Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Zelensky εκλιπαρεί αλλά οδηγείται σε ναυάγιο – Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ο Zelensky εκλιπαρεί αλλά οδηγείται σε ναυάγιο  – Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν άναψε το πράσινο φως για το πακέτο των 24 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Προς ναυάγιο οδηγείται η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις ΗΠΑ, όπου μετέβη με την προσδοκία λήψης νέας στρατιωτικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy αρνήθηκε να παράσχει εγγυήσεις στον Zelensky ότι θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ουκρανία.
Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός απέφυγε να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι θα συναινέσει στη διάθεση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την έγκριση του εν λόγω ποσού από το Κογκρέσο.
Ωστόσο όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο Punchbowl, ο Zelensky κλήθηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση με τη Ρωσία και μεταξύ άλλων ποια είναι η στρατηγική νίκης που έχει.
Μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο Ουκρανός, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέφυγε κάθε δέσμευση για το πακέτο βοήθειας που ζητούν Λευκός Οίκος και ουκρανικό καθεστώς.
«Έχουμε τα δικά μας δημοσιονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε.
Υπάρχουν 10.000 άνθρωποι που μόλις πέρασαν τα σύνορα και ο πρόεδρος σκέφτεται μόνο την Ουκρανία, είπε ο McCarthy, περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Volodymyr Zelensky ως «θετική» και «παραγωγική».
Έτσι απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στην ημερήσια διάταξη η έγκριση πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Απερρίφθη το αίτημα Zelensky να μιλήσει στο Κογκρέσο

Νωρίτερα, εξάλλου, ο McCarthy απέρριψε το αίτημα του Zelensky να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου (Γερουσία - Βουλή Αντιπροσώπων).
Ο McCarthy απέδωσε την άρνησή του στην έλλειψη χρόνου για το Κογκρέσο εν μέσω μιας πολυάσχολης νομοθετικής εβδομάδας, προσθέτοντας ότι ο Zelensky είχε προηγουμένως την ευκαιρία να μιλήσει ενώπιον του σώματος.
«Έχω ερωτήσεις να του θέσω. Μπορεί να δώσει λογαριασμό για τα χρήματα που έχουμε ήδη δαπανήσει; Ποια είναι η στρατηγική νίκης;» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τη συνάντηση με τον Ζelensky.
Η οικονομική πλευρά του ζητήματος περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας «δημοσιονομικής παράλυσης» στις ΗΠΑ αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει, πριν από την 1η Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό, έστω και σε προσωρινή βάση.
Είναι «ζωτικής σημασίας» να αποδεσμεύσει το Κογκρέσο τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητά η κυβέρνηση για να στηρίξει τους Ουκρανούς, είπε o John Kirby εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Zelensky σε Αμερικανούς γερουσιαστές: Χωρίς βοήθεια θα χάσουμε τον πόλεμο

«Αν δεν λάβουμε βοήθεια, θα χάσουμε τον πόλεμο».
Αυτή ήταν η έκκληση του Volodymyr Zelensky προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανέφερε στους New York Times ο ηγέτης της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας Chuck Schumer.
Ο Zelensky ζήτησε από τις ΗΠΑ αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η Ουκρανία χρειάζεται αεροπορική κάλυψη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς: αυτά είναι τα αιτήματα που διατύπωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνάντησή του με τον αρχηγό της Βουλής των Αντιπροσώπων.

20 Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η βοήθεια στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, 20 Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η βοήθεια για το Κίεβο.
Την ημέρα της επίσκεψης του Zelensky στο Κογκρέσο, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο ζητώντας να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία, εγείροντας αμφιβολίες για τη χρήση των κονδυλίων και για το εάν το Κίεβο σημειώνει πρόοδο κατά της Ρωσίας.
«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να ξέρει πού πήγαν τα χρήματά του.
Πώς πάει η αντεπίθεση;
Είναι οι Ουκρανοί πιο κοντά στη νίκη από ό,τι πριν από 6 μήνες;
Ποια είναι η στρατηγική μας και ποιο το σχέδιο αποχώρησης του προέδρου;
Τι ορίζει η διοίκηση ως νίκη», αναφέρεται στην υπογεγραμμένη επιστολή.

Gosar (ΗΠΑ – Ρεπουμπλικάνοι): Ενισχύοντας την Ουκρανία στέλνουμε όπλα στους νεοναζί Azov – Είναι παράνομο και ανήθικο

Ενώ η κυβέρνηση Biden δεν φαίνεται πρόθυμη να σταματήσει να διοχετεύει όπλα και κεφάλαια στο καθεστώς στο Κίεβο, ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Paul A. Gosar, εξέφρασε ανησυχίες ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της γενναιόδωρης βοήθειας μπορεί να φτάσει στα χέρια Ουκρανών νεοναζί.
Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, ο Αμερικανός βουλευτής Paul Gosar εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με το Άρθρο 8138 του Νόμου 117-328 που απαγορεύει συγκεκριμένα την παροχή αμερικανικών κεφαλαίων στο τάγμα Azov τη διαβόητη ουκρανική νεοναζιστική μονάδα.
Στην αποστολή με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου και την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το Sputnik, ο Gosar επισημαίνει ότι όχι μόνο το τάγμα Azov συνεχίζει να υπάρχει παρά το γεγονός ότι έχει «μακρά ιστορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά έχει ενσωματωθεί στον ουκρανικό στρατό και την Εθνική Φρουρά.
«Έτσι, η αμερικανική βοήθεια οποιουδήποτε τύπου αποστέλλεται στην Ουκρανία παραδίδεται, κατά παράβαση του νόμου, σε αυτό το ναζιστικό τάγμα.
Είναι ανήθικο και παράνομο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν χρήματα σε ένα ναζιστικό καθεστώς», έγραψε ο βουλευτής.

Washington Post: Η προειδοποίηση Milley στους Ουκρανούς

Ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αρχιστράτηγος Mark Milley προειδοποίησε τον Γενικό Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny ότι η χρήση όπλων αμερικανικής κατασκευής για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος είναι απαράδεκτη λίγο μετά την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, αναφέρει η Washington Post.
«Ο Milley έχει συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό Valery Zaluzhny, τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας.
Αλλά όταν ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε ένα drone στο Κρεμλίνο φέτος, ο Milley προειδοποίησε τον Zaluzhny: "Μην χρησιμοποιείτε αμερικανικά όπλα" σε τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία», αναφέρει το άρθρο.

Τα πράγματα στον κόσμο έχουν αλλάξει δραματικά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Τα πράγματα στον κόσμο έχουν αλλάξει δραματικά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφέρει η δημοσιογράφος Blaise Malley για το Responsible Statecraft.
«Ο Zelensky αντιμετωπίζει μια διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από πέρυσι.
Η αντεπίθεση δεν έφερε τα αποτελέσματα που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ολοένα και εντεινόμενες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων στη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του Κιέβου από τις ΗΠΑ.
«Οι Συντηρητικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απείλησαν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην έγκριση του προϋπολογισμού και ότι θα «κλείσουν» την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα, όπως ότι δεν θα δίνεται πλέον «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο Κογκρέσο όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ επισημαίνεται ότι το αίτημα του προέδρου Biden για πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο κρέμεται από μια κλωστή.

Στα 21,7 δισ. δολάρια η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Sergei Marchenko η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέρχεται σε 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας έχει ήδη λάβει 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχεται με αμετάκλητους όρους, γεγονός που μας επιτρέπει να μην αυξήσουμε το βάρος του χρέους στον προϋπολογισμό της χώρας» υποστήριξε ο Marchenko
Σύμφωνα με το υπουργείο, την Πέμπτη ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας έλαβε άλλη μια επιχορήγηση από τις ΗΠΑ ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του καταπιστευματικού ταμείου χορηγών της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα αυτά στοχεύουν στην παροχή συνταξιοδοτικών πληρωμών, σε πληρωμές υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης, στην πληρωμή της εργασίας εργαζομένων στον τομέα της υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγράμματος ιατρικών εγγυήσεων, δημοσίων υπαλλήλων και διδακτικού προσωπικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης