Διεθνή

Οι Ουκρανοί τελείωσαν, καμία πιθανότητα νίκης αλλά σχέδιο Biden για πόλεμο και το 2024 - Οι ΗΠΑ δίνουν ATACMS στον Zelensky

Οι Ουκρανοί τελείωσαν, καμία πιθανότητα νίκης αλλά σχέδιο Biden για πόλεμο και το 2024 - Οι ΗΠΑ δίνουν ATACMS στον Zelensky
Πυραυλική επίθεση Ουκρανών στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη
(upd 29) Αν και ο διάσημος Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστήριξε, επικαλούμενος πηγή από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωσε και ότι η Ρωσία νίκησε, καθώς οι Ουκρανοί λόγω των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί, δεν πρόκειται να εξαπολύσουν άλλη επίθεση, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεχίσουν μέχρι τέλους τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος Biden διαβεβαίωσε τον Zelensky πως η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράζει μερίδα Ρεπουμπλικάνων, ανακοινώνοντας μάλιστα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων - δεν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι ATACMS – αλλά και την αποστολή των πρώτων από τα συνολικά 31 άρματα μάχης Abrams M1 από την ερχόμενη εβδομάδα.
Και ενώ ο Biden δεσμεύεται ότι δεν θα σταματήσει να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, πυκνώνουν τα σενάρια που θέλουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ακόμα και σε ανταρσία, πληροφορία που διαρρέεται και από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ATACMS στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky μία μικρή παρτίδα πυραύλων ATACMS , μετέδωσε το NBC.
Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση ή οι ημερομηνίες παραδόσεων.
Σύμφωνα με τη Washington Post η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στο να εγκρίνει την παράδοση πυραύλων ATACMS οπλισμένων με κεφαλές διασποράς.
Πύραυλοι ATACMS ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων μπορούν να εκτοξευθούν με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS.
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ουάσιγκτον αυτά τα όπλα.
Αν και η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει αποτύχει σε τέτοιο σημείο που να συντηρεί ακόμα και σενάρια ανταρσίας στο ουκρανικό στράτευμα σε περίπτωση που λάβουν εντολή για νέες επιθέσεις, η κυβέρνηση Biden, και παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.
Ήδη η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται βλήματα πυροβολικού με πυρομαχικά διασποράς, πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, αντιαεροπορικά συστήματα Avenger, πυροβόλα για την καταπολέμηση των drones.
Αν μη τι άλλο φαίνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ αφενός αδιαφορεί τόσο για την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης όσο για τους Ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους εξακολουθεί να προμηθεύει με ολοένα και περισσότερα όπλα και εξοπλισμό παρά τις τεράστιες απώλειες που έχουν, αφετέρου αγνοεί τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που διατυπώνουν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές που διατυπώνουν την αντίθεση τους στη «λευκή επιταγή» προς το Κίεβο.

Ένταση με Ρεπουμπλικάνους: Διεφθαρμένοι οι Ουκρανοί

Και ενώ ο Biden υπόσχεται συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία, ποντάροντας στη σωστή κρίση του Κογκρέσο, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι διατυπώνουν ανοιχτά τις ενστάσεις τους για τη συνεχιζόμενη βοήθεια στο Κίεβο.
Μάλιστα ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Rand Paul χαρακτήρισε διεφθαρμένη την Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως δεν διαφαίνεται κανένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.
Ο Zelensky μίλησε στην Γερουσία, αναφέροντας πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
«Αν δεν λάβουμε τη βοήθεια, θα χάσουμε τον πόλεμο» είπε ο Zelensky, ο οποίος ωστόσο αυτήν την φορά συνάντησε ένα πιο πολεμικό κλίμα απέναντι του σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη του πριν από 9 μήνες.
«Εσείς δίνετε χρήματα, εμείς δίνουμε τη ζωή μας», φέρεται να είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το CNN, το οποίο μετέδωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy μπλόκαρε ομιλία του Zelensky σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, επικαλούμενος… την έλλειψη χρόνου αλλά αποδεικνύοντας τις τεράστιες ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι Ρεπουμπλικάνοι απέναντι στην «λευκή επιταγή» προς το Κίεβο.

Τι θέλει  ο Biden

Τις προθέσεις του Αμερικάνου προέδρου επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει ο Vladimir Vasiliev, επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου για τις ΗΠΑ και τον Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Vasiliev εκτιμά πως το σχέδιο του Joe Biden είναι οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία έτσι ώστε να παρατείνουν τη σύγκρουση έως και το 2024 έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει μέρος της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους.
«Η κυβέρνηση Biden, παρά την αντικειμενικά αποτυχημένη αντεπίθεση, ακολουθεί μια πορεία προς την παράταση της σύγκρουσης και επί της ουσίας προς μια νέα κλιμάκωση της.
Για την κυβέρνηση Biden, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Αυτή η πορεία παραμένει αμετάβλητη.
Όσον αφορά τους συγκεκριμένους τύπους όπλων που παρέχονται, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης» λέει ο Vasiliev, αναφέροντας πως από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απέτυχαν να επιτύχουν μια στρατηγική νίκη του Κίεβου στο πεδίο της μάχης από το Κίεβο, «ίσως σήμερα η διοίκηση να μην το θεωρεί αυτό θεμελιωδώς σημαντικό». 

Καναδάς: Πρόσθετο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 452 εκ. ευρώ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Trudeau 

Μετά τις επιφυλάξεις που συνάντησε στο Κογκρέσο και την σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικανών, ο Zelensky βρήκε πιο ... ευήκοα ώτα στον Καναδά
Πιο συγκεκριμένα, η Οτάβα θα παράσχει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (452 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία για την επόμενη τριετία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau μιλώντας στο κοινοβούλιο, στην Οτάβα, σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Στη βοήθεια αυτή θα περιληφθεί η παράδοση περίπου 50 θωρακισμένων οχημάτων στο Κίεβο αλλά και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Zelensky ζήτησε από τον Καναδά να παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι τη νίκη».
«Σας ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον καναδικό λαό.
«Είστε μαζί μας από τις πρώτες ημέρες αυτής της εισβολής (…) Ελπίζω ότι θα μείνετε στο πλευρό μας μέχρι τη νίκη μας», πρόσθεσε.
Ο Zelensky θα εκφωνήσει ομιλία στο καναδικό κοινοβούλιο, κάτι που δεν έκανε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου βρέθηκε χθες.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψει μαζί με τον Trudeau στο Τορόντο, όπου θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και μέλη της καναδοουκρανικής κοινότητας.
Ο Καναδάς φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στον κόσμο, μετά από εκείνη της Ρωσίας, που υπολογίζεται σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράταση πολέμου με κάθε κόστος

Όπως λέει ο Ρώσος ειδικός, είναι πλέον σημαντικό για την αμερικανική κυβέρνηση του Biden να παρατείνει τη σύγκρουση με κάθε δυνατό τρόπο.
«Αυτή η καθυστέρηση δεν έχει τόσο στρατιωτική όσο πολιτική σημασία.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι το πρόβλημα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Θα πρέπει να μεταβεί ομαλά στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Αυτή η στρατιωτική εκστρατεία θα πρέπει να είναι ένα σημαντικό μέρος της προεδρικής εκστρατείας.
Είναι βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση Biden.
Ενδεχομένως, όμως αυτή να είναι... η αχίλλειος πτέρνα του.
Διότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί και να ανταποκριθεί ξεκάθαρα στα αιτήματα και στην κριτική που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι» τονίζει ο Vasiliev.

Συναγερμός στη Σεβαστούπολη – Πύραυλοι χτύπησαν το αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη έπληξαν με πυραύλους οι Ουκρανοί, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε μια πυραυλική επίθεση στα γραφεία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Θραύσματα έπεσαν κοντά στο θέατρο Lunacharsky» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhaev.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα νεκρό από την επίθεση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κατέρριψε 5 ουκρανικούς πυραύλους.
Η φωτιά, που προκλήθηκε από την επίθεση, οριοθετήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (22/9/2023).

Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ η επίθεση

Το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην πόλη - λιμάνι της Κριμαίας, Σεβαστούπολη, δέχτηκε ουκρανική πυραυλική επίθεση την Παρασκευή (22/9/2023).
Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε σε ένα ιστορικό κτίριο του αρχηγείου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη με έναν Ρώσο στρατιωτικό να αγνοείται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου στη Σεβαστούπολη, πέντε εχθρικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα.
«Οι Ουκρανοί επιτίθενται κυρίως με Storm Shadows, που είναι βρετανικής κατασκευής αλλά και τους γαλλικούς SCALP», δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής Vasily Dandykin.
«Οι Αμερικανοί δεν έχουν παραδώσει ακόμη τους βαλλιστικούς πυραύλους τους με εμβέλεια βολής 300 χιλιομέτρων.
Αυτοί οι πύραυλοι Storm Shadow είναι αρκετά ύπουλοι, χτύπησαν τη γέφυρα Chongarsky δύο φορές, έπληξαν το εργοστάσιό μας στη Σεβαστούπολη.
Επτά καταρρίφθηκαν, τρεις βρήκαν τον στόχο τους», σημείωσε.
«Αυτές οι επιθέσεις ενορχηστρώνονται με τη βοήθεια των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου.
Παρέχουν στο Κίεβο δεδομένα πληροφοριών - στρατηγικά επιφανειακά drones των ΗΠΑ ίπτανται συνεχώς εκεί - παρέχουν δεδομένα από στρατηγική αεροπορία, η οποία βρίσκεται στα ουδέτερα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, παρέχουν επίσης, κατά συνέπεια, διαστημική αναγνώριση, ειδικά από δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά», τόνισε ο στρατιωτικός ειδικός.

Fake news τα περί χτυπήματος σε ενεργειακές υποδομές

Οι αρχές της Σεβαστούπολης χαρακτήρισαν ως fake news τις αναφορές για πυραυλικές επιδρομές στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης και στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Balaklava.
Αυτό έγραψε ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhayev στο κανάλι του στο Telegram.
«Κανένα χτύπημα, δεν έγινε ούτε στον σταθμό συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας της Σεβαστούπολης ούτε στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Balaklava.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν και πάλι να σπείρουν τον πανικό στους πολίτες», έγραψε.
Ο Razvozhayev συνέστησε στους κατοίκους της πόλης να διαγραφούν από κανάλια που διακινούν την παραπληροφόρηση

Οι Ουκρανοί έχασαν άλλα δύο Leopard στο Kupyansk

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν άλλα δύο γερμανικά άρματα μάχης Leopard και 20 στρατιώτες στην κατεύθυνση Kupyansk τις προηγούμενες ώρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών στην ίδια περιοχή.
«Στην κατεύθυνση του Kupyansk, μονάδες της δυτικής ομάδας στρατευμάτων, που υποστηρίζονται από αεροπορία και πυρά πυροβολικού, προκάλεσαν ζημιές στον εχθρό στις περιοχές των οικισμών Artemovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Sinkovka, Berestovoye και Ivanovka στο Περιφέρεια Kharkov.
Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν σε 20 στρατιώτες, δύο γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και τρία οχήματα», ανέφερε το υπουργείο.
Επιπλέον, η Ρωσία απέκρουσε τέσσερις επιθέσεις, εξολοθρεύοντας πάνω από 260 Ουκρανούς στρατιώτες στις περιοχές Donetsk και Krasny Liman τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι Ουκρανοί έχασαν έως και 110 στρατιωτικούς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τρία φορτηγά στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, ανέφερε το υπουργείο.
Επιπροσθέτως, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν 15 ουκρανικά drones και δέκα βλήματα συστήματος πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS (MLRS) τις τελευταίες 24 ώρες.

Ritter (πρώην CIA): Καμία πιθανότητα νίκης για τους Ουκρανούς – Οι καλύτεροι οι Ρώσοι στρατηγοί

Οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να νικήσουν και αυτό γιατί οι Ρώσοι δεν τους αφήνουν καμία πιθανότητα νίκης υποστηρίζει ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (CIA) και πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ, Scott Ritter.
Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εκπομπή The Jimmy Dore Show ο Ritter υποστηρίζει ότι «ο ρωσικός στρατός βρίσκεται υπό την ηγεσία των καλύτερων αξιωματικών στον κόσμο».
«Ο συνταγματάρχης στρατηγός Romanchuk (διοικητής της ομάδας Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση της Zaporizhia) είναι ανώτερος από κάθε Αμερικανό στρατηγό.
Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους Ρώσους στρατηγούς.
Είναι καλά εκπαιδευμένοι, ο στρατός έχει εξαιρετικά όπλα, εξαιρετική ηγεσία και κίνητρα.
Οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία πιθανότητα να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» υποστήριξε ο Ritter, ο οποίος τόνισε ότι ακριβώς εξαιτίας της εξαιρετικής ηγεσίας του ρωσικού στρατού, κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί μια τόσο ισχυρή άμυνα, την οποία οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν ποτέ να διασπάσουν, παρά τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν.
«Οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να περάσουν ούτε την πρώτη γραμμή άμυνας.
Πρέπει να καταλάβετε ότι πίσω από την πρώτη γραμμή υπάρχει μια δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γραμμή.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζώνη μπροστά από την πρώτη.
Έχουν ήδη χάσει τα πάντα.
Όλα τελείωσαν για την Ουκρανία» υποστήριξε ο Ritter.
 
MI6: Σενάρια ανταρσίας

Σε δηλώσεις του ο Alastair Crook, πρώην υπάλληλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ6, εκτιμά πως το προσωπικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λόγω των τεράστιων απωλειών που μετρά στο πεδίο της μάχης, δεν πρόκειται να εγκρίνει μια νέα εντολή του προέδρου Zelensky για επίθεση.
«Εάν ο Zelensky κοιτάξει γύρω του, θα δει ότι κανείς δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει» υποστήριξε ο Crook, αναφέροντας πως ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιτύχει τίποτα κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του, επισημαίνοντας παράλληλα τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το στράτευμα τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.
Σημειώνεται πως σε άρθρο του ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh, επικαλούμενος πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αναφέρει πως ο πόλεμος τελείωσε, πως οι Ρώσοι νίκησαν και πως ο ουκρανικός στρατός είναι αποθαρρυμένος, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να σπάσει τις ρωσικές άμυνες.
Μάλιστα επισημαίνει πως ο ουκρανικός στρατός έχει εδώ και εβδομάδες διακόψει επί της ουσίας την αντεπίθεση του και είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανταρσία, αν δεχθεί εντολή για νέες επιθέσεις.


Le Figaro: Σοβαρό πλήγμα σε Ουκρανία και Zelensksy η άρνηση της Πολωνίας να στείλει άλλα όπλα

Για σοβαρό πλήγμα στην Ουκρανία αλλά και στον πρόεδρο της Volodymyr Zelensky κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφερόμενη στην άρνηση της Πολωνίας να προμηθεύσει με άλλα όπλα το Κίεβο.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki αλλά και του προέδρου Andrzej Duda ανέδειξαν τις σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και ενός εκ των ισχυρότερων συμμάχων της, της Πολωνίας, γεγονός που με τη σειρά του αφενός αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση του Zelensky αφετέρου έστειλε το μήνυμα του τέλους στην άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση.
«Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των ροών βοήθειας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η διακοπή όμως στην προμήθεια όπλων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την εικόνα της ίδιας της Πολωνίας, η οποία από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρξε ένας από τους κυριότερους συμμάχους του Κιέβου και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, μέσω του οποίου η Ουκρανία λαμβάνει τη δυτική στρατιωτική βοήθεια» επισημαίνει η Le Figaro.

Daily Express: Τεθωρακισμένα οχήματα με τοξικό αμίαντο στους Ουκρανούς

Πιθανό θεωρεί το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, το ενδεχόμενο οι Ουκρανοί να έχουν προμηθευτεί τεθωρακισμένα οχήματα με τοξικό αμίαντο όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας, Daily Express.
«Περισσότερα από 2.000 βρετανικά όπλα μπορεί να περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα υλικά αμιάντου στα περίβλημά τους» αναφέρει το δημοσίευμα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, δεν αποκλείεται η ουσία αυτή να εντοπίζεται σε άρματα μάχης Challenger 2, οχήματα μάχης πεζικού Warrior και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bulldog που παραδόθηκαν στο Κίεβο.
Οι παρατηρητές τόνισαν ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, εάν εισέλθει στους πνεύμονες.

Αντίδραση Ρωσίας: Οι ΗΠΑ στέλνουν πιο επικίνδυνα όπλα στην Ουκρανία

Σχολιάζοντας τη νέα στρατιωτική βοήθεια, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον υποστήριξε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να προμηθεύσει το Κίεβο με τα πιο επικίνδυνα όπλα, έτσι ώστε να κρατήσει ζωντανή την αποτυχημένη αντεπίθεση τους.
«Καταγράψαμε ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η συνεχής προμήθεια όπλων και χρημάτων στους πελάτες τους στο Κίεβο δεν εκπλήσσει εδώ και καιρό κανέναν…
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με οτιδήποτε πιο επικίνδυνο μόνο και μόνο για να διασώσουν την αποτυχημένη αντεπίθεση τους» λέει η ρωσική πρεσβεία.

Οι Ουκρανοί μεταφέρουν δυνάμεις – ρεκόρ, πάνω από 10.000 στρατιώτες σε Rabotino, Verbovoye

Πάνω από 10.000 στρατιώτες από τμήματα που μάχονται στη Zaporizhia, μεταφέρουν οι Ουκρανοί σε Rabotino και Verbovoye όπου τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονται πολύ σκληρές μάχες με τον ρωσικό στρατό.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία» στην περιοχή της Zaporizhia, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στέλνουν στους δύο αυτούς οικισμούς όσους μπορούν να κρατήσουν όπλο.
«Κοντά στο Rabotino, στο Verbovoye, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μετέφεραν ενισχύσεις από την κατεύθυνση Vremevsky και την κατεύθυνση Vasilyevsky του μετώπου της Zaporizhia.
Μετέφεραν πάνω από 10.000 μαχητές στην κατεύθυνση Orekhovsky.
Φαίνεται ότι ο εχθρός στέλνει όλους όσοι μπορούν να κρατήσουν ένα όπλο», είπε ο Rogov, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προετοιμασία ενόψει μιας επικείμενης επίθεσης.
«Αν δούμε τον αριθμό των μονάδων που εκπροσωπούνται εδώ, μιλάμε για δύναμη ρεκόρ για όλη την περίοδο της αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: 11 ταξιαρχίες, συντάγματα αεροπορικής επίθεσης, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, 3 μονάδες εναέριας αναγνώρισης.
Αυτό υποδηλώνει ότι ετοιμάζονται για κάτι» υπογράμμισε ο Rogov.

Pushilin (Ρωσία): Χαοτικός ο βομβαρδισμός των Ουκρανών στο Bakhmut

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση γύρω από το Bakhmut ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε έναν χαοτικό βομβαρδισμό του Bakhmut.
Πρόκειται για ένα πολύ «καυτό» μέτωπο» υποστήριξε ο Pushilin.

Marochko (Ρωσία): Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν ελεύθερους σκοπευτές με ξένα όπλα

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ολοένα και πιο ενεργά, πληρώματα ελεύθερων σκοπευτών με ξένα όπλα προς την κατεύθυνση του Krasno Lyman υποστηρίζει ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, Andrei Marochko.
Μάλιστα ο Marochko υποστήριξε ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν είναι ΝΑΤΟϊκής προέλευσης ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στην περιοχή του Slavyansk εθεάθη μια ομάδα στρατιωτών που απέφυγε κάθε επικοινωνία με τον ντόπιο πληθυσμό και που στην εμφάνιση δεν έμοιαζαν με Ουκρανούς.

Οι Ρώσοι κατέρριψαν drones σε Κριμαία και Krasnodar

Στην κατάρριψη δύο ουκρανικών drones που είχαν ως στόχο την Κριμαία και τη ρωσική επαρχία Krasnodar προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Το ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη νοτιοανατολική ακτή της Κριμαίας και το δεύτερο στην περιοχή Tuapse, στην περιοχή του Krasnodar.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Πέρα από τα δύο αυτά drones, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 19 ουκρανικά UAV πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν καταρρίψει και 8 πυραύλους Storm Shadow που είχαν και πάλι στόχο την Κριμαία.
Απέναντι σε αυτά τα σμήνη drones και πυραύλων, οι Ρώσοι απάντησαν χθες με μια από τις μαζικότερες πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών, πλήττοντας μεταξύ άλλων και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επιθέσεις των Ουκρανών σε Priyutnoye, Dibrova, Klescheevka και Orekhov ενώ ανακοίνωσαν πως εξουδετέρωσαν πάνω από 600 Ουκρανούς τρατιώτες σε Donetsk, Zaporizhia, Kherson, Krasno Lyman και Kupyansk.
4_69.jpg

5_29.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης