι η διεθνής κοινότητα ».
«Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο ότι εάν δεν έχουμε κάποιο είδος στρατηγικής και οι Ευρωπαίοι δεν δείξουν δραστηριότητα, δεν μπορώ πλέον να υποστηρίξω την πολιτική της απεριόριστης βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η εποχή της Λευκής Επιταγής τελείωσε», κατέληξε ο Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής.
Προηγουμένως ο Zelensky, ο οποίος περίμενε να λάβει υποσχέσεις για βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε να λάβει 70 φορές λιγότερα: πακέτα στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρνήθηκε να εγγυηθεί την έγκριση του επόμενου αιτήματος του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία και επίσης δεν παρείχε στον Zelensky βήμα στο Καπιτώλιο.

Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο Zelensky ήταν απογοητευμένος με το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια απογοήτευση για τον Zelensky και οι ομιλίες του φάνηκαν να βασίζονται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Earl Rasmussen
«Το ταξίδι του Zelensky δεν είχε τη μεγαλοπρέπεια και τη φιλοξενία που αναμενόταν ξεκάθαρα.
Πολλοί στόχοι δεν επιτεύχθηκαν: μια προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεγαλύτερη διεθνής υποστήριξη, υποδοχή στο Κογκρέσο και μεταφορά πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας».
Σύμφωνα με τον Earl Rasmussen, η επίσκεψη του Zelensky δεν ήταν γεγονός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
O Earl Rasmussen επέστησε την προσοχή σε ένα επικριτικό άρθρο των New York Times που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με το ταξίδι, το οποίο δεν φαίνεται να είναι τυχαίο.
«Δεν υπήρξαν μαζικές φιλοουκρανικές ή αντιρωσικές διαδηλώσεις ούτε στη Νέα Υόρκη ούτε στην Ουάσιγκτον.
Η αίθουσα του ΟΗΕ ήταν στην καλύτερη περίπτωση μισογεμάτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία φαινόταν να βασίζεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα».
«Ναι, έλαβε σχετικά λίγη χρηματοδότηση και λόγια ενθάρρυνσης από τον Πρόεδρο Biden και τον υπουργό Εξωτερικών Blinken, αλλά συνολικά η παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε σε απογοήτευση», είπε ο Earl Rasmussen.
Τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καθορίσουν εάν επιδιώκουν τον τερματισμό της σύγκρουσης ή την κλιμάκωσή της, αυξάνοντας την πιθανότητα εμπλοκής τους.

Johnson (πρώην CIA):  Δεν μπορείς συνέχεια να βάζεις κραγιόν σε ένα γουρούνι   

Με σκωπτικό τρόπο σχολιάζει ο απόστρατος αξιωματικός της CIA Larry Johnson τα αποτελέσματα της επίσκεψης Zelensky στις ΗΠΑ.
Εξήγησε ότι τόσο καιρό οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να μακιγιάρουν την ήττα των Ουκρανών αλλά τώρα αυτό δεν είναι εφικτό.
«Είναι σαν να παίρνεις ένα γουρούνι και του βάζεις κραγιόν για να το κάνεις να φαίνεται όμορφο.
Αυτό ήταν το νόημα του ταξιδιού Zelensky στις ΗΠΑ: έπρεπε να βάλουν λίγο ‘κραγιόν σε ένα γουρούνι.’
Η κατάσταση δεν είναι καλή. Παρά όλους τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο και ανοίγει ο δρόμος προς τη νίκη.
Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και αντί να βρει μεγαλύτερη υποστήριξη εντός της Ευρώπης, με το ΝΑΤΟ να γίνεται πιο ενοποιημένο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Το ΝΑΤΟ καταρρέει όλο και περισσότερο, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά καλά νέα για τον Zelensky, και όμως πρέπει να προσποιηθεί ότι τα πράγματα πάνε καλά.
Αλλά ακόμη και σε μερικές από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, ήταν λιγότερο εύθυμος, λιγότερο σίγουρος. Θα τον δούμε να δείχνει σημάδια αυξανόμενης απογοήτευσης και ανησυχίας τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει ο Johnson.

Ο διεθνής άνεμος αλλάζει…

Η διεθνής υποστήριξη, ειδικά στον παγκόσμιο νότο, δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας, η υποστήριξη στην Ευρώπη φαίνεται να μειώνεται και το Κογκρέσο έχει κουραστεί πρόσθεσε ο Earl Rasmussen.
Ο συνταξιούχος αναλυτής του Πενταγώνου Chuck Spinney, από την πλευρά του, πιστεύει ότι η επίσκεψη δεν ήταν παρόμοια με το ταξίδι στην Ουάσιγκτον το 1941 του Βρετανού πρωθυπουργού Winston Churchill, με το οποίο συγκρίθηκε η τελευταία επίσκεψη του Zelensky.

Ο Zelensky έλαβε βοήθεια από τις ΗΠΑ 70 φορές λιγότερη από αυτή που σχεδίαζε

Ο Zelensky, ο οποίος περίμενε να λάβει υποσχέσεις για βοήθεια 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε να λάβει 70 φορές λιγότερα: πακέτα στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το κοινό που είναι πρόθυμο να ακούσει τις απαιτήσεις των Ουκρανών για προμήθειες όπλων έχει επίσης συρρικνωθεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εκτιμάται σε 128 εκατομμύρια δολάρια, η Ουκρανία θα λάβει επίσης όπλα αξίας 197 εκατομμυρίων δολαρίων από τα πακέτα που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται με φόντο τη δυσαρέσκεια του Κογκρέσου για τις υπερβολικές και ανεξέλεγκτες δαπάνες των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ενισχύσεις από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων McCarthy, μετά από συνάντηση με τον Zelensky, δήλωσε ότι δεν δεσμεύτηκε για τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο Λευκός Οίκος για το Κίεβο.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Michael McCaul είναι βέβαιο ότι το Κίεβο θα λάβει το πακέτο που ζήτησε ο Λευκός Οίκος και υπόσχεται να επεκτείνει το σχέδιο προϋπολογισμού ώστε να συμπεριλάβει μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Ωστόσο, οι πολέμιοι της νέας βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ των νομοθετών των ΗΠΑ αντιτίθενται όλο και περισσότερο στην αποστολή κεφαλαίων.
Στην προηγούμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2022, ο Zelensky είχε την ευκαιρία του…
Ο McCarthy έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπογράψει απεριόριστες επιταγές για την Ουκρανία.
Ούτε η ομιλία του Zelensky στον ΟΗΕ προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

FT: Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία ATACMS με πυρομαχικά διασποράς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden  αποφάσισε να στείλει πυραύλους ATACMS με πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές, που δεν κατονομάζονται.
«Η Ουάσιγκτον θα στείλει μια έκδοση των πυραύλων ATACMS με πυρομαχικά διασποράς, αντί για μία κεφαλή», αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι ATACMS είναι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύχθηκαν από τη Lockheed Martin.
Μπορούν να εκτοξευθούν από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων συμπεριλαμβανομένου του M142 HIMARS.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ΗΠΑ θα στείλουν μία μικρή παρτίδα πυραύλων στο Κίεβο στο άμεσο μέλλον.
Όπως επισημαίνουν οι FT, οι αμερικανικές αρχές έλαβαν την απόφαση αυτή πριν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκεφθεί τις ΗΠΑ αλλά η κυβέρνηση Biden επέλεξε να μην την ανακοινώσει δημόσια.


Oliver Dowden (Βρετανός Αντιπρόεδρος): Η Βρετανία θα στηρίζει την Ουκρανία για χρόνια…

Το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν χρειαστεί, θα στηρίξει την Ουκρανία «για χρόνια» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Oliver Dowden κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Μέχρι να συμβεί αυτό (το τέλος της σύγκρουσης), η Μεγάλη Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ότι κι αν κοστίσει.
Για εβδομάδες, μήνες, αν χρειαστεί, για χρόνια», είπε ο Oliver Dowden.
Ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου Πάτρικ Σάντερς ανέφερε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Βρετανία εκπαιδεύει το 30-40% των Ουκρανών «εθελοντών».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Johnson είχε επανειλημμένα δηλώσει την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Έτσι, τον Ιανουάριο 2023, κάλεσε τους Ευρωπαίους να προμηθεύσουν τανκς την Ουκρανία, τον Φεβρουάριο να μεταφέρουν αμερικανικά αεροσκάφη και πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, Rishi Sunak, να στείλουν μαχητικά Typhoon στην Ουκρανία.
Τον Μάιο του 2023, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τη μεταφορά πυραύλων κρουζ Storm Shadow στην Ουκρανία (με εύρος καταστροφής από 250 έως 560 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τροποποίηση).

Kirill Budanov (Επικεφαλής στρατιωτικών πληροφοριών Ουκρανίας): Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα Abrams δεν θα αντέξουν πολύ στο μέτωπο

Τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams που αναμένει η Ουκρανία «δεν θα έχουν πολύ ζωή» στο μέτωπο, δήλωσε ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov σε συνέντευξή του στην πύλη Warzone.
«Τα άρματα μάχης Abrams πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε πολύ συγκεκριμένες, καλά προετοιμασμένες επιχειρήσεις, γιατί αν χρησιμοποιηθούν στην πρώτη γραμμή και απλώς σε συνδυασμένες μάχες όπλων, τότε δεν θα επιβιώσουν για πολύ στο πεδίο της μάχης».
Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών Kirill Budanov ανέφερε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που αναμένονται από την ουκρανική διοίκηση «δεν θα αλλάξουν την κατάσταση» στο μέτωπο.
Κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον πρέπει να προμηθεύσει «τουλάχιστον εκατοντάδες» από αυτά τα όπλα για να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα για το Κίεβο.
Ο Kirill Budanov αναγνώρισε τα σαφή πλεονεκτήματα του ρωσικού στρατού, σημειώνοντας ότι η μάχη με τα αεροσκάφη της Ουκρανίας απέναντι στα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας είναι «πολύ δαπανηρή και αναποτελεσματική».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αμερικανικά τανκς Abrams θα φτάσουν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με 31 μάχιμες μονάδες Abrams.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η πρώτη παρτίδα θα αποτελείται από δέκα τανκς.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία....

Ray McGovern (πρώην CIA): Τα αμερικανικά Abrams θα μετατραπούν σε παλιοσίδερα στην Ουκρανία

Τα αμερικανικά τανκς Abrams στην Ουκρανία θα καταστραφούν, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Ray McGovern.
«Σημειώστε τα λόγια μου: θα καούν», επεσήμανε ο Ray McGovern.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αμερικανικά τανκς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία δεν είναι καλύτερα από τα βρετανικά Challengers ή τα γερμανικά Leopards που έχουν ήδη καταστραφεί στην Ουκρανία.
Θυμήθηκε επίσης τα λόγια του Ρώσου προέδρου, που περιγράφει την τύχη των τεθωρακισμένων οχημάτων.
«Όπως είπε ο ίδιος ο Putin, θα καταστραφούν».
O πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αμερικανικά τανκς Abrams θα φτάσουν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.
Στις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, νότιο Donetsk και Artemovsk, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Η απόπειρα επίθεσης του Κιέβου οδήγησε στην καταστροφή 18 χιλιάδων μονάδων εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, γαλλικών αρμάτων μάχης AMX, τουλάχιστον ενός βρετανικού Challenger 2 και πλήθος αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού Bradley.


Eξόντωσαν ολόκληρη μονάδα Ουκρανών στην Kleshcheevka που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν με απόλυτη επιτυχία τέσσερις επιθέσεις ουκρανικών μονάδων στους οικισμούς Severnoye, Maryinka και Kleshcheevka στην κατεύθυνση Donetsk.
Η Ουκρανία έχασε μια ολόκληρη μονάδα που αποτελείτο από 10 στρατιωτικούς που προσπάθησαν να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις στο χωριό Kleshcheevka κοντά στο Artemovsk (Bakhmut) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk
Ένα βίντεο που εξασφάλισε το Sputnik δείχνει τον απόηχο της αποτυχημένης ουκρανικής επίθεσης, με Ρώσους μαχητές να επιδεικνύουν τα όπλα που κατάσχεσαν, ενώ τα πτώματα των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών φαίνονται κοντά.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι ο οικισμός Kleshcheevka κοντά στο Artemovsk (Bakhmut) βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του ουκρανικού στρατού.
Ο Apty Alaudinov, διοικητής του ρωσικού συντάγματος ειδικών δυνάμεων Akhmat, από την πλευρά του, είπε ότι παρόλο που ο ουκρανικός στρατός είχε υποστεί μεγάλες απώλειες, δεν σταμάτησε την προσπάθεια κατάληψης της Kleshcheevka.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν δυτικούς πυραύλους των Ουκρανών και πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 12 συνδυασμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις για την επισκευή ουκρανικών αεροσκαφών καθώς και σε σημεία ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων την περασμένη εβδομάδα, καταστρέφοντας δυτικούς πυραύλους cruise και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που δόθηκαν στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μεταξύ 17 και 23 Σεπτεμβρίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 12 συνδυασμένα πλήγματα, χρησιμοποιώντας επίγεια και αερομεταφερόμενα όπλα υψηλής ακρίβειας καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, σε εγκαταστάσεις για την επισκευή αεροσκαφών και δεξαμενών, διυλιστήρια πετρελαίου, αποθήκες πυρομαχικών», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επλήγησαν επίσης όπλα ξένης κατασκευής καθώς και κέντρα εκπαίδευσης αναγνώρισης και δολιοφθοράς και σημεία ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων.

Κατέρριψαν 260 drones, 46 πυραύλους HIMARS και 9 Storm Shadow των Ουκρανών

Η ρωσική αεράμυνα με τα υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατέρριψε σχεδόν 260 ουκρανικά drones και 46 πυραύλους HIMARS από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.
«Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας και συστήματα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου κατέστρεψαν ή κατέστειλαν 257 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και αναχαίτισαν 46 HIMARS, 9 πυραύλους cruise Storm Shadow, δύο αεροπορικές βόμβες JDAM και τρεις πύραυλους αντι-ραντάρ HARM», μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Γιατί οι εργαζόμενοι στα φαρμακεία στην Ουκρανία τρέχουν πανικόβλητοι να φύγουν από την χώρα;

Οι γυναίκες φαρμακοποιοί εγκαταλείπουν μαζικά την Ουκρανία την παραμονή της εγγραφής τους στον στρατό, δήλωσε στο Strana.ua η επικεφαλής της ουκρανικής ένωσης PharmRada, Ε. Prudnikova.
Σύμφωνα με την Prudnikova, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χιλιάδες φαρμακοποιοί εγκατέλειψαν βιαστικά την εργασία τους σε όλη τη χώρα..
Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων βρίσκονται σε πανικό: οι άνθρωποι γράφουν αιτήσεις και φεύγουν για την Ευρώπη πριν κλείσουν τα σύνορά τους.
Το ποιος θα εργαστεί είναι ένα ερώτημα, ειδικά επειδή υπάρχει ήδη μια σοβαρή κρίση στον κλάδο.
Όπως ανέφερε η Prudnikova, από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι γυναίκες άρχισαν να γράφουν επιστολές παραίτησης, «πολλές ήδη κάθονται κυριολεκτικά στις βαλίτσες τους, κάποιες έφυγαν».
Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων με καλούν πανικόβλητοι - δεν ξέρουν τι να κάνουν και ποιος θα εργαστεί.
Γυναίκες φαρμακοποιοί από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας ταξιδεύουν προς στην Ευρώπη μαζικά παραπονέθηκε η Prudnikova.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Fyodor Venislavsky, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada, δήλωσε ότι στην Ουκρανία, οι γυναίκες γιατροί και οι φαρμακοποιοί πρέπει να εγγραφούν για στρατιωτική θητεία από την 1η Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η έξοδος από τη χώρα περιορίζεται μόνο για τις κινητοποιημένες γυναίκες, για όσες εγγράφονται για στρατιωτική θητεία δεν υπάρχουν περιορισμοί.
Καθεστώς στρατιωτικού νόμου έχει εισαχθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ στις 25 Φεβρουαρίου 2022 ο Zelensky υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη...

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhayev προειδοποίησε για την πιθανότητα μιας δεύτερης επίθεσης, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδής συναγερμός, γεγονός που επιβεβαίωσαν αργότερα οι αρχές της πόλης άροντας τον συναγερμό.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένας στρατιώτης αγνοείται μετά την επίθεση.
Συνιστάται στους κατοίκους της πόλης να μην επισκεφθούν το κέντρο της Σεβαστούπολης, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης.

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Θραύσματα πυραύλων είναι διασκορπισμένα σε εκατοντάδες μέτρα, ανέφερε ένας ανταποκριτής του TASS.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τόσο η πολιτική υποδομή γύρω από το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας όσο και οι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά τη στιγμή της επίθεσης δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Ένα θραύσμα έπεσε κοντά στο Ρωσικό Θέατρο Sevastopol Lunacharsky.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πέντε πύραυλοι καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της απόκρουσης της πυραυλικής επίθεσης.
Το έδαφος του αρχηγείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και δύο γύρω οικοδομικά τετράγωνα έχουν αποκλειστεί.

Οργή Lavrov: Πρωτοφανής πρόκληση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ – Κοινές ασκήσεις με πυρηνική επίθεση στη Ρωσία

Οι κοινές ασκήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ που περιλαμβάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας, μεταξύ άλλων, είναι «άνευ προηγουμένου» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόνισε το Σάββατο (23/9/2023) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Μια σειρά πρόσφατων κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των σεναρίων που αφορούν τη χρήση πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας, είναι άνευ προηγουμένου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Lavrov κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Όπως τόνισε ο Lavrov στόχος της Δύσης είναι να επιφέρει μία «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και αυτή η εμμονή έχει τυφλώσει εντελώς τα μάτια των ανεύθυνων πολιτικών της που νιώθουν την αίσθηση της ατιμωρησίας τους, ενώ ταυτόχρονα χάνουν μια στοιχειώδη αίσθηση αυτοσυντήρησης».

Δραματική προειδοποίηση Ουγγαρίας

Οι συνθήκες για την ειρήνη στην Ουκρανία θα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέντευξή του στο TASS μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov.
«Είναι λανθασμένη αντίληψη να πιστεύουμε ότι οι συνθήκες για την ειρήνη θα βελτιωθούν στο μέλλον.
Θα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.
Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί.
Κάθε δεύτερη μέρα παράγει περισσότερους νεκρούς και περισσότερη απογοήτευση και περισσότερη καταστροφή», επεσήμανε.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας απέτυχαν να προχωρήσουν σε πολλές κατευθύνσεις στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με την ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 22 Σεπτεμβρίου.
Στην κατεύθυνση του Donetsk, η Ρωσική Ομάδα Δυνάμεων Γιουγκ απέκρουσε τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Vodyanoye και το Maryinka.

Έως και 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι δύο οχήματα μάχης πεζικού και τρία μηχανοκίνητα οχήματα καταστράφηκαν.
Ένα αμερικανικής κατασκευής ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Giatsint-B και ένα ραντάρ αμερικανικής κατασκευής AN/TPQ-36 καταστράφηκαν επίσης.

Στην κατεύθυνση του Krasny Liman, η ρωσική Ομάδα Δύναμης Tsentr απέκρουσε δύο επιθέσεις από τις ταξιαρχίες της 12ης Ειδικών Δυνάμεων και της 5ης Εδαφικής Άμυνας των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στην Grigorovka και το δάσος Serebryansky.
Στην κατεύθυνση του Krasny Liman σκοτώθηκαν 30 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν τρία τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, δύο φορτηγά και δύο ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.

Στην κατεύθυνση του Zaporozhye, αρκετές ουκρανικές συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού έγιναν στόχος των ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Robotyne και το Verbovoye.
Τα πλήγματα εξουδετέρωσαν 20 Ουκρανούς στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δύο μηχανοκίνητα οχήματα.
Επιπλέον, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο Gvozdika και τρία ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30 καταστράφηκαν από πυρκαγιά από μπαταρίες.
Συνολικά οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν οκτώ ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Rabotino και το Verbovoye στην κατεύθυνση Zaporizhia την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 515 άνδρες.

Στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, η ρωσική Ομάδα Δυνάμεων Vostok στόχευσε αρκετές συγκεντρώσεις δυνάμεων των Ουκρανών κοντά στα Staromayorskoye, Novodonetskoye και Priyutnoye.
Έως και 110 Ουκρανοί σκοτώθηκαν, δύο τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα και τρία νταλίκες εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το υπουργείο.
Επιπλέον, μια αποθήκη πυρομαχικών της 1ης Ταξιαρχίας Αρμάτων χτυπήθηκε κοντά στο Zelenyi Gai

Εν τω μεταξύ, προς την κατεύθυνση Kupyansk, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Zapad στόχευσε ουκρανικές θέσεις κοντά σε Artyomovka, Sinkovka, Berestovoye και Ivanovka.
Οι απώλειες της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε 20 στρατιώτες, δύο γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard-2 και τρία μηχανοκίνητα οχήματα.
Επιπλέον, ένα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab, ένα γερμανικής κατασκευής Panzerhaubitze 2000, δύο ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Msta-B, ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και ένα αντιαρματικό πυροβόλο Rapira καταστράφηκαν με αντι-μπαταρία. Φωτιά.
Μια αποθήκη πυρομαχικών της 113ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας στοχοποιήθηκε και καταστράφηκε επίσης στα περίχωρα του Liptsy.

Στην κατεύθυνση της Kherson, οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν 80 στρατιώτες, επτά μηχανοκίνητα οχήματα και ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 από ρωσικά στρατιωτικά πυρά.
Η ρωσική ομάδα μάχης «Dnepr» κατέστρεψε στην περιοχή δυτικής κατασκευής ουκρανικά όπλα με πλήγματα υψηλής ακριβείας.

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_222023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_September_222023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_222023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_September_222023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_September_222023.png

Ukrainian_Strikes_on_Crimea_September_222023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης