Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε δίκη για διαφθορά ο γερουσιαστής Bob Menendez - Αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων

ΗΠΑ: Σε δίκη για διαφθορά ο γερουσιαστής Bob Menendez - Αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων
Για παράνομη δωροληψία διώκεται η Nadine Menendez... και ο σύζυγός της Βob
Για διαφθορά κατηγορούνται ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατιών Robert Menendez και η σύζυγός του Nadine, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ όσο και η σύζυγός αντιμετωπίζουν τις ομοσπονδιακές κατηγορίες της δωροδοκίας από τρεις επιχειρηματίες.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Menendez και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας δήλωσε ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».
Senator-Bob-Menendez-and-wife-.jpg
«Δεν έχουμε τελειώσει.
Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί – και γρήγορα» είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Damian Williams.
Η εισαγγελία κατηγορεί τον Menendez ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Menendez, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του.
Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ο Δημοκρατικός αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer.
Στην ανακοίνωσή του, ο Schumer ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη.
Πρόσθεσε ότι ο Menendez θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.
Γεγονός σπάνιο για έναν γερουσιαστή, είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης -επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Donald Trump- είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Robert Menendez.
Είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Salomon Melgn, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.
Ο ίδιος ο Menendez είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και δηλώνει εξοργισμένος για την παραπομπή του σε δίκη. 

Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο γερουσιαστής Menendez

Σε μια προσπάθεια να δώσει μια πιο πολιτική διάσταση στην δίωξη εναντίον του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διώκεται για την άτεγκτη στάση του απέναντι σε ισχυρούς δικτάτορες και συμφέροντα ξένα προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Robert Menendez δημοσίευσε κείμενο απάντηση.
Στο κείμενο του στην ουσία δηλώνει αθώος για όσα προσάπτονται σε αυτόν και την σύζυγό του και υπενθυμίζει και την αθώωση του σε παλιότερη υπόθεση διαφθοράς που είχε βρεθεί μπλεγμένο το όνομα του.
Παρακάτω η απάντηση του:
«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει.
Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής.
Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε.
Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει Γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετεί την πατρίδα με τιμή.
Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους.
Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος.
Εργάστηκα καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους παλεύοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την ανανέωση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ.
Έχω επίσης σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο –είτε στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία ή αλλού– παλεύοντας ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και στεκόμενος δίπλα σε αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς και δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς.
Από τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την ευρύτερη κοινότητα, σας ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχθείτε για την κρίση σας.
Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσει θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς».

Θεωρείται ότι η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη


Ο κουβανικής καταγωγής Robert Menendez, που γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσινγκτον.
Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ είναι και στενός φίλος της Ελλάδος.
Επίσης, είναι από τους πλέον σημαντικούς επικριτές του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan και ως πρόεδρος της Επιτροπής αποτελεί το σημαντικοτερο εμπόδιο για να αποκτήσει η Τουρκία F=16.
Ο Μenendez έχει ήδη αντίπαλο των Δημοκρατικών, ενόψει της επανεκλογής του για τέταρτη θητεία στη Γερουσία, ενώ η Ρεπουμπλικανή δήμαρχος του Mendham Borough, του N.J., ανακοίνωσε ότι επίσης θα διεκδικήσει τη θέση.
Εάν ο κ. Μenendez παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας του, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Philip D. Murphy, θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό του διαδόχου του.
Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποί του δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο, όμως η απαγγελία κατηγοριών θεωρείται ότι θα έχει αντίκτυπο σε Ουάσινγκτον και Νιου Τζέρσεϊ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης