Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης ο GAO για τα F-35 - Σε λίγο θα χρειάζεται περισσότερη συντήρηση από τις ώρες πτήσης

Καταπέλτης ο GAO για τα F-35 - Σε λίγο θα χρειάζεται περισσότερη συντήρηση από τις ώρες πτήσης
Τα προβλήματα συντήρησης κρατούν τα αεροσκάφη στο έδαφος παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους
Ο δαπανηρός στόλος των μαχητικών αεροσκαφών F-35 του Πενταγώνου μπορεί να πετάει λίγο περισσότερο από τον μισό χρόνο, καθώς τα προβλήματα συντήρησης κρατούν τα αεροσκάφη στο έδαφος παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Το ποσοστό ικανότητας αποστολής του στόλου - ή το ποσοστό του χρόνου που ένα αεροπλάνο μπορεί να εκτελέσει μια από τις αποστολές του - ήταν 55% από τον Μάρτιο του 2023, πολύ κάτω από τον στόχο του Πενταγώνου του 85% με 90% τοις εκατό, δήλωσε το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας (GAO).
Η έκθεση από το GAO, έναν ανεξάρτητο φορέα του Κογκρέσου, δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά τη συντριβή ενός F-35 του Σώματος Πεζοναυτών στη Νότια Καρολίνα, προκαλώντας έρευνα για το αεροπλάνο και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είχε χαθεί.

Αυξάνεται ο στόλος των F-35

Το μερίδιο του F-35 του συνολικού στόλου τακτικής αεροπορίας των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, παρέχοντας ένα όφελος στον κατασκευαστή του Lockheed Martin.
Κάθε ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη κοστίζει στην κυβέρνηση περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια.
Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 450 F-35 - παραλλαγές που χρησιμοποιούνται από την αεροπορία, το ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών - και το Πεντάγωνο σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 2.000 ακόμη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2040, με κόστος 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για συντήρηση του αεροσκάφους.
Είναι το πιο δαπανηρό έργο αμυντικών προμηθειών στον κόσμο, αντικαθιστώντας το κύριο μαχητικό για αυτούς τους τρεις κλάδους του αμερικανικού στρατού, που σημαίνει ότι «εκτελούν έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρησιακών αποστολών», σύμφωνα με την έκθεση GAO.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και την Ασία, καθώς και το Ισραήλ, έχουν προσθέσει επίσης F-35 στις αεροπορικές τους δυνάμεις.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του αεροσκάφους.

Οι προκλήσεις

«Οι προκλήσεις συντήρησης επηρεάζουν αρνητικά την ετοιμότητα των αεροσκαφών F-35», με το φτωχό επίπεδο «που οφείλεται εν μέρει στις προκλήσεις με την αποθήκη και την οργανωτική συντήρηση», ανέφερε ο GAO.
Το Πεντάγωνο είναι χρόνια πίσω στη δημιουργία αρκετής χωρητικότητας αποθήκης συντήρησης, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις επισκευής και μείωση κατά 10% του ρυθμού ικανότητας αποστολής του αεροσκάφους.
Μέρος των προκλήσεων προέρχεται από τη μεγάλη εξάρτηση από εργολάβους για τη συντήρηση που περιορίζει την ικανότητα του Πενταγώνου να ελέγχει τις αποφάσεις συντήρησης αποθήκης.
Καθυστερήσεις προκύπτουν επίσης από ελλείψεις ανταλλακτικών, ανεπαρκή εκπαίδευση στη συντήρηση, ανεπαρκή εξοπλισμό υποστήριξης και έλλειψη τεχνικών δεδομένων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση επισκευών.
Το Πεντάγωνο θα αναλάβει τη διαχείριση της υποστήριξης του F-35 μέχρι τον Οκτώβριο του 2027, καθιστώντας αυτή την κρίσιμη στιγμή για να επανεκτιμήσει τη στρατηγική υποστήριξης των αεροσκαφών, δήλωσε ο GAO.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση καθώς δημιουργούνται σχέδια για το μέλλον της υποστήριξης των F-35 διασφαλίζοντας την ετοιμότητα της αποστολής και επιτρέποντας την αποτροπή», ανέφερε η Lockheed σε δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης